Ζητείται νέος, ωραίος και άγνωστος

«Ζητείται νέος, κατά προτίμηση επιστήμων, στέλεχος επιχείρησης ή ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος να μην έχει έως σήμερα ενεργό ανάμειξη στην πολική».Αν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έβαζε αγγελία ώστε να βρει τα κατάλληλα στελέχη που θα αποτελέσουν τους πρώτους πυρήνες του κόμματός του σε όλη τη χώρα, αυτό θα ήταν το κείμενο. Διότι οι επιτελείς του, οι οποίοι εδώ και καιρό«ακτινογραφούν» τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τη βιτρίνα του νέου κόμματος,αναζητούν πρόσωπα με αυτά τα προσόντα.

Από τον κανόνα εξαιρείται το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και το ευρωψηφοδέλτιο. Γι’αυτά τα προσόντα αλλάζουν. Στο Επικρατείας ο δήμαρχος δίνει έμφαση στους πανεπιστημιακούς με τα εξής χαρακτηριστικά: Ηλικία 45 έως 55, να ανήκουν στην πρώτη βαθμίδα των διδασκόντων και να είναι γνωστοί – άγνωστοι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι αναγνωρίσιμοι στον επαγγελματικό τους χώρο, να έχουν ασχοληθεί με τα κοινά αλλά μέσω κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και να μην έχουν υπάρξει στο παρελθόν πολιτευτές ή να μην υπηρέτησαν δίπλα σε ισχυρό πολιτικό στέλεχος, το οποίο έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα. Όσο για το ευρωψηφοδέλτιο, ισχύουν όλα τα προηγούμενα προσόντα, αλλά χρειάζονται επιπλέον γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων και ξένες γλώσσες.

Ο δήμαρχος στην αναζήτηση των στελεχών, όπως λένε οι φίλοι του, βάζει από την πρώτη στιγμή πολύ ψηλά τον πήχυ για δύο λόγους: ο πρώτος είναι να αποθαρρύνει τους περιπλανώμενους της πολιτικής. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι, κατά την άποψή τους, πρόσωπα τα οποία για τον οποιοδήποτε λόγο από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 δεν μπόρεσαν να κάνουν την πολιτική καριέρα που ήθελαν στο ΠΑΣΟΚ ή τη Ν.Δ. Έτσι κάθε φορά που ένα καινούργιο κόμμα έκανε την εμφάνισή του αναζητούσαν μέσω αυτού την πολιτική τους τύχη. Άλλοτε στη ΔΗΑΝΑ, άλλοτε στην Πολιτική Άνοιξη και άλλοτε στο ΔΗΚΙ (κυρίως οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ). Τα στελέχη αυτά ακόμη και αν έχουν δυνατότητες, λένε οι φίλοι του δημάρχου, στις τοπικές κοινωνίες έχουν ακυρωθεί πολιτικά λόγω των συνεχών μετακινήσεών τους,επομένως αν μπουν στην πρώτη γραμμή του νέου φορέα θα αποθαρρύνουν πολλούς ψηφοφόρους. Ο δεύτερος και ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι ο κ. Δ.Αβραμόπουλος επιθυμεί φέρει κοντά του τα νέα και άφθαρτα πρόσωπα, τα οποία μέχρι σήμερα γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική και έχουν ρίξει όλο το βάρος ώστε να πετύχουν επαγγελματικά και να καταξιωθούν κοινωνικά.

Πάντως, γνωρίζει και ο ίδιος ο δήμαρχος ότι ο στόχος του να προσεγγίσει αυτή την κατηγορία των πολιτών δεν είναι εύκολος. Διότι «κάποιος που τον ενδιαφέρει μέχρι τα 35 χρόνια του ή πολιτική είναι δύσκολο να πειστεί ότι τώρα είναι η ώρα να ασχοληθεί με τα κοινά», όπως χαρακτηριστικά λέει κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που επί χρόνια «στρατολογούσε» νέα στελέχη. Η αναζήτηση των προσώπων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του νέου κόμματος γίνεται με άκρα διακριτικότητα.Έμπιστοι επιτελείς τού κ. Δ. Αβραμόπουλου συγκεντρώνουν πληροφορίες κατά νομό για τα υποψήφια στελέχη και μετά αρχίζει η διαδικασία της βολιδοσκόπησης. Με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας όμως ασχολείται ο ίδιος ο δήμαρχος. Εκείνος θα κάνει τις επαφές με τα πρόσωπα που θα επιθυμούσε να αποτελέσουν τη «δυνατή ομάδα»του πολιτικού φορέα.

Μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι δικαδικασίες δεν ανακοινώνεται κανένα όνομα στελέχους και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος ξεκαθαρίζει πως δεν επροσωπεί κανείς, που δηλώνει υποστηρικτής του, ούτε στην Αθήνα ούτε στην επαρχία πριν εκείνος του δώσει το πράσινο φως.

Παλιοί βουλευτές των μεγάλων κομμάτων εκτιμούν ότι ο δήμαρχος θα δυσκολευθεί πολύ να βρει τα πρόσωπα που αναζητεί τόσο στο κέντρο όσο και την επαρχία,διότι τα ίδια «επιτυχημένα κοινωνικά στελέχη» επιχειρούν να προσεγγίσουν εδώ και χρόνια όλα τα κόμματα. Οι ίδιοι βουλευτές λένε πως η προσπάθειά του γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς δίνει την εντύπωση ότι θα επιβάλει αυστηρούς κανόνες λειτουργίας στο κόμμα του. Και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επικαλούνται το καταστατικό του Σωματείου με το όνομα «Σύγχρονη Πολιτική Σκέψη», το οποιο ορίζει ρητώς ότι τα μέλη δεν πρέπει να επιδιώκουν προσωπικά πλεονεκτήματα εις βάρος του συνόλου των μελών ή του σωματείου ούτε να συμμετέχουν σε άλλα σωματεία των οποίων οι επιδιώξεις και τα συμφέροντα προσκρούουν σ’ αυτές του σωματείου. Όσο για τις προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές, αυτές είναι η γραπτή επίπληξη ή προσωρινή αποβολή έως ένα έτος.

Στον Τοπική Αυτοδιοίκηση τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τον δήμαρχο. Εδώ και καιρό έχει αποφασίσει τη στρατηγική του στις δημοτικές εκλογές. Δεν θα κατεβάσει δικούς του κομματικούς υποψηφίους, αλλά θα στηρίζει τους«ικανότερους» ­ όπως χαρακτηριστικά λέει ­ ανεξαρτήτως του κόμματος από το οποίο προέρχονται. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι αυτή είναι «μια ασφαλής τακτική ώστε αν οι περισσότεροι από αυτούς που θα στηρίξει εκλεγούν ­είτε προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ είτε προέρχονται από τη Ν.Δ. ­ θα μπορεί να πει ότι εκείνος τούς έδωσε τον αέρα της νίκης».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “