Νέο αγκάθι ο Μεϊμαράκης

Καζάνι που βράζει θυμίζει το στενό περιβάλλον του Κ. Καραμανλή τους τελευταίους δύο μήνες και αρκεί κάποιος να… βγάλει το καπάκι για να φανεί το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Παλαιοί και νέοι φίλοι του πρόεδρου της Ν.Δ. έχουν αποδυθεί σε έναν υπόγειο πόλεμο αλληλοεξόντωσης και όσο το κόμμα πλησιάζει προς το συνέδριο τόσο ο πόλεμος διευρύνεται με απρόβλεπτες συνέπειες.

Καραμανλής – Μεϊμαράκης. Πολλά στελέχη δεν βλέπουν με καλό μάτι την προώθηση του βουλευτή στη θέση του Γ.Γ. της Κ.Ε.

Πρωταγωνιστές οι Δ. Σιούφας, Β. Μεϊμάρακης, Π. Παυλόπουλος, Ά. Σπηλιωτόπουλος,Γ. Τουσιάκης, Γ. Βλάχος, Άγγ. Μοσχονάς., Θ. Ρουσόπουλος καθώς και ο σύμβουλος του προέδρου Ν. Καραχάλιος. Όλοι δηλαδή οι άνθρωποι που θεωρούνται οι στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή. “Από τότε που η Ντόρα Μπακογιάννη προχώρησε σε τακτική αναδίπλωση και κήρυξε ανακωχή τα πράγματα για μας χειροτέρευσαν, διότι τώρα οι εχθροί του Καραμανλή βρίσκονται εντός των τειχών” λέει παλαιό κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και προσθέτει: “Το χειρότερο για τον Καραμανλή είναι ότι όλοι υποστηρίζουν πως όσα κάνουν τα κάνουν για το καλό του και έχουν ξεκινήσει”ιερό πόλεμο” στο όνομά του”.

Όσοι γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα στη Ρηγίλλης χαρακτηρίζουν”ανομοιογενή παρέα” τούς επιτελείς του Κ. Καραμανλή. Τα περιστατικά που καταγράφουν τις… δύσκολες σχέσεις μεταξύ τους είναι πολλά. Από χθες όμως ήρθε στο προσκήνιο ακόμα μια σκληρή αντιπαράθεση που μαίνεται εδώ και καιρό εντός των τειχών. Τα περισσότερα στελέχη της καραμανλικής φρουράς διαφωνούν έντονα με την απόφαση του Κ. Καραμανλή να ορίσει μετά το συνέδριο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής τον Β. Μεϊμαράκη. Κομματικά στελέχη επισκέπτονται τον πρόεδρο σε μια προσπάθεια να ματαιώσουν τα σχέδιά του ενώ χθες ο Π.Παυλόπουλος από την Κέρκυρα πήρε ανοιχτά θέση τονίζοντας: “Ο θεσμός του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, που αντιστοιχεί στο πρότυπο των πάλαι ποτέ σοσιαλιστικών κομμάτων, μάλλον θα λειτουργήσει ως πόλος κομματικού συγκεντρωτισμού, που δεν συμβιβάζεται με την πολιτική ιδιοσυγκρασία της Ν.Δ.αλλά και με την προοπτική των σύγχρονων κομμάτων”. Αλλά και ο Ά.Σπηλιωτόπουλος δεν βλέπει με καλό μάτι την ανάδειξη του Ευ. Μεϊμαράκη σε “Νο2” του κόμματος, μόνο που αποφεύγει να το πει δημοσίως. Ο Ευ. Μεϊμαράκης, από την πλευρά του, σε δηλώσεις και συνεντεύξεις του, αφήνει να εννοηθεί ότι η απόφαση για το θέμα αυτό είναι ειλημμένη και δηλώνει ότι θα αποδεχόταν αυτή την τιμητική θέση.

Τα επιτελικά στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας διαφωνούν και με την άλλη απόφαση του προέδρου, να θεσμοθετήσει Πολιτικό Συμβούλιο που θα έχει αντίστοιχες αρμοδιότητες και εξουσίες με εκείνες του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Και διαφωνούν, διότι τα μέλη του οργάνου θα εκλέγονται και δεν θα διορίζονται όπως συμβαίνει με τους τομεάρχες.

Άλλο ένα μεγάλο αγκάθι για τον Κ. Καραμανλή είναι η πιθανολογούμενη αλλά και αμφισβητούμενη επιστροφή του Ά. Σπηλιωτόπουλου στη Ρηγίλλης. Ακόμη και οι στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή δεν γνωρίζουν αν ο πρώην εκπρόσωπος διατηρεί συχνή επικοινωνία με τον Κ. Καραμανλή και, πολύ περισσότερο, αν τον επηρεάζει στη λήψη των αποφάσεων. Άλλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει πλέον πλήρης απόσταση ανάμεσα στους Κ. Καραμανλή και Ά. Σπηλιωτόπουλο και άλλοι ότι συνεχίζεται η ίδια καλή συνεργασία. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Δηλαδή υπάρχει επικοινωνία αλλά όχι τόσο συχνή ενώ πριν από 15 ημέρες ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έκρυψε την ενόχλησή του όταν πληροφορήθηκε, το βράδυ, στο γραφείο του στη Βουλή, ότι ο Ά. Σπηλιωτόπουλος δηλώνει πως ήταν δική του η ιδέα να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του Γ. Παπαντωνίου. Αρκετά στελέχη της Ρηγίλλης εκτιμούν ότι είναι δύσκολο πλέον να καταφέρει ο Κ. Καραμανλής να τοποθετήσει χωρίς αντιδράσεις τον Ά. Σπηλιωτόπουλο στη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και πιστεύουν ότι αυτό πρώτοι απ’ όλους δεν θα το ήθελαν οι Β. Μεϊμάρακης, Δ. Σιούφας και Θ. Ρουσόπουλος. Πάντως όσοι γνωρίζουν καλά τον Κ. Καραμανλή λένε ότι δεν προτίθεται να βγάλει οριστικά από το παιχνίδι τον πρώην εκπρόσωπο.

Όσο για τις σχέσεις του πρώην εκπροσώπου με τον νυν, δεν είναι ούτε καλές ούτε κακές: είναι ανύπαρκτες. Όχι απλώς δεν συναντιούνται για να ανταλλάξουν απόψεις, δεν συνομιλούν ποτέ ούτε στο τηλέφωνο. Το κλίμα καχυποψίας που υπάρχει και από τις δυο πλευρές είναι εμφανές ακόμη και στους πλέον αδιάφορους βουλευτές. Δεν είναι λίγα όμως τα στελέχη της Ν.Δ. που διευρύνουν το ρήγμα στις σχέσεις τους, με πραγματικές ή δήθεν πληροφορίες που μεταφέρουν και στα δύο μέτωπα.

Παλαιά κοινοβουλευτικά στελέχη επισημαίνουν ωστόσο πως είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. γνωρίζει πολύ καλά όλα όσα συμβαίνουν και παρ’όλ’ αυτά δεν παίρνει κάποια πρωτοβουλία για να αλλάξει το κλίμα. Συνομιλητές του όμως λένε με νόημα ότι δεν αποκλείεται μετά το συνέδριο ­ αν αισθανθεί ασφαλής και με νωπή την εντολή της βάσης ­ να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στη λειτουργία της Ρηγίλλης και σε αντικαταστάσεις προσώπων που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά.

Άλλα στελέχη της Ν.Δ. δεν έχουν την ίδια αισιοδοξία ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα δώσει τη λύση και υπενθυμίζουν ότι δεν μπόρεσε να ελέγξει την αυτόνομη δραστηριότητα δύο έμπιστων φίλων και συνεργατών του την πρώτη περίοδο της ηγεσίας του. Ο πρώτος είναι ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του κόμματος Γ. Τουσιάκης, ο οποίος μετά την απομάκρυνσή του από τη Ρηγίλλης επέστρεψε στη συμπρωτεύουσα όπου έχει οργανώσει “αντάρτικο” με στόχο να επαναφέρει τον πρόεδρο στον… σωστό δρόμο. Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος. Ήταν πανίσχυρος γραμματέας Οργανωτικού ως τις εκλογές. Σήμερα είναι ορκισμένος εχθρός του Ά. Σπηλιωτόπουλου και πολέμιος του νέου συστήματος εξουσίας της Ρηγίλλης.

Η επόμενη δημόσια ενδοκαραμανλική σκληρή αντιπαράθεση όλα δείχνουν ότι θα γίνει στις 2, 3 και 4 Μαρτίου, στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Ο άξονας Τουσιάκη -Βλάχου θα αναμετρηθεί με την άλλη παρέα των καραμανλικών στη Νεολαία που έχει αιχμή του δόρατος τον Ά. Σπηλιωτόπουλο. Με τους δύο πρώτους αναμένεται να συνταχθούν αρκετοί βουλευτές, όπως οι Ευρ. Στυλιανίδης και Χρ. Ζώης καθώς και ο πρώην στενός συνεργάτης του προέδρου Ανδρ. Λυκουρέντζος. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα, αν ο Ά. Σπηλιωτόπουλος βρει αυτή τη φορά απέναντί του στον χώρο της Νεολαίας τον Ευ. Μεϊμαράκη. Κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “