Μια, δυο, τρεις... πολλές Εξεταστικές

«Μια, δυο, τρεις… πολλές Εξεταστικές. Και αν τύχει και προανακριτική, τόσο το καλύτερο, σε δουλειά να βρισκόμαστε”. Αυτό είναι το αντιπολιτευτικό δόγμα της Ν.Δ. επί ηγεσίας Καραμανλή, με αποτέλεσμα κορυφαία στελέχη και συνεργάτες του να διαγκωνίζονται ποιος θα φέρει στο τραπέζι την καλύτερη ιδέα για πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή.

Από τον πρώτο κιόλας χρόνο που ανέλαβε την ηγεσία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. “ανακάλυψε” ως τρόπο να φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση τις Εξεταστικές Επιτροπές.

Οι εισηγήσεις που άκουσε και υιοθέτησε έλεγαν ότι “προκειμένου να αναδεικνύεται ένα μείζον ζήτημα, είναι καλό να κατατίθεται πρόταση για σύσταση Επιτροπής, διότι έτσι θα αναγκάζεται ο Πρωθυπουργός να πηγαίνει στη Βουλή και να “απολογείται” ενώ, αφού μια ολόκληρη μέρα το Κοινοβούλιο θα συζητεί το θέμα, θα δίνεται η εντύπωση στην κοινωνία ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει”.

Βροχή οι προτάσεις

Έτσι, έπεσε βροχή η κατάθεση προτάσεων σχεδόν για όλα τα θέματα που απασχόλησαν κατά καιρούς την πολιτική και κοινωνική ζωή. Πρόταση για την Παιδεία την περίοδο Αρσένη, πρόταση για τη μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα, για το”προκαθορισμένο στοίχημα”, την κατάσταση στην Ολυμπιακή, την υπόθεση Οτζαλάν,το πρωθυπουργικό Φάλκον, το ναυάγιο του “Εξπρές Σαμίνα” και τώρα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Υπάρχει και μια πρόταση για προανακριτική, η όποια κατατέθηκε εις βάρος των Θ. Πάγκαλου και Δ. Ρέππα, με αφορμή το πόρισμα του εισαγγελέα Ισ. Ντογιάκου. Μόνο για την κρίση στο Χρηματιστήριο δεν κατέθεσε η Ν.Δ. πρόταση για σύσταση Εξεταστικής. Στο θέμα αυτό άλλαξε τακτική και χρησιμοποίησε άλλο αντιπολιτευτικό όπλο. Κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

Για πόσες από αυτές της προτάσεις η πλειοψηφία της Βουλής έδωσε το πράσινο φως να προχωρήσουν; Μόνο για την υπόθεση Οτζαλάν, για την οποία όμως είχε ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή ­ σύσσωμη πλην ενός ­ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Στη Ρηγίλλης λένε πως όταν καταθέτουν τις προτάσεις, γνωρίζουν ποια τύχη θα έχουν. “Απορρίπτονται, αφού δεν διαθέτουμε εμείς την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο” λένε χαρακτηριστικά. Η Ν.Δ. όμως δεν έχει πιάσει μέχρι στιγμής ούτε τον άλλο στόχο της, που είναι να φέρνει τον Πρωθυπουργό απολογούμενο στη Βουλή. Ο Κ. Σημίτης, ο οποίος προφανώς έχει αντιληφθεί ποιος είναι ο στόχος της Ρηγίλλης, δεν πήγε ποτέ στη Βουλή. Συνήθως στέλνει τον αρμόδιο υπουργό,διότι πιστεύει ­ όπως λένε οι συνεργάτες του ­ ότι με την “παρουσία του θα διευκολύνει τις συνεχείς απόπειρες της Ν.Δ. να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή”.

Η αντεπίθεση ΠΑΣΟΚ

Αυτός είναι και ο λόγος που τη Δευτέρα, μετά την κατάθεση της νέας πρότασης της Ν.Δ. για τις ελληνοποιήσεις, ο Δ. Ρέππας επετέθη με δριμύτητα στη Ν.Δ.τονίζοντας: “Η Ν.Δ. προσβάλλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου μετατρέποντάς το από νομοθετικό σώμα και πεδίο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου σε δικαστικό σώμα. Δηλώνει την παρουσία της στην πολιτική ζωή, χωρίς να διαθέτει πολιτική,με μόνο εφόδιό της τις τυποποιημένες πλέον αιτήσεις για σύσταση Επιτροπών”.

Πάντως με τη “βιομηχανία” κατάθεσης προτάσεων από τη Ρηγίλλης δεν συμφωνούν όλα τα κορυφαία στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος.

Αρκετοί είναι εκείνοι που λένε, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι η ηγεσία του κόμματός τους έχει κάνει κατάχρηση αυτού του σημαντικού αντιπολιτευτικού όπλου έτσι που θα το έχει η ίδια ακυρώσει όταν παρουσιαστεί πραγματική ανάγκη για κατάθεση πρότασης.

Οι επιτελείς του Κ. Καραμανλή ωστόσο επιμένουν ότι χρέος της αντιπολίτευσης είναι να χρησιμοποιεί όλες τις ευκαιρίες που τις προσφέρονται, προκειμένου να ασκήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα καθήκοντά της. Και υποστηρίζουν ότι δίνουν έμφαση στη δραστηριότητά τους στο κοινοβούλιο, γι’ αυτό δεν καταθέτουν μόνο προτάσεις για Εξεταστικές Επιτροπές αλλά εξαντλούν και όλα τα περιθώρια που τους δίνει ο κανονισμός για κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων καθώς και προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “