Ανοίγει μια πόρτα, κλείνουν δύο...

Προειδοποίηση για τη σκληρή στάση που θα κρατήσει η Ν.Δ. απέναντι στο «κόμμα Αβραμόπουλου» αποτελεί η απόφαση της Ρηγίλλης να αγνοήσει την ύπαρξή του ως δημάρχου Αθηναίων και να μην τον καλέσει στο συνέδριο του Μαρτίου. Παράλληλα η Ν.Δ. για ακόμη μία φορά κλείνει την πόρτα στον Αντώνη Σαμαρά. Και αυτό γίνεται μόλις λίγες ημέρες μετά την πρόταση του προέδρου της «Άνοιξης» για συνεργασία όλων των κομμάτων της κεντροδεξιάς σε ενιαίο ψηφοδέλτιο στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Ίδια αντιμετώπιση

Οι κ.κ. Δ. Αβραμόπουλος και Α. Σαμαράς μπορεί είναι εντελώς διαφορετικής τάξης προβλήματα για τη Ρηγίλλης, η πολιτική συγκυρία όμως υπαγορεύει αυτή την ώρα στο θέμα συνεδρίου να αντιμετωπισθούν και τα δύο με τον ίδιο τρόπο. Ο μεν δήμαρχος δεν προσκαλείται διότι είναι ο νέος αντίπαλος της Ν.Δ., ο δε κ. Α.Σαμαράς για ακόμη μία φορά συναντά εχθρική στάση διότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν θέλει να ανοίξει νέο μέτωπο με τον κ. Κ. Μητσοτάκη και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Σουφλιάς

Την ίδια ώρα η Ρηγίλλης ανοίγει την πόρτα στον Γιώργο Σουφλιά. Στόχος τού κ.Κ. Καραμανλή και των επιτελών του είναι μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για επιστροφή του Θεσσαλού πολιτικού στο κόμμα και να να γίνει δεκτός μετά βαΐων και κλάδων στο συνέδριο. Δεν είναι όμως ­ μέχρι σήμερα τουλάχιστον ­ δεδομένο ότι αυτό θα συμβεί διότι οι διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, με κύριο μεσολαβητή τον κ. Τζ. Τζαννετάκη, δεν εμφανίζουν πρόοδο. Ο κ. Γ. Σουφλιάς δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του και στη Ρηγίλλης βρίσκονται σε στάση αναμονής. Φίλοι τού Θεσσαλού πολιτικού λένε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όμως εκείνος προτού λάβει την οριστική του απόφαση θέλει να ζυγίσει όλα τα δεδομένα, ώστε «να μη χρησιμοποιηθεί από εκείνους που τον διέγραψαν ως άλλοθι στο συνέδριο για τη δημιουργία κλίματος ενότητας».

Έτσι δεν είναι λίγα τα στελέχη της Ν.Δ. που πιστεύουν ότι αν γυρίσει στο«μαντρί» ο κ. Γ. Σουφλιάς αυτό θα γίνει μετά το συνέδριο.

Η Ρηγίλλης διαμήνυσε χθες τις αποφάσεις της για τους κ.κ. Αβραμόπουλο Σουφλιά και Σαμαρά μέσω της υπεύθυνης επικοινωνίας της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία χωρίς να αναφέρει ονόματα έδωσε στη δημοσιότητα τα χαρακτηριστικά των προσώπων που θα αποκλεισθούν και εκείνων που θα προσκληθούν στο συνέδριο:

«Η οργανωτική επιτροπή έχει αποφασίσει από πλευράς κομμάτων να προσκαλέσει όλα τα κόμματα που κατήλθαν στις εκλογές ή τις ευρωεκλογές είτε ως αυτόνομα είτε ως συνεργαζόμενα και απέκτησαν κοινοβουλευτική ή ευρωκοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Ως προς τα πρόσωπα, όταν αποφασίσουμε κάτι θα σας πω».

Για τις δημοτικές

Και ενώ η Ν.Δ. έχει μπει στην τελική φάση προς το συνέδριο, στη Ρηγίλλης επεξεργάζονται τα πρώτα σενάρια για την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα στις δημοτικές εκλογές. Χθες ο αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση νομάρχης Αρκαδίας κ. Π. Γιαννόπουλος μίλησε στους δημοσιογράφους για την εισήγηση που θα κάνει στον πρόεδρο του κόμματος όταν έρθει η ώρα.

Οι συνεργασίες

Αποκάλυψε ότι ο βασικός του στόχος είναι το κόμμα να συνεργαστεί, όπου αυτό είναι εφικτό, με τα κόμματα της Αριστεράς. Υποστήριξε μάλιστα ότι ήδη έχει συναντηθεί με το κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ κ. Σπ. Χαλβατζή και έκανε μια πρώτη συζήτηση για επανάληψη των τοπικών συνεργασιών του 1998 όπου αυτές αποδείχθηκαν επιτυχείς και να τις επεκτείνουν. Και ως παράδειγμα ανέφερε ότι στη Λέσβο θα μπορούσε να εκλεγεί νομάρχης του ΚΚΕ με τη στήριξη της Ν.Δ. Τα όσα είπε ο κ. Π. Γιαννόπουλος για συνεργασίες δεν επιβεβαιώθηκαν από τον Περισσό. Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ μάλιστα σχολίασε ότι «ουδεμία σχέση έχουν αυτά με την πραγματικότητα». Στελέχη της Ρηγίλλης σχολίαζαν χθες ότι ο κ. Κ.Καραμανλής θα ασχοληθεί μετά το συνέδριο με το θέμα των δημοτικών εκλογών.Τότε θα ακούσει τις προτάσεις του κ. Π. Γιαννόπουλου και όλων των κορυφαίων και θα καταλήξει στην τακτική που θα ακολουθήσει.

Τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι σε καμία περίπτωση δεν αποκλείονται οι τοπικές συνεργασίες. Εκείνο στο οποίο ήδη συμφωνούν όλοι στη Ρηγίλλης είναι ότι η περίπτωση Αβραμόπουλου ανεβάζει πολύ τον πήχυ των εκλογικών στόχων του κόμματος για τον Δήμο της Αθήνας. «Πρέπει να εκλέξουμε δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή», λένε, «ώστε να υποστεί το πρώτο δυνατό πλήγμα ο κ. Δ. Αβραμόπουλος και να ακυρωθούν τα επιχειρήματά του περί μεγάλης προσωπικής απήχησης στον Δήμο της Αθήνας».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “