Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ, ανακούφιση στη Ν.Δ. από το νέο γκάλοπ

Αμηχανία και προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση αλλά ανακούφιση στη Ν.Δ.τα στοιχεία της δημοσκόπησης της V. PRC, τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες στα«ΝΕΑ».

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν με έμφαση ότι «ήταν λαθεμένη η στρατηγική που ακολούθησε μέχρι τώρα από το κυβερνών κόμμα έναντι του δημάρχου και απαιτείται αμέσως δραστική αντιμετώπιση πριν να είναι αργά». Και εξηγούν:«Από την πρώτη στιγμή οι περισσότεροι χαρακτηρίζαμε το κόμμα Αβραμόπουλου ως εσωτερική υπόθεση της Ν.Δ. και σύντομα αποδείχθηκε ότι κάναμε λάθος». Τι πρόκειται να γίνει; Κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι σε θέση αυτή την ώρα να απαντήσει. Το σίγουρο είναι ότι η περίοδος χάριτος του δημάρχου από το ΠΑΣΟΚ τέλειωσε και σύντομα θα εκπονηθεί σχέδιο,ώστε να εμποδιστούν οι διαρροές από το κυβερνών κόμμα, το ΔΗΚΚΙ και τον ΣΥΝ στο κόμμα του δημάρχου. Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι που ο δήμαρχος χαρακτηρίζεται από του ψηφοφόρους ως «κεντρώος πολιτικός». Κατά πάσα πιθανότητα, όπως εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη, η πρώτη κίνηση του κυβερνώντος κόμματος θα είναι να θυμίζει στους ψηφοφόρους την πολιτική προέλευση του κ. Δ. Αβραμόπουλου, αλλά και την πολιτική του διαδρομή επιχειρώντας να τον κατατάξει στον συντηρητικό χώρο.

Ταυτίζονται

Η δεύτερη κίνηση θα είναι να καταστεί σαφές ότι «δεν είναι ο πετυχημένος δήμαρχος όπως επιχειρεί να εμφανισθεί». Αυτό είναι και το μόνο σημείο στο οποίο ταυτίζεται η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ. Μόνο που τα δικά της τα στελέχη ήδη εργάζονται προς αυτή την κατεύνθηση και με κάθε ευκαιρία λένε ότι «το μόνο έργο του δημάρχου είναι οι δημόσιες σχέσεις». Επισήμως πάντως η κυβέρνηση διά του κ. Δ. Ρέππα δήλωσε ότι «δεν αγνοούμε τις δημοσκοπήσεις, αλλά εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια και ο λαός κρίνει στις κάλπες».

Στη Ρηγίλλης για πρώτη φορά χθες από την ημέρα που ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην ίδρυση κόμματος υπήρχε ικανοποίηση. Στην πρωινή σύσκεψη που έγινε υπό τον κ. Κ. Καραμανλή διαπιστώθηκε ότι το σημαντικότερο στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι η Ν.Δ. διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΠΑΣΟΚ και η διαφορά τους σήμερα είναι 4,6 μονάδες με αυξητικές τάσεις. Παράλληλα,εκτιμήθηκε ότι το κόμμα διατηρεί μια εντυπωσιακή για μετεκλογική περίοδο συσπείρωση που φθάνει το 78,2 %. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι πλέον μπορούν να δηλώνουν με έμφαση ότι ο κόμμα Αβραμόπουλου δεν ανατρέπει την πορεία της Ν.Δ. προς την εξουσία, αφού κατά την άποψή τους «το δικομματικό σύστημα εξακολουθεί να είναι ισχυρό, το κόμμα Αβραμόπουλου είναι στην καλύτερη περίπτωση τρίτο και ο δυναμικός παίκτης του συστήματος είναι η Ν.Δ.».

Με τις απόψεις αυτές, ότι δηλαδή τα στοιχεία της δημοσκόπησης ευνοούν τη Ν.Δ.,συμφωνούν και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Κ. Καραμανλή. Επισημαίνουν όμως ότι «αν υπάρξει εφησυχασμός, θα αποβεί μοιραίος για το κόμμα, διότι τώρα πλέον μπαίνει ενεργά και το ΠΑΣΟΚ και σύντομα είναι πιθανό τα σημερινά στοιχεία να ανατραπούν».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “