Ντόρα μου, Δημήτρη μου...

Πριν από μία εβδομάδα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε μία κοινωνική εκδήλωση. Μόλις την είδε, την πλησίασε αμέσως,την αγκάλιασε, τη φίλησε και της είπε: «Σε είδα στην τηλεόραση, ήσουν εξαιρετική». Αλλά και η πρώην υπουργός ήταν το ίδιο διαχυτική μαζί του: «Σ’ευχαριστώ Δημήτρη», του είπε με πλατύ χαμόγελο.

Ο δήμαρχος και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε κοινωνικό επίπεδο είχαν πάντα καλές σχέσεις. Μπορεί να μην κάνουν παρέα, όπως λένε και οι δύο, όμως όταν συναντώνται τυχαία συνομιλούν σε πολύ καλό κλίμα. Στο παρελθόν μάλιστα είχαν και συχνή τηλεφωνική επικοινωνία. Αντήλλασσαν φιλοφρονήσεις ύστερα από τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις και απαραιτήτως μιλούσαν σε όλες τις γιορτές για χρόνια πολλά. Κάποιες φορές μάλιστα επικοινωνούσαν για να σχολιάσουν θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Η πρώην υπουργός δεν προτίθεται να αλλάξει τώρα αυτήν τη μορφή επικοινωνίας,διότι πιστεύει ότι η αντιπαράθεση με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο πρέπει να γίνει σε καθαρά πολιτικό επίπεδο και όχι σε προσωπικό. «Ο δήμαρχος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπισθεί όπως ο Αντώνης Σαμαράς. Άλλες ήταν οι συνθήκες τότε και άλλες τώρα. Μην ξεχνάμε ότι ο Σαμαράς είχε ανατρέψει την κυβέρνηση του κόμματος που τον ανέδειξε και μάλιστα με μεθόδους που όλοι πλέον γνωρίζουμε», ‘ λέει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις της. Και προσθέτει: «Αν αρχίσουμε στον Αβραμόπουλο τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, αυτό θα είναι μεγάλο λάθος. Θα επαναλάβουμε δηλαδή την τακτική του Πάγκαλου, η οποία χαρακτηρίστηκε από όλους ως πολιτικό ολίσθημα που είχε ως αποτέλεσμα να γιγαντώσει τον δήμαρχο. Εμείς,πρέπει να αντιμετωπίσουμε το κόμμα Αβραμόπουλου ως αντίπαλο κόμμα που δυσκολεύει την πορεία μας προς την εξουσία, αλλά αυτό να το πράξουμε με επιχειρήματα άκρως πολιτικά. Δηλαδή να πούμε στον κόσμο ότι η κεντροδεξιά παράταξη είναι ανάγκη να παραμείνει ενιαία. Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε γι’αυτό απευθύναμε, προεκλογικά, άπειρες προσκλήσεις στον δήμαρχο για συνεργασία,όμως εκείνος επέλεξε να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο».

Τι κρύβεται πίσω από αυτή την τακτική της πρώην υπουργού; Το σχόλιο όσων τη γνωρίζουν καλά είναι το εξής: «Η Ντόρα ­ λένε οι φίλοι της ­ δεν θέλει να σπάσουν οριστικά οι γέφυρες επικοινωνίας με τον δήμαρχο. Πιστεύει ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλες οι δυνάμεις του φιλελεύθερου χώρου κάποια ημέρα θα πρέπει να ξαναβρεθούν μαζί. Αυτό είναι δύσκολο να συμβεί πριν από τις εκλογές,ίσως να είναι δύσκολο να συμβεί και αμέσως μετά. Τα προσεχή χρόνια όμως θα υπάρξει συμπόρευση. Είτε μέσω της συνεργασίας κομμάτων είτε μέσω της δημιουργίας ενός ενιαίου μεγάλου κόμματος που θα ενσωματώσει τη Ν.Δ., το κόμμα Αβραμόπουλου και το κόμμα Μάνου. Άρα, δεν πρέπει να έχουν διαταραχθεί οι προσωπικές σχέσεις των ηγετικών στελεχών, ώστε να μπορούν όλοι κάποια στιγμή να καθήσουν γύρω από ένα τραπέζι».

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., τα οποία δεν διατηρούν τις καλύτερες σχέσεις με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, βλέπουν με επιφύλαξη τις κινήσεις της και λένε ότι αποφεύγει να επιτεθεί στον κ. Δ. Αβραμόπουλο διότι αυτό είναι μέρος του σχεδίου για τη δημιουργία του δικού της ηγετικού προφίλ. Και εξηγούν: «Είναι γνωστό ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη φιλοδοξεί να ηγηθεί της Ν.Δ. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ηττηθεί η Ν.Δ. στις εκλογές και να υποβάλει την παραίτησή του ο κ. Κ Καραμανλής». Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι τής πρώην υπουργού προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα και λένε πως «αν όλα αυτά συμβούν και η κ. Ντ. Μπακογιάννη καταφέρει να είναι νικητής στην κούρσα της διαδοχής τότε ακριβώς θα χρειάζεται τις καλές σχέσεις με τον κ. Δ.Αβραμόπουλο, επειδή στόχος της θα είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας για επανένωση του κεντροδεξιού χώρου. Αυτός είναι και ο λόγος που, με κάθε ευκαιρία στις συνεντεύξεις της, λέει ευθέως ή αφήνει να εννοηθεί, πως μόνον η ίδια θα μπορούσε να ηγηθεί ενός πολυτασικού πολιτικού φορέα μέσα στον οποίο θα μπορούσε να εκφραστούν όλες οι δυνάμεις της Κεντροδεξιάς. Αυτό το κλίμα καλλιεργούν και τα στελέχη της Ν.Δ. που πρόσκεινται στην ίδια. Για παράδειγμα την περασμένη Κυριακή ο δήμαρχος Λεχωνίων Μαγνησίας κ. Π. Αλεξόπουλος την υποδέχθηκε στην περιφέρειά του με τις εξής φράσεις « Καλωσορίζω τη σιδηρά κυρία της πολιτικής, τον άνθρωπο που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του μεγάλου φιλελεύθερου κεντροδεξιού χώρου». Πάντως, η στρατηγική αντιμετώπισης του δημάρχου που εισηγείται η κ. Μπακογιάννη δεν είναι αποδεκτή από όλους στη Ν.Δ.Αυτή την ώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν τρεις γραμμές:

Τα περισσότερα στελέχη του κομματικού μηχανισμού, οι λεγόμενοι «σκληροί»,ζητούν μετωπική αντιπαράθεση με τον δήμαρχο και προτείνουν να καταγγελθεί ως διασπαστής. Στον αντίποδα βρίσκονται εκείνοι που πιστεύουν ότι ο αντίπαλος της Ν.Δ. είναι το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα Αβραμόπουλου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως συγγενές και αδελφό κόμμα. Η τρίτη άποψη εκφράζεται από την Ντόρα Μπακογιάννη και τους πολιτικούς της φίλους και θεωρείται ως η ενδιάμεση πρόταση, αφού λέει ότι το κόμμα Αβραμόπουλου είναι αντίπαλο κόμμα της Ν.Δ., αλλά σε ουδεμία περίπτωση πρέπει να σπάσουν οριστικά οι γέφυρες επικοινωνίας.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “

 

20