Να αλλάξεις και γραβάτες...

Μπορεί η εμφάνιση του κόμματος Αβραμόπουλου να φέρνει τα πάνω κάτω αυτή την ώρα στους συσχετισμούς των κομμάτων, μπορεί ο δικομματισμός να απειλείται και ορισμένα μικρά κόμματα να αφανίζονται, αλλά μία παράμετρος παραμένει σταθερή:τον Κώστα Σημίτη τον εμπιστεύονται για τη θέση του πρωθυπουργού περισσότεροι πολίτες από όσους εμπιστεύονται τον Κώστα Καραμανλή.

Με ανακούφιση είδαν τα περισσότερα στελέχη τής Ν.Δ. τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της V. PRC, από την οποία προέκυπτε ότι η Ν.Δ. είναι το πρώτο κόμμα και μάλιστα με διάφορα 4,6 μονάδων. Μόνο ο ίδιος ο πρόεδρος και οι στενοί συνεργάτες του διάβασαν τα στοιχεία κατηφείς, καθώς διαπίστωναν ότι «το ηγετικό προφίλ του κ. Καραμανλή δεν τονώνεται, μολονότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία από τις χειρότερες στιγμές της». Σύμφωνα με τα στοιχεία τής V. PRC που δημοσιεύθηκε στα «ΝΕΑ», το 32,6% θεωρεί ότι ο κ. Κ. Σημίτης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 26% ότι είναι ο κ. Κ. Καραμανλής και το20% ότι είναι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος. Στο ίδιο επίπεδο κινούνται όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ετών. Δηλαδή, είναι πάντα πρώτος ο Πρωθυπουργός και η διαφορά του με τον κ. Κ. Καραμανλή αυξομειώνεται ανάλογα με την πολιτική συγκυρία της περιόδου που διεξάγεται η δημοσκόπηση. Είναι η πρώτη φορά όμως που στη Ρηγίλλης ανησυχούν τόσο πολύ διότι, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος, «αν και αυτή την ώρα που η κυβέρνηση έχει ανοιχτά τόσα μέτωπα, με πρώτο το Χρηματιστήριο, οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να επιλέγουν τον Σημίτη από τον Καραμανλή, τότε στο μέλλον τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τη Ν.Δ.».

Στη ζυγαριά

Στη Ρηγίλλης επιχειρούν τώρα να πιάσουν από την αρχή το κουβάρι, βάζοντας στη ζυγαριά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του πρόεδρου. Κοινή διαπίστωση είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «έχει ρητορική ικανότητα και, στη Βουλή, στις αντιπαραθέσεις του με τον Πρωθυπουργό συνήθως κερδίζει τις εντυπώσεις. Έχει καλή παιδεία και συγκρότηση στη σκέψη και στον λόγο, ενώ γνωρίζει πολύ καλά τα διεθνή θέματα. Επιπλέον είναι συμπαθής όταν έρχεται σε επαφή με κομματικά στελέχη και ψηφοφόρους». Από εκεί και μετά αρχίζει ο μακρύς κατάλογος των αδυναμιών. «Η πρώτη αδυναμία του είναι ότι από λαθεμένες κινήσεις κατάφερε το πλεονέκτημα του νεαρού της ηλικίας να το κάνει το σημαντικότερο μειονέκτημά του στη σύγκριση με τον Κώστα Σημίτη», λένε στελέχη τής Ν.Δ. και εξηγούν: «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία δεν διαχειρίστηκε σωστά τα πλεονεκτήματά του. Έδωσε την εντύπωση ότι είναι περισσότερο χαλαρός από όσο χρειάζεται. Οι εμφανίσεις του σε μπαράκια και η ατυχία του να χτυπήσει στο γήπεδο ενώ έπαιζε μπάλα έδωσαν αρνητικά μηνύματα στην κοινή γνώμη. Επιπλέον,δεν έχει ευχάριστο ύφος. Δίνει την εντύπωση του βαριεστημένου ανθρώπου, ο οποίος αισθάνεται πίεση στην αρχηγική καρέκλα. Παράλληλα, δεν καταφέρνει στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις να φανεί όσο συμπαθής είναι στην κοινωνική ζωή του».

«Δεν είναι ηγέτης»

Στα αρνητικά τού προέδρου της Ν.Δ. ­ σύμφωνα πάντα με τα στελέχη της Ν.Δ. ­προστίθενται ακόμη η αναβλητικότητά του στη λήψη αποφάσεων, με αποτελέσματα τις περισσότερες φορές να χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων όταν ασκεί αντιπολίτευση ή όταν αντιμετωπίζει εσωκομματικά προβλήματα. Ακόμη, έχει δυσκολία να συντονίσει τα στελέχη του, ώστε να εργάζονται ως ομάδα και να έχουν αποτελέσματα. Σ’ αυτά ­ λένε στη Ρηγίλλης ­ ήρθαν να προστεθούν και συνεντεύξεις σε όλη την ηγετική πορεία, που δεν ενίσχυσαν το προφίλ του. Διότι μιλώντας για όλους και για όλα (για τον Σουφλιά, την Ντόρα, τον Μητσοτάκη, τον Σαμαρά, τον Σπηλιωτόπουλο και τους λεγόμενους «βαρόνους») έδωσε την εντύπωση ότι είναι και ο ίδιος μέρος του προβλήματος και όχι ο ηγέτης που είναι πάνω από όλους και απ’ όλα. Και αυτό ­ όπως εξηγούν ­ μπορεί να το πετύχει κάποιος όταν μιλάει σπάνια και λίγο, όπως κάνει δηλαδή ο κ. Κ. Σημίτης. Λάθος ήταν ακόμη ­ εκτιμούν ­ η δημόσια συνάντησή του στον Διόνυσο με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Αν και του έδωσε πολιτικά επιχειρήματα, ώστε να μπορεί να καταγγείλει τον δήμαρχο ότι αρνήθηκε τη συνεργασία, του αφαίρεσε ηγετικό κύρος, αφού πήγε σε μια συνάντηση η οποία στέφθηκε με αποτυχία.

Λόγω Αβραμόπουλου

Ένα ακόμη στοιχείο που θεωρούν ότι ζημιώνει την εικόνα του προέδρου είναι η…εμφάνισή του. Στη Ρηγίλλης είναι γνωστές οι γκρίνιες με συνεργάτες του πριν από τις εκλογές, ώστε να πεισθεί να βελτιώσει το ντύσιμό του. Ο ίδιος δεν θεωρεί ότι είναι σημαντικό ζήτημα τα κοστούμια και οι γραβάτες που φορά στις δημόσιες εμφανίσεις του. «Εκ χαρακτήρος ­ όπως λένε οι φίλοι του ­ απεχθάνεται την κοκεταρία και συνήθως φοράει οποία ρούχα βρίσκει μπροστά του». «Υπάρχει όμως μία κατηγορία ψηφοφόρων που δίνει μεγάλη σημασία στην εξωτερική εμφάνιση,το ύφος, το περπάτημα και τις κινήσεις των χεριών», λένε οι επικοινωνιολόγοι που συμβουλεύονται οι επιτελείς τής Ν.Δ. και προσθέτουν: «Είναι ανάγκη να αλλάξει το συντομότερο στυλ ο κ. Καραμανλής, ιδιαίτερα τώρα που η σύγκρισή του με τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο σ’ αυτόν τον τομέα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα».

Το επιτελείο τής Ν.Δ. που ασχολείται με την ανασυγκρότηση της εικόνας του προέδρου αισιοδοξεί ότι σε σύντομο χρόνο ο κ. Κ. Καραμανλής θα αλλάξει πολλά από τα στοιχεία που του δημιουργούν πρόβλημα αξιοπιστίας στην κοινή γνώμη.Κάποιοι λένε ότι αν πιεστεί πολύ από τις συνθήκες αλλά και τα πρόσωπα που τον περιβάλλουν, όπως συνέβη πριν από τις εκλογές, θα αναγκαστεί να ενεργοποιηθεί.«Αν δεν βοηθήσει, ωστόσο, ο ίδιος τον εαυτό του και αν δεν πιστέψει ότι πρέπει να βελτιώσει την εικόνα του, κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα επί της ουσίας», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., που γνωρίζει αρκετά καλά τον τρόπο που σκέπτεται και λειτουργεί ο κ. Κ. Καραμανλής και προσθέτει:«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι την τελευταία εβδομάδα κρίνουν κυρίως βάσει της ηγετικής εικόνας των δύο μονομάχων. Για την ακρίβεια, ψηφίζουν πρωθυπουργό».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “