Νέα εμπόδια μέχρι το Συνέδριο

Πονοκέφαλο για τον Κώστα Καραμανλή και τους επιτελείς του αποτελεί η απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου να ιδρύσει το κόμμα του πριν από το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και η δημοσκόπηση της Κ- Research, που δίνει στο νέο κόμμα ποσοστό σχεδόν 15%.

Κ. Καραμανλής. Η δραστηριότητα του δημάρχου δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον του αρχηγού της Ν.Δ. Η ΟΝΝΕΔ εδώ και καιρό τού δημιουργεί προβλήματα, τα οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπαθεί άρον άρον να τα λύσει πριν από το Συνέδριο του Μαρτίου

Αντίθετα, τα στελέχη της Ρηγίλλης δεν απασχολούνται καθόλου, λένε, με τις προτάσεις του δημάρχου για τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης του κράτους,διότι, όπως υποστηρίζουν, τους «προκαλούν τουλάχιστον θυμηδία». Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον πρόεδρο της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κατηγορεί τον κ. Αβραμόπουλο ότι έχει αντιγράψει τις θέσεις της.

Η δραστηριότητα του δημάρχου ωστόσο δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον του Κ.Καραμανλή. Η ΟΝΝΕΔ εδώ και καιρό τού δημιουργεί προβλήματα, τα οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπαθεί άρον άρον να τα λύσει πριν από το Συνέδριο του Μαρτίου.

Χθες πάντως το κύριο θέμα συζήτησης στη Ρηγίλλης ήταν η δημοσκόπηση της Κ-Research στο «Βήμα», σύμφωνα με την οποία το κόμμα του δημάρχου συγκεντρώνει πανελλαδικά ποσοστό 14,7% ενώ η Ν.Δ. 29,4% και το ΠΑΣΟΚ 29,2%.

Αυτό σημαίνει πως αν τα ποσοστά της δημοσκόπησης επιβεβαιωθούν, ο κ.Αβραμόπουλος αποσπά περισσότερους ψηφοφόρους από τη Ν.Δ. απ’ ό,τι παίρνει από το ΠΑΣΟΚ, με συνέπεια να κλείνει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Αντίθετα με τη Ν.Δ., στο ΠΑΣΟΚ, όπως είναι φυσικό, αντιμετώπισαν με ικανοποίηση το αποτέλεσμα αυτής της δημοσκόπησης.

Η συνέντευξη του δημάρχου

Ταυτόχρονα, πολλές συζητήσεις και σχόλια στη Ν.Δ. προκάλεσε και η συνέντευξη του κ. Αβραμόπουλου στην ίδια εφημερίδα, με την οποία δημοσιοποιεί ένα μέρος του μανιφέστου του κόμματός του. Ο δήμαρχος Αθηναίων ιδιαίτερα προτείνει τη μείωση σε 200 του αριθμού των βουλευτών, τη διαίρεση της Ελλάδας σε 10περιφέρειες με παράλληλη τη δημιουργία περιφερειακών κοινοβουλίων, την άρση της ασυλίας του βουλευτή και την καθιέρωση του ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή καθώς και τη θέσπιση μόνο δύο θητειών για τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τους δημάρχους.

Από τη Ρηγίλλης απέφυγαν να σχολιάσουν επισήμως τις «θέσεις Αβραμόπουλου».Ωστόσο κορυφαία στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους έλεγαν ότι «τους προκαλούν θυμηδία» και ότι «ο δήμαρχος μιλάει εκ του ασφαλούς, λέει λόγια του αέρα καθώς αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθούν».

Επίθεση Σαμαρά

Στον Δ. Αβραμόπουλο όμως επετέθη ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «αντιγράφει και οικειοποιείται αυθαίρετα τις θέσεις της “Άνοιξης” κι αυτό δεν αποτελεί καλό δείγμα γραφής για το νέο ήθος και τον πολιτικό πολιτισμό που υποτίθεται ότι προτίθεται να κομίσει το νέο κόμμα στην πολιτική ζωή του τόπου».

Παράλληλα, μ’ ένα «τέχνασμα» ο Κώστας Καραμανλής επιχειρεί να κλείσει το«μέτωπο» που έχει ανοίξει στην ΟΝΝΕΔ, εδώ και αρκετόν καιρό, προκειμένου να μην υπάρχουν κλυδωνισμοί στη Νεολαία πριν από το κρίσιμο Συνέδριο του κόμματος.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε στη Ρηγίλλης τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Γιάννη Οικονόμου και, παρουσία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, του έδωσε εντολή να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο η Νεολαία στις 2, 3 και 4Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη και όχι τον Ιούνιο όπως αρχικά είχε αποφασισθεί.

Ο στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι διπλός: αφενός θέλει να αντικαταστήσει τον νυν πρόεδρο Γ. Οικονόμου, ο οποίος αμφισβητείται από στελέχη και της καραμανλικής πτέρυγας, και αφετέρου να εκλέξει νέους εκπροσώπους από την ΟΝΝΕΔ για το Συνέδριο του κόμματος. Γιατί; Διότι μ’ αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να απαντήσει στην Ντόρα Μπακογιάννη και στους άλλους εσωκομματικούς αντιπάλους του, οι οποίοι τον επικρίνουν για τις παρεμβάσεις του στον χώρο της Νεολαίας.

Για την ακρίβεια, οι επικριτές του προέδρου της Ν.Δ. μέσα στο κόμμα κατηγορούν τον Άρη Σπηλιωτόπουλο ότι μέσω της φιλικής του σχέση με τον Γ. Οικονόμου επιχείρησε να ελέγξει πλήρως τη Νεολαία.

Στην ΟΝΝΕΔ

Ο καβγάς όμως στην ΟΝΝΕΔ δεν είναι «περί όνου σκιάς» αλλά… «είναι καβγάς για το πάπλωμα», όπως χαρακτηριστικά λέει ένα παλαιό στέλεχος του κόμματος. Και εξηγεί ότι «οι συνολικά 400 εκπρόσωποι της Νεολαίας στο συνέδριο της Ν.Δ. κάθε άλλο παρά αμελητέος αριθμός είναι».

Έτσι ο Κ. Καραμανλής, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την αντιπαράθεση μεταξύ των στελεχών της δικής του πλευράς στη Νεολαία ­ η οποία προσφάτως εκδηλώθηκε με την πρόταση μομφής στην Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ εναντίον του Γ. Οικονόμου και απορρίφθηκε με οριακή πλειοψηφία ­, αποφάσισε να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές. Παράλληλα, η κίνησή του αυτή ερμηνεύεται και ως «χειρονομία καλής θέλησης» προς την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ζητεί την αλλαγή της ηγεσίας στην ΟΝΝΕΔ.

Το ερχόμενο συνέδριο της Νεολαίας πρόκειται να εκλέξει νέο πρόεδρο (ο Γ.Οικονόμου πρόκειται να αποσυρθεί, διότι θα πάει φαντάρος), τα 100 μέλη της Κ.Ε. της οργάνωσης, τους 13 εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ στην Κ.Ε. του κόμματος καθώς και τους 200 αντιπροσώπους που θα πάρουν μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Οι επικρατέστεροι διεκδικητές για τη θέση του νέου προέδρου στην ΟΝΝΕΔ είναι ο υπεύθυνος Επαρχιακού Χρ. Γκουρούσης, ο γραμματέας της Κ.Ε.της ΟΝΝΕΔ Κ. Μπαμπασίδης, ο αρμόδιος για την Αττική Ε. Μπούλιας, ο πρώην αντιπρόεδρος της οργάνωσης Δ. Νταούλας και η Μαρία Συρεγγέλα, υπεύθυνη για της δημόσιες σχέσεις. Όλοι πρόσκεινται στον Κ. Καραμανλή καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη διαθέτει μικρή δύναμη στην Κ.Ε. της Νεολαίας.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “