Συνωστισμός στο Κέντρο

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ παραμένει ο μεγάλος σταρ. Παρά τη θαμπάδα στην εικόνα του και τις βαθιές ρωγμές στο προφίλ του, συνεχίζει να είναι το πρώτο όνομα στη μαρκίζα. Είναι ακόμη οικείος και δημοφιλής ώστε να μαγνητίζει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Δεν είναι, όμως, πλέον μόνος στη σκηνή. Η Κεντροδεξιά, μέσα από μια αδιανόητη μέχρι πριν από έναν μήνα για πολλούς ανατροπή, ανέδειξε συμπρωταγωνιστή στην παράσταση. Η κοινωνία διψάει για νέα πρόσωπα παντού, τα οποία ανακυκλώνει με ταχύτητα.

Οι φίλοι της Ν.Δ. έκαναν αυτό που υπαγορεύει η συγκυρία. Ανέδειξαν πρόεδρο έναν νέο, μορφωμένο, φιλελεύθερο και κοσμοπολίτη. Το όμοιο και το απολύτως αντίθετο του πρωθυπουργού. Στο τέλος της μακράς προεκλογικής περιόδου που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή θα υπάρξει συνωστισμός στον στενό πλέον διάδρομο του περίφημου μεσαίου χώρου.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, τις δεξαμενές του σκληρού πυρήνα τους τις έχουν γεμάτες. Μόνο που η στάθμη τους μετά βίας φθάνει το 28%. Τις επόμενες εκλογές, λοιπόν, θα τις κερδίσει όποιος λεηλατήσει περισσότερο αποτελεσματικά το Κέντρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει το Ποτάμι, η ραχοκοκαλιά του οποίου είναι η Δράση, με την οποία συμπίπτει ιδεολογικά.

Και ακολουθούν οι παλιοί φίλοι του Κώστα Σημίτη που ασφυκτιούν στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να πάρει ό,τι έχει απομείνει από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ. Η αυλαία μόλις άνοιξε και η παράσταση που θα δούμε είναι σκληρό ροκ. Οποιαδήποτε πρόβλεψη τώρα είναι επισφαλής.

Το άρθρο του Γ. Πολίτη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Real News» την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016.