Ο γκρεμός και το ρέμα

ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ του Μεγάρου Μαξίμου σταμάτησε έναν από τους βουλευτές του που είδε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός. Πέρασε το χέρι του στον ώμο του και του ψιθύρισε στο αυτί: «Να ξέρεις ότι εγώ δεν θα κόψω ποτέ συντάξεις». Χωρίς αμφιβολία, δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που θα ισχυριστεί ότι για την κατάντια του ασφαλιστικού ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση. Η ευθύνη ανήκει στα κόμματα που κυβέρνησαν από τη μεταπολίτευση και μετά και στα συνδικάτα που επέβαλαν με ευκολία τις απαιτήσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να δώσει τη χαριστική βολή με τα αλλόκοτα ακροβατικά του Βαρουφάκη στην πρώτη φάση της διακυβέρνησης. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να διαλέξει ανάμεσα στον γκρεμό και το ρέμα. Ή θα εξαθλιώσει οριστικά τους ηλικιωμένους κόβοντας για 12η φορά μέσα στην πενταετία τις κανονικές συντάξεις ή θα μετακυλήσει το βάρος στους εργοδότες και στους εργαζόμενους.

Ετσι, θα εκτινάξει στον Θεό την ανεργία, που εντός και εκτός κυβέρνησης τη θεωρούν χαμένη υπόθεση για τα επόμενα αρκετά χρόνια. Δεν κορόιδεψε τον βουλευτή ο πρωθυπουργός. Η πρόθεσή του είναι να αυξήσει τις εισφορές μέχρι και 2%. Με άλλα λόγια, θα επιλέξει το ρέμα, το οποίο θεωρεί πιο ασφαλές για τον ίδιο από τον γκρεμό. Να το θυμηθείτε: με τον νέο χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του νέο πεδίο δόξης λαμπρό για να ξεσκονίσει την αριστερή του ρητορική.

Το άρθρο του Γ. Πολίτη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Real News» την Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015.