Ασφυκτική πίεση και «σκληρή» γραμμή από Ν.Δ.

Ασφυκτική πίεση επιδιώκει να ασκήσει στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου.Το σύνθημα για τη «σκληρή» γραμμή του κόμματος στο θέμα αυτό έδωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τις δηλώσεις του από την πρώτη στιγμή που επισκέφθηκε τον Βασίλη Μιχαλολιάκο στο νοσοκομείο. Σήμερα συγκαλεί τους τομεάρχες με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ θα επαναφέρει προς συζήτηση τις προτάσεις του κόμματος για το φλέγον αυτό ζήτημα, τις οποίες έχει γνωστοποιήσει με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να καταστήσει τις προτάσεις της Ν.Δ. κεντρικό πολιτικό ζήτημα ώστε, όπως λένε στη Ρηγίλλης, να πιεστεί η κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα.Απο τον πρόεδρο της Ν.Δ. πήρε τη σκυτάλη η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, οποία δήλωσε ότι «στην Ελλάδα του 2001 κινδυνεύεις να περπατήσεις στον δρόμο. Επιτέλους,πρέπει να ληφθούν μέτρα αλλά αυτό να γίνει τώρα χωρίς καμία καθυστέρηση».

«Να ξεριζώσουμε την κατάρα»

Ταυτόχρονα χθες ανέβασε τους τόνους ο κ. Κ. Μητσοτάκης φεύγοντας από το Τζάνειο Νοσοκομείο: «Είχε άγιο ο Βασίλης Μιχαλολιάκος. Ήταν μια δολοφονική απόπειρα. Αυτή την κατάρα πρέπει να την ξεριζώσουμε. Είναι καιρός η κυβέρνηση,επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου εναντίον της τρομοκρατίας, τον οποίο αδικαιολόγητα τόσο καιρό καθυστερεί»,είπε με έμφαση. Και πρόσθεσε: «Θέλω ακόμη να πω ότι η τρομοκρατία προκαλεί βαριά ζημιά στη χώρα. Κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την πολιτική μας ζωή.Μας κάνει μεγάλη ζημιά στην οικονομία. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ίσως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας. Θέλω να ελπίζω ότι έστω και την ύστατη ώρα ο κ. Σημίτης και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Τέταρτο θύμα

  Πεδίο μάχης η είσοδος της πολυκατοικίας του Β. Μιχαλολιάκου. Ο βουλευτής της Ν.Δ. σώθηκε από θαύμα

Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. συμφωνούν με τις δηλώσεις του κ. Κ. Μητσοτάκη και μάλιστα επισημαίνουν ότι η δική τους παράταξη αποτελεί τις περισσότερες φορές στόχο των τρομοκρατών. Οι πιο ακραίοι βουλευτές μάλιστα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους επαναφέρουν τα σενάρια για ενδεχόμενη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΚ στην τρομοκρατική οργάνωση. Χθες αυτό ακούστηκε αρκετές φορές και σε πηγαδάκια της Βουλής, αλλά και στο προαύλιο του Τζανείου όπου πήγαν αρκετοί βουλευτές για να εμψυχώσουν τον Βασίλη Μιχαλολιάκο. «Βασίλη, είχες άγιο. Είμαι δίπλα σου. Δεν θα κάμψουν τον αγώνα μας», του είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος τον επισκέφθηκε για δεύτερη φορά χθες, ενώ ανάλογες εκφράσεις άκουσε ο βουλευτής από τους περισσότερους συναδέλφους του. Στελέχη της Ν.Δ. υπογράμμιζαν ότι από το 1989 τέσσερα στελέχη του κόμματος έχουν δεχθεί επίθεση, εκ των οποίων οι τρεις σώθηκαν. Πρώτα δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης. Χτυπήθηκε με δύο 45άρια στις 26Σεπτεμβρίου του 1989, ενώ έμπαινε το πρωί στο γραφείο του. Ακολούθησε ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών δέχθηκε επίθεση με ρουκέτα στις 14 Ιουλίου 1992. Ο ίδιος σώθηκε ενώ έχασε τη ζωή του ένα νέο παιδί, ο Αθανάσιος Αξαρλιάν. Έξι μήνες αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, τραυματίζεται στα πόδια με ένα 45άρι και ένα 38άρι ο τότε βουλευτής Άρτας του κόμματος Λευτέρης Παπαδημητρίου. Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος ήταν ο τέταρτος στόχος.

Τι προτείνει η Ν.Δ.

Στις προτάσεις της Ν.Δ. για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Είναι ασφαλώς ευνόητο πως οι απειλούμενες κυρώσεις θα πρέπει να εξαντλούν την προβλεπόμενη αυστηρότητα των ποινών φθάνοντας έως ισόβια κάθειρξη στις ιδιαιτέρως σοβαρές περιπτώσεις. Επειδή η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι η αποτελεσματική μεθόδευση αντιμετώπισης της οργανωμένης εγκληματικότητας είναι η εκ των έσω πληροφόρηση, θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα οριστικής αποχής από την ποινική δίωξη ή αναστολής της για αόριστο χρόνο ή απαλλαγής από την ποινή ή αναστολής της για αόριστο χρόνο ή απαλλαγής από την ποινή ή αναστολής της έκτισής της είτε εν όλω είτε εν μέρει για το μέλος της οργάνωσης που με τις πληροφορίες τις οποίες θα παράσχει στην αρχή,θα καταστήσει δυνατή την αποκάλυψη και την εξάρθρωση της οργάνωσης».

Τέλος, η Ν.Δ. επισημαίνει ότι «θα πρέπει να προβλεφθεί σύστημα προστασίας των προσώπων που εμπλέκονται με οποιαδήποτε ιδιότητα (μάρτυρες κατηγορούμενοι,ανακριτικοί υπάλληλοι, εισαγγελικοί ή δικαστικοί λειτουργοί) σε ανάκριση,προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση για τις αντίστοιχες αξιόποινες πράξεις,καθώς και των μελών και των οικογενειών τους».

Βγαίνει από την Εντατική και καταθέτει ο Β. Μιχαλολιάκος

Σήμερα αναμένεται να βγει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Μιχαλολιάκος. Όπως είπε ο πρόεδρος του νοσοκομείου κ. Βενέτης Κωνσταντόπουλος, «η νοσηλεία του στη ΜΕΘ γίνεται για προληπτικούς λόγους, αφού η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ομαλά, κι αν όλα πάνε καλά αύριο (σήμερα) θα βγει από την Εντατική».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. τραυματίστηκε από τα θραύσματα του εκρηκτικού μηχανισμού στην αριστερή πλευρά του προσώπου του, στον αριστερό θώρακα και στην κοιλιά.Τα θραύσματα αφαιρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μόλις μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από το σπίτι του, όπου και προκλήθηκε η έκρηξη λίγο πριν από τις δέκα το βράδυ.

Ο κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος αναμένεται να καταθέσει σήμερα στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ο αδερφός του, Κυριάκος, που την ώρα της έκρηξης ήταν μέσα στο αυτοκίνητο και τραυματίστηκε ελαφρά, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, λέγοντας πως θα μιλήσει μόλις καταθέσει ο βουλευτής στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής. Η κόρη του, Φιλιώ, περιορίστηκε να πει ότι«οι εξετάσεις βγήκαν καθαρές και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά».

Συνεχείς επισκέψεις

Χθες όλη μέρα φίλοι και συνάδελφοι του κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου πέρασαν από το Τζάνειο Νοσοκομείο για να δουν πώς εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του και να του ευχηθούν περαστικά.

Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραμανλής και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, που επισκέφθηκε το πρωί τον βουλευτή της Ν.Δ., αναρωτήθηκε «ποιους εξυπηρετούν τέτοιες δολοφονικές ενέργειες και κατά πόσο όλα αυτά τα τρομοκρατικά χτυπήματα συνδέονται με συζητήσεις και πιέσεις εις βάρος της χώρας μας».

Ο Αβραμόπουλος

Η τρομοκρατία είναι ένα φαινόμενο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί κάποτε σε αυτόν τον τόπο, είπε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με αφορμή τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Βασ.Μιχαλολιάκος. Ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ακόμα ότι η τρομοκρατία «θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές για περίπου ένα τέταρτο του αιώνα», ότι «έχουν χαθεί αθώοι άνθρωποι» και πως «είναι ένα ζήτημα που πρέπει να φέρει όλους προ των ευθυνών μας καθώς απειλείται η δημοκρατία, οι λειτουργοί της και η κοινωνία».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “