Ψυχρός πόλεμος Σημίτη - Γιώργου

Ξαφνικός πόλεμος ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ με την ανοιχτή επιστολή του Κώστα Σημίτη προς τον Γιώργο Παπανδρέου.

O πρώην πρωθυπουργός επιπλήττει με ασυνήθιστο τρόπο τον διάδοχό του, ότι άλλαξε την τακτική των κυβερνήσεων του πατέρα του και των δικών του σε ευρωπαϊκά θέματα, πυροδοτώντας έτσι το κακό κλίμα που υπάρχει την τελευταία περίοδο στο εσωτερικό του κόμματος. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχει σημάνει συναγερμός καθώς κορυφαία στελέχη και συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην εκτίμηση ότι ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος εδώ και πολύν καιρό έχει αποστασιοποιηθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου, τώρα προχώρησε και στη δημόσια αμφισβήτησή του.

Η ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ στο ΠΑΣΟΚ έρχεται σε μια στιγμή όπου οι πολίτες εμφανίζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά δυσαρεστημένοι και απελπισμένοι με την κατάσταση στην οικονομία και στην  αγορά. Στη δημοσκόπηση της ΜRΒ οι πολίτες σε  ποσοστό ρεκόρ που φθάνει το 76,8% δηλώνουν  ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια ενώ το 56,8% πιστεύει ότι τους προσεχείς μήνες  τα πράγματα θα χειροτερεύσουν.

Δεν είναι όμως αυτό το μόνο κακό μαντάτο για  την κυβέρνηση. Παρ΄ ότι η Ν.Δ. αύξησε οριακά  τη διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Καραμανλής παραμένει ισχυρός, εμφανίζει τεράστια δυσκολία να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις  εκλογές. Εάν στήνονταν αύριο κάλπες ακόμη και  με τον νόμο Παυλόπουλου, που ενισχύει το πρώτο κόμμα, η Ν.Δ. θα είχε αδυναμία να εκλέξει 151  βουλευτές και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Έτσι, τα σενάρια για συνεργασία με τον  ΛΑΟΣ δίνουν και παίρνουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ, όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση θα χειροτερεύει και στην οικονομία και  στην αγορά. Τα ήδη απογειωμένα επιτόκια θα  πάνε ακόμη πιο ψηλά κατά μισή μονάδα, το πετρέλαιο παραμένει σταθερά πάνω από 130 δολάρια το βαρέλι, η βουτιά στο Χρηματιστήριο συνεχίζεται, ενώ η ακρίβεια στην αγορά οδηγεί σε  απόγνωση όλο και μεγαλύτερα στρώματα του  πληθυσμού. Το κάθε πέρυσι και καλύτερα είναι  πλέον η νέα πραγματικότητα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “