Κλείνει το... μάτι στη Ν.Δ.

Κλείνει με νόημα το μάτι στη Ν.Δ. ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Την ώρα που η ηγεσία και τα κορυφαία στελέχη τής Ν.Δ. διχάζονται για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον δήμαρχο, εκείνος αφήνει να εννοηθεί, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, πως είναι πιθανή η συνεργασία των δύο κομμάτων για τον σχηματισμό κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Η διατύπωση που χρησιμοποιεί είναι ζυγισμένη. Έχει διπλή ανάγνωση, δίνει όμως ελπίδα στους κουρασμένους οπαδούς της Ν.Δ. ότι είναι δυνατόν η παράταξή τους με την αρωγή του νέου κόμματος να ανέβει το κατώφλι της εξουσίας. «Είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για όλα αυτά. Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι τις όποιες συνεργασίες θα τις δείξω προεκλογικά και δεν θα είναι αποτέλεσμα μετεκλογικών παζαριών», λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με τις πολιτικές απόψεις που θα διατυπώσει πριν από τις εκλογές θα καταστήσει σαφές ποιες πολιτικές συμμαχίες επιδιώκει. Τι σκέπτεται ο ψηφοφόρος της Ν.Δ.όταν το ακούει; Προφανώς, όπως λένε παλιοί βουλευτές, ότι «το αίμα νερό δεν γίνεται. Και αν είναι να συνεργαστεί με κάποιον ο Αβραμόπουλος θα είναι ο κ.Κ. Καραμανλής και το κόμμα της Ν.Δ.».

Με αυτή την τακτική ο δήμαρχος επιτυγχάνει αυτή την ώρα να αποφύγει εκείνο που τον ανησυχούσε πιο πολύ απ’ όλα, όταν ξεκινούσε τη διαδικασία της ίδρυσης κόμματος. Δηλαδή, τις επιθέσεις και τις ύβρεις οπαδών και στελεχών της Ν.Δ. Οι φίλοι τού δημάρχου λένε ότι «αυτή η πρώτη μάχη ήδη έχει κερδηθεί». Και εξηγούν: «Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Ν.Δ. τον περιβάλλει με συμπάθεια και τον αποδέχεται ακόμη και αν δεν τον ψηφίσει. Σε καμία περίπτωση δεν θα τον αντιμετωπίζουν πριν από τις εκλογές όπως τον Αντώνη Σαμαρά, διότι δεν αποκλείουν αυτός να είναι κάποια ημέρα ο ηγέτης που θα ενώσει την Κεντροδεξιά». Αυτό το γνωρίζουν καλά τα ηγετικά στελέχη της Ρηγίλλης και βρίσκονται σε αμηχανία.

Η αμηχανία γίνεται νευρικότητα κάθε φορά που ένα στέλεχος, όπως ο κ. Μ. Λιάπης ή κ. Ντόρα Μπακογιάννη λένε ευθέως ή αφήνουν να εννοηθεί ότι η συνεργασία με το κόμμα του δημάρχου δεν πρέπει να αποκλεισθεί. Στην άλλη πλευρα του λόφου βρίσκονται τα στελέχη που εισηγούνται σκληρή γραμμή αντιμετώπισης του δημάρχου. Η άποψή τους είναι ότι όσο ο πρόεδρος του κόμματος αδυνατεί να πάρει σαφή θέση στο θέμα αυτό, τόσο ο κ. Δ. Αβραμόπουλος θα διεισδύει αθόρυβα στη βάση της Ν.Δ. Και προτείνουν ο κ. Κ. Καραμανλής το συντομότερο να ξεκαθαρίσει με τον πλέον έντονο τρόπο ότι «η Ν.Δ. έχει έναν και μοναδικό στόχο, την αυτοδυναμία και ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε παζάρια και μαγειρέματα για συνεργασίες με οποιοδήποτε κόμμα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. καλείται τώρα να ισσοροπήσει μεταξύ των δύο αυτών θέσεων,αλλά να ακούσει και τις φωνές εκείνων που εκφράζουν μια ενδιάμεση θέση. Και υποστηρίζουν πως «αν αυτή την ώρα ο κ. Κ. Καραμανλής επιτεθεί ευθέως στον δήμαρχο θα αποκαλύψει ότι η Ν.Δ. τον φοβάται και αυτό είναι χειρότερο». Οι ίδιοι άνθρωποι λένε ότι ο δεύτερος λόγος που δεν πρέπει να υπάρξει μετωπική σύγκρουση με τον κ. Αβραμόπουλο είναι «για να μη σπάσουν οριστικά οι γέφυρες επικοινωνίας, που μπορεί να φανούν χρήσιμες, προεκλογικά ή μετεκλογικά, διότι στην πολιτική τίποτα δεν πρέπει να αποκλείει κανείς».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “