Ο κατήφορος

Το ΠΑΣΟΚ δεν σώζει πλέον τη Ν.Δ. Τα  στερεότυπα των αναλυτών της Ρηγίλλης την τελευταία τετραετία που έλεγαν,  «είμαστε και θα είμαστε πρώτοι γιατί δεν  μας απειλεί ο δεύτερος», αποτελούν παρελθόν.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν ότι εάν γίνονταν αύριο εκλογές, η Ν.Δ. δεν  θα είχε αυτοδυναμία ούτε με τον πολύ ευνοϊκό για το  πρώτο κόμμα νόμο  Παυλόπουλου. Θα  μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μόνο εάν  προχωρούσε σε συνεργασία με το  ΠΑΣΟΚ, όπως θα ήθελαν ορισμένα επώνυμα στελέχη ή  με το ΛΑΟΣ που θέλουν αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. Το  πρώτο σενάριο είναι μάλλον απίθανο, το δεύτερο πολύ πιθανό.

Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική δυσπραγία δρομολογεί ραγδαίες εξελίξεις και οι  πολίτες αυτή την ώρα εμφανίζονται αδιάφοροι για το εάν θα υπάρξουν ή όχι αυτοδύναμες κυβερνήσεις τα προσεχή χρόνια.  Και όσο περνά ο καιρός, η φτώχεια θα διευρύνεται, η δυσφορία θα μεγαλώνει και οι  συμπεριφορές του εκλογικού σώματος θα  είναι απρόβλεπτες. Έτσι, ούτε το ΠΑΣΟΚ  θα μπορεί να σώσει τη Ν. Δ ούτε η Ν.Δ. το  ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, μπορεί να προχωρήσουν  μαζί στον κατήφορο.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “