Ο Μεϊμαράκης σε ρόλο Σκανδαλίδη

Η Ν.Δ. αποκτά γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής. Και το όνομα αυτού Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Δύο χρόνια κυοφορούσε στη Ρηγίλλης αυτή η σκέψη και τώρα ο κ. Κ.Καραμανλής έλαβε την τελική απόφασή του. Έτσι με τη συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο θα έχει σχεδόν τις ίδιες αρμοδιότητες με εκείνες του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, και την εκλογή γραμματέα ουσιαστικά η Ν.Δ.αντιγράφει με καθυστέρηση το οργανωτικό μοντέλο του κυβερνώντος κόμματος.

Η εκλογή του γραμματέα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει από την Κεντρική Επιτροπή, αν και ο πρόεδρος της Ν.Δ. δέχεται εισηγήσεις να τολμήσει να τον εκλέξει από το Συνέδριο του Μαρτίου. Οι περισσότεροι όμως στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν λάθος, θεωρώντας ότι σε αυτήν την περίπτωση ο γραμματέας θα αποκτούσε μεγάλη εξουσία και στην ουσία θα ήταν υπαρχηγός με αυτόνομη δράση.

Οκ. Ευ. Μεϊμαράκης θεωρείται αυτήν την ώρα ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Καραμανλή. Οι άλλοι δύο, ως γνωστόν, είναι οι κ.κ. Δ.Σιούφας και Θ. Ρουσόπουλος. Μολονότι προέρχεται από τη μητσοτακική πτέρυγα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τον εμπιστεύεται απόλυτα και θεωρεί ότι είναι από τα καλύτερα οργανωτικά στελέχη με υψηλό αίσθημα «κομματικού πατριωτισμού». Πολλές φορές απετέλεσε τον γεφυροποιό μεταξύ Ρηγίλλης και Αραβαντινού και εκτόνωσε εντάσεις ανάμεσα στον κ. Κ. Καραμανλή, τον κ. Κ. Μητσοτάκη και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Το ερώτημα πολλών στελεχών της Ν.Δ. είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η πρώην υπουργός το γεγονός ότι ένας στενός της φίλος γίνεται το δεξί χέρι τού κ. Κ. Καραμανλή. Η ίδια δημοσίως εμφανίζεται ικανοποιημένη,μιλάει με καλά λόγια για τον παλιό συνεργάτη της, όσοι όμως τη γνωρίζουν καλά λένε ότι προβληματίζεται ιδιαιτέρως με τη στάση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη το τελευταίο διάστημα.

Ένα ακόμη ερώτημα είναι ποιος θα αναπληρώσει τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού, όπου βρίσκεται μετά τις τελευταίες εκλογές.Επικρατέστερος φέρεται ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, αν όμως ο πρώην εκπρόσωπος της Ν.Δ. εκλεγεί στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο τότε, σε αυτήν την περίπτωση, ο κ.Κ. Καραμανλής ενδέχεται να θεωρήσει ότι ο βουλευτής Επικρατείας είναι ασυμβίβαστο να κατέχει και τις δύο θέσεις.

Έτσι, εκτός απροόπτου, μετά το συνέδριο του Μαρτίου αλλάζει ριζικά η οργανωτική δομή του κόμματος.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου θα είναι τα ισχυρά πρόσωπα που θα λαμβάνουν μαζί με τον πρόεδρο όλες τις πολιτικές αποφάσεις.

Η κίνηση του κ. Κ. Καραμανλή να προτείνει ως γραμματέα τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη είναι η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες «απάντησή» του προς τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι « κυβερνά το κόμμα με την παρέα του», λένε οι συνεργάτες του. Και προσθέτουν: «Η πρώτη απάντηση ήταν η συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου, που είναι πρόταση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη».

Πάντως, η συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου προκαλεί πονοκέφαλο στον κ. Κ.Καραμανλή, καθώς ορισμένα στελέχη εξακολουθούν να τον πιέζουν να μην προχωρήσει στην εκλογή των μελών, αλλά να τα διορίσει. Με αυτόν τον τρόπο,συνεχίζουν, θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να συμμετέχουν σε αυτό οι κ.κ. Γ.Κεφαλογιάννης, Γ. Βαρβιτσιώτης και Αχ. Καραμανλής.

Ωστόσο, ο ίδιος ο πρόεδρος ­ μέχρι τώρα ­ είναι διατεθειμένος να μην αλλάξει την αρχική απόφασή του, που είναι τα μέλη του νέου καθοδηγητικού οργάνου να εκλεγούν είτε απ’ ευθείας από το Συνέδριο είτε από την Κεντρική Επιτροπή. Σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται βέβαιον ότι δεν θα θέσουν υποψηφιότητα τα ιστορικά στελέχη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ωστόσο θα συνεχίσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις να ακούει τις απόψεις της… παλιάς φρούρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της Ν.Δ., οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για το νέο όργανο είναι οι κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Πρ. Παυλόπουλος, Μ. Λιάπης,Μαριέττα Γιαννάκου, Ά. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Αλογοσκούφης, Β. Πολύδωρας, Γ.Βουλγαράκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιάννης Παπαθανασίου και τουλάχιστον τέσσερις πρόεδροι Νομαρχιακών Επιτροπών.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “