Προωθείται η έξοδος Βουρλούμη από τον ΟΤΕ

Ο Παναγής Βουρλούμης σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν για την κυβέρνηση. O πανίσχυρος διοικητής του μεγάλου οργανισμού, ο οποίος επρόκειτο να παραμένει στη θέση του και μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παράδοση της εταιρείας στους Γερμανούς της Ντόιτσε Τέλεκομ, τώρα είναι θέμα χρόνου να εγκαταλείψει τον μεγάλο θώκο του. Η κυβέρνηση κάτω από τη θύελλα που ξεσήκωσαν οι αποκαλύψεις για την εξαγορά της Γερμανός, τις διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος του αλλά και τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει

ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ

Να εγκαταλείψει τη θέση του, ενώ  το Μαξίμου επεξεργάζεται δύο  σενάρια εκπαραθύρωσής του

στην Κοινοβουλευτική  Ομάδα, αποφάσισε να εκπαραθυρώσει ένα επίλεκτο στέλεχός  της, που μέχρι πριν από 10 ημέρες θεωρούσε πετυχημένο  μάνατζερ.
Το σενάρια που επεξεργάζονται στο Μαξίμου για τον χρόνο και τον τρόπο της εκδίωξης  του κ. Π. Βουρλούμη είναι δύο:  το πρώτο, που κατά πολλούς είναι το επικρατέστερο, λέει ότι  τον Σεπτέμβριο, οπότε η ελληνική πλευρά θα είναι υποχρεωμένη να προτείνει στους Γερμανούς πρόεδρο της εταιρείας,  αυτός δεν θα είναι ο Παναγής  Βουρλούμης όπως είχε αρχικά  αποφασιστεί. Θα είναι άλλο πρόσωπο χαμηλού προφίλ που θα  πληροί τις προϋποθέσεις που  ορίζει η συμφωνία. Μ΄ αυτή την  κίνηση, η κυβέρνηση τερματίζει τη συνεργασία με ένα πρόσωπο, το οποίο βρίσκεται και  θα βρίσκεται για καιρό στη δίνη του κυκλώνα, καθώς κανείς  δεν είναι σε θέση να γνωρίζει  τι θα προκύψει σε βάρος του από τη δικαστική έρευνα. Τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης που προεξοφλούν την απομάκρυνση Βουρλούμη εκτιμούν ότι πιθανότερο είναι να  γίνει μ΄ αυτό τον τρόπο.
Η σκληρή γραμμή Υπάρχει όμως και το σενάριο της σκληρής γραμμής. Αυτό το εισηγούνται βουλευτές  και κομματικά στελέχη, τα οποία διακατέχονται από οργή  και ζητούν ο Πρωθυπουργός  να εκδιώξει με τρόπο θεαματικό τον διοικητή του ΟΤΕ, εάν είναι δυνατόν και σήμερα.  «Μόνο έτσι θα δείξουμε ότι αυτό που λέμε το εννοούμε. Η  κομματική βάση θα πάρει μια  μεγάλη ανάσα, το προφίλ του  Πρωθυπουργού θα ενισχυθεί,  ενώ εμείς οι βουλευτές θα ο πλιστούμε με επιχειρήματα στις  πολύ δύσκολες φέτος περιοδείες μας στις εκλογικές μας  περιφέρειες». Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ωστόσο υποστηρίζουν ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί:  «Εάν αποπέμψει τώρα και με  αυτό τον τρόπο που ζητούν οι  βουλευτές, ο Πρωθυπουργός  τον διοικητή του ΟΤΕ, αυτό θα  είναι πρωτοφανές άδειασμα  προς τον υπουργό Οικονομίας  και το κόστος που θα υποστεί  η κυβέρνηση θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Δεν μπορεί να ακυρώσει τον κ. Γ. Αλογοσκούφη  στην πιο κρίσιμη οικονομική  συγκυρία», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος. Άλλος υπουργός  σημειώνει ότι ο κ. Π. Βουρλούμης θα μπορούσε να φύγει  τώρα για να διευκολύνει την  κυβέρνηση, αλλά με δική του  πρωτοβουλία. «Θα μπορούσε  για παράδειγμα να πει: Παραιτούμαι από το αξίωμα για  να υπερασπισθώ το εαυτό μου.  Δεν έχω τίποτα να φοβηθώ αλλά δεν θέλω να φέρνω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση  που με τίμησε και με εμπιστεύτηκε».
Στήριξη Αλογοσκούφη Πάντως, ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό  της Ν.Δ. για τον Π. Βουρλούμη συνεχίζεται. Αυτή την ώρα  ο μόνος υποστηρικτής τουκαι αυτός με επιφυλάξεις- είναι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης. Ο υπουργός Οικονομίας τον υπερασπίζεται από τη μια, από την  άλλη όμως με κάθε ευκαιρία  σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν  ήταν σε θέση να γνωρίζει τις  τεχνικές λεπτομέρειες της εξαγοράς της Γερμανός και διευκρινίζει ότι η δική του συμμετοχή σ΄ αυτή την υπόθεση  είναι που έδωσε το «πράσινο  φως» για την επιχειρηματική  συμφωνία, την οποία θεωρούσε και εξακολουθεί να θεωρεί  συμφέρουσα.
Πρώτος του στόχος το 2004 η πώληση του ΟΤΕ σε ιδιώτες
Ανέλαβε τα ηνία του ΟΤΕ από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης της Ν.Δ. Με μακρά πορεία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ήταν ο  εκλεκτός του Κώστα Καραμανλή και λειτουργούσε δίνοντας αναφορά μόνο στον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και περιφρονώντας προκλητικά τον τότε υπουργό  Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη.
Στην κόντρα αυτή χρειάστηκε να παρέμβει ο  Πρωθυπουργός αρκετές φορές, στηρίζοντας πάντα τον κ. Βουρλούμη και όχι τον (εξάδελφο) Λιάπη. Χαρακτηριστική ήταν η θέση που πήρε ο πρώην υπουργός Μεταφορών στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν συζητήθηκε η πολύκροτη εξαγορά της εταιρείας  Γερμανός. Ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο του  χαράζει μόνο τη στρατηγική για τις τηλεπικοινωνίες και για την εξαγορά είπε ότι «το  μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να  ελέγξουμε μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής αν  τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες».
Επαφές με Τelefonica Ο Π. Βουρλούμης δεν έκρυψε ποτέ ότι στόχος του ήταν το πέρασμα του ΟΤΕ σε ιδιώτες. Μάλιστα, είχε κάνει αρκετές επαφές με  την ισπανική Τelefonica, προκειμένου να  την πείσει να ενδιαφερθεί για τον ΟΤΕ. Ταυτόχρονα, όμως, είχε γίνει το κόκκινο πανί  για πολλά στελέχη της Ν.Δ. Τον κατήγγειλαν  γιατί είχε κλειστές τις πόρτες στα αιτήματά  τους, πως έδινε ό,τι μισθούς ήθελε στον εαυτό του και στα στελέχη του και γενικώς  δεν έδειχνε να υπολογίζει κανέναν.
Το όνομά του, αρχικά- το 2005- συνδέθηκε κυρίως με την εθελουσία έξοδο-μαμούθ  στον ΟΤΕ, που στοίχισε συνολικά στον Οργανισμό και στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας (μέσω του ΤΑΠ-ΟΤΕ) περίπου 1 δισ. ευρώ και είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση  περίπου 5.000 υπαλλήλων.
Οι υπερτιμολογήσεις Επίσης, την ίδια περίοδο ήταν ο άνθρωπος  που πήρε πάνω του την υπόθεση της υπογραφής των συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης του ΟΤΕ με τη Siemens (είχε απευθείας  επαφές με τον κ. Πρ. Μαυρίδη) και άλλους  προμηθευτές, παρ΄ ότι υπηρεσιακά στελέχη  του ΟΤΕ αντιδρούσαν σθεναρά, χαρακτηρίζοντας τις συμβάσεις αυτές «υπερτιμολογημένες».
Έναν χρόνο αργότερα (τον Ιανουάριο του  2006), ήταν ο άνθρωπος που ενημέρωσε  πρώτος και μόνο τον υπουργό Οικονομίας  για τις συζητήσεις CosmΟΤΕ με τη Γερμανός. Πέντε μήνες μετά, τον Μάιο του ίδιου  χρόνου, το όνομα του κ. Βουρλούμης συνδέθηκε με το μεγαλύτερο ντιλ που έκανε ποτέ το ελληνικό κράτος ως αγοραστής με ιδιώτη επιχειρηματία! Ήταν η εξαγορά-κρατικοποίηση της ιδιωτικής εταιρείας Γερμανός  από τον όμιλο ΟΤΕ-CosmΟΤΕ έναντι 1,3 δισ. ευρώ! Πρόεδρος της  CosmΟΤΕ ήταν ο κ. Βουρλούμης,  ενώ διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ήταν ο κ. Ευάγγελος  Μαρτιγόπουλος. Τον δεύτερο, ο  κ. Βουρλούμης τον βρήκε στη  θέση αυτή από την προηγούμενη  κυβέρνηση. Ωστόσο, τον διατήρησε στη θέση του, αποκαλώντας τον  μάλιστα δημοσίως «Ρεχάγκελ των τηλεπικοινωνιών». Ο κ. Μαρτιγόπουλος, ευρισκόμενος σε «ανοιχτή γραμμή» με τον  κ. Βουρλούμη, ήταν ο άνθρωπος που  σήκωσε όλο το βάρος των διαπραγματεύσεων με τον κ. Π. Γερμανό για την εξαγορά της Γερμανός. Τον Σεπτέμβριο του 2007,  ο κ. Βουρλούμης τελικά τον απομάκρυνε από την CosmΟΤΕ,  καθώς είχε έρθει σε ανοιχτή  ρήξη μαζί του, σχετικά με την  απορρόφηση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας από τον  ΟΤΕ.
«Μας σνομπάρει συνεχώς»,  φώναζαν βουλευτές της Ν.Δ.
ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή δεν είδαν με καλό μάτι τον διοικητή του μεγάλου οργανισμού. Οι διαμαρτυρίες στη Ρηγίλλης και  τον τύποις πολιτικό του προϊστάμενο την πρώτη περίοδο κ. Μ. Λιάπη έπεφταν βροχή. «Δεν μας βγαίνει στα τηλέφωνα. Είναι αλαζόνας.  Ποιος νομίζει ότι είναι; Η  εξουσία που διαθέτει είναι  δοτή. Εμείς ματώσαμε για  να έρθει η Ν.Δ. στην εξουσία. Δεν μπορεί να σνομπάρει τους εκλεγμένους  εκπρόσωπους του λαού».  Είναι μόνο μερικές από τις  εκφράσεις που είχαν ακουστεί από βουλευτές για  τον κ. Π. Βουρλούμη στα  κομματικά γραφεία, ενώ οι  περισσότεροι στην κυβέρνηση και στο κόμμα πίστευαν ότι η Ν.Δ. εισέπραξε μεγάλο πολιτικό κόστος  από τις κινήσεις Βουρλούμη, με κορυφαίο λάθος την  εθελουσία έξοδο των εργαζομένων. Αλλά και κ. Μ.  Λιάπης δεν είχε μαζί του καμία επαφή. Έσπευσε μάλιστα προ ημερών πριν σκάσει το σκάνδαλο Γερμανός,  να διευκρινίσει ότι δεν είχε καμία σχέση ούτε με τα  μικρά ούτε με τα μεγάλα θέματα του ΟΤΕ. Ο κ. Π. Βουρλούμης είχε επιλέξει για συνομιλητή του από την κυβέρνηση τον κ. Γ. Αλογοσκούφη, αλλά και με εκείνον  δεν διατηρούσε σχέση προϊστάμενου υφισταμένου. «Ο  Παναγής ήταν το αφεντικό  στον ΟΤΕ», λένε όσοι τον  ξέρουν καλά.
Τι προβλέπει  η συμφωνία με  τους Γερμανούς
Με την έλευση της Deutsche Τelekom, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα  στο Δημόσιο και τη γερμανική εταιρεία, ο κ.  Βουρλούμης θα παρέμενε στο τιμόνι του  ΟΤΕ για μία μεταβατική περίοδο. Και συγκεκριμένα, από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, η οποία αν και δεν προσδιοριζόταν  χρονικά, θα ήταν πιθανότατα για έναν χρόνο.  Ειδικότερα, στην πρώτη παράγραφο της  συμφωνίας επισημαίνεται ξεκάθαρα ότι «τα  μέρη (Ελληνικό Δημόσιο και DΤ) συμφωνούν πως από την ημερομηνία έναρξης ισχύος, το πρόσωπο που κατέχει τη θέση του  προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κατά την ημερομηνία της παρούσας συμφωνίας, θα επανεκλεγεί και θα κατέχει και τις  δύο θέσεις». Έτσι, παρά το γεγονός ότι δεν  αναφερόταν το όνομα του Π. Βουρλούμη, είναι δεδομένο ποιος κατείχε τη θέση κατά  «την ημερομηνία της παρούσας συμφωνίας». Άλλωστε, η ίδια η DΤ σε αναφορά της  προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, αφού εξηγεί τη διαδικασία επανεκλογής  του σημερινού προέδρου και διευθύνοντος  συμβούλου, προσθέτει πως «πρόεδρος και  διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Π. Βουρλούμης».
Πάντως, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν  χθες ότι σε περίπτωση απομάκρυνσης του  κ. Βουρλούμη, τη θέση του θα αναλάβει  άλλος Έλληνας. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση  να διευκρινίσουν αν από τη συμφωνία απορρέει υποχρέωση της DΤ να επανεκλέξει άλλο πρόσωπο, διαφορετικό του κ.  Βουρλούμη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “