Επιχείρηση «γαλάζιο βέτο» στον... Καρατζαφέρη

Σχέδιο συρρίκνωσης του ΛΑΟΣ βάζουν άμεσα σε εφαρμογή στην κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη μπορεί να πέσει θύμα της Συνόδου του Βουκουρεστίου και του ελληνικού βέτο απέναντι στα Σκόπια.

Σε Μαξίμου και Ρηγίλλης είναι πεπεισμένοι ότι μετά το βέτο περιορίζεται ο ζωτικός πολιτικός χώρος του ΛΑΟΣ, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφει και τα υψηλότερα ποσοστά του. Και με συντονισμένες κινήσεις, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η Ν.Δ. όχι μόνον μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα των διαρροών της προς τον Γ. Καρατζαφέρη, αλλά και να καταφέρει τον επαναπατρισμό αρκετών από τους ψηφοφόρους που είχαν στρέψει την πλάτη στη Ν.Δ. πριν από τις εκλογές.

Επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης θεωρούν ότι, μετά τους Σκοπιανούς, οι εξελίξεις στο Βουκουρέστι θα προκαλέσουν κρίση στρατηγικής και στον ΛΑΟΣ. «Το Σκοπιανό ήταν μέχρι σήμερα το βασικό πεδίο δράσης του Γ. Καρατζαφέρη. Με στόχο να εκμεταλλευθεί το θέμα του ονόματος, επιχειρεί και ο ίδιος να καταγραφεί ως… Θεσσαλονικιός. Πήγε για δήμαρχος, ήταν υποψήφιος βουλευτής, διοργανώνει συλλαλητήρια στην πόλη. Τώρα θα είναι δύσκολο να βρει το ίδιο ακροατήριο στη Βόρεια Ελλάδα», αναφέρει στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμος γαλάζιος παράγοντας που αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στο σχέδιο αποδόμησης του ΛΑΟΣ.

Σε πρώτο στάδιο, η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει τους βουλευτές και τα τοπικά κομματικά στελέχη στη Βόρεια Ελλάδα, ξεκινώντας μια επικοινωνιακή αντεπίθεση σε όλη την περιοχή. Παράλληλα, θα προβάλει έντονα τη μακεδονική καταγωγή του Πρωθυπουργού, με στόχο να περάσει το μήνυμα ότι η παράμετρος αυτή αποτελεί «εγγύηση» ότι στο θέμα του ονόματος θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση. «Οι Βορειολλαδίτες βουλευτές ξαναβρήκαν το χαμογελό τους, ενώ το βέτο ήταν μια ένεση ηθικού και για την κομματική βάση.

Στόχος της Ν.Δ. η προοπτική αυτοδυναμίας στις εκλογές

Για τον ΛΑΟΣ δεν υπάρχει αυτή την ώρα δεξαμενή ψηφοφόρων», λέει το ίδιο στέλεχος.

Σε δεύτερη φάση, η Ρηγίλλης θα επιχειρήσει ένα μαν του μαν σε τοπικά στελέχη που μετακινήθηκαν από τη Ν.Δ. στο κόμμα Καρατζαφέρη πριν από τις εκλογές, ενώ στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και μια περιοδεία του Κων. Καραμανλή στη Βόρεια Ελλάδα που θα αποσκοπεί στην πλήρη αποδυνάμωση του ΛΑΟΣ.

Το άγχος της αυτοδυναμίας.
Μέσα από τη συρρίκνωση του ΛΑΟΣ, εξάλλου, στη Ν.Δ. θεωρούν ότι μπορούν να ανακόψουν την πορεία φθοράς του κόμματος και να κρατήσουν ζωντανή την προοπτική της αυτοδυναμίας στις προσεχείς εκλογές. Οι εκλογικοί αναλυτές της Ρηγίλλης επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που το κόμμα Καρατζαφέρη είχε μείνει εκτός Βουλής στις τελευταίες εκλογές, τότε η Ν.Δ. με το ίδιο ποσοστό θα εξέλεγε τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές περισσότερους και δεν θα ήταν παγιδευμένη σε μια ισχνή πλειοψηφία. Το ίδιο σενάριο ισχύει και για τις προσεχείς εκλογές, ενώ με τον νέο εκλογικό νόμο Παυλόπουλου (που θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες κάλπες) η Ν.Δ. θα μπορούσε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία ακόμη και με ποσοστά κάτω από 38,5%, εάν εκείνη η Βουλή δεν είναι πεντακομματική.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ρηγίλλης, εάν το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη απολέσει το 35-40% της δύναμής του στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, τότε θα βρεθεί κάτω από το εκλογικό όριο του 3%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, με πανελλαδικό ποσοστό 3,8%, το ΛΑΟΣ συγκέντρωσε 6,22% στην Α΄ Θεσσαλονίκης, 5,35% στη Β΄ Θεσσαλονίκης, ενώ προσέγγισε το 5% σε Ημαθία, Κιλκίς και Πέλλα.

Επίθεση για σκάνδαλα, ακρίβεια και καθημερινότητα

Την αντεπίθεση της Ν.Δ. αναμένουν στον ΛΑΟΣ και δηλώνουν ότι δεν θα καθήσουν με σταυρωμένα χέρια. Το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη είναι αποφασισμένο να μεταφέρει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στο πεδίο των σκανδάλων, της ακρίβειας και των προβλημάτων της καθημερινότητας, ενώ για το Σκοπιανό ο Γ. Καρατζαφέρης είχε σπεύσει, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι, να προειδοποιήσει ότι το βέτο δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται η κυβέρνηση να επιμείνει για την απάλειψη του όρου «Μακεδονία» και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την επικύρωση της όποιας συμφωνίας με τη γειτονική χώρα.

Επιτελικά στελέχη του ΛΑΟΣ αναφέρουν ότι το βέτο ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση, αλλά «πρόκειται για προσωρινό μέτρο με πρόσκαιρα αποτελέσματα, ενώ δεν έχει πάψει να ισχύει ο ταπεινωτικός συμβιβασμός που εκχωρεί με τη “σύνθετη ονομασία” το όνομα “Μακεδονία” στους γείτονες». Εάν αυτό δεν αλλάξει, στο κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη θεωρούν ότι η Ν.Δ., οποιαδήποτε επικοινωνιακή κίνηση και αν κάνει, «δεν θα καταφέρει να παγιδέψει τους πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “