Το... μπιστρό τούς φέρνει πιο κοντά

Σ’ ένα γεύμα και σ’ ένα δείπνο σε δύο υπέροχα μπιστρό του Βερολίνου ζεστάθηκε ακόμη περισσότερο η σχέση του Κώστα Καραμανλή με την Ντόρα Μπακογιάννη.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

 

Καραμανλής – Μπακογιάννη. Η επίθεση φιλίας του αρχηγού έγινε με γεύμα και δείπνο σε μπιστρό του Βερολίνου

Στην πρωτεύουσα της Γερμανίας συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εκεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρήκε την ευκαιρία να εντείνει την επίθεση φιλίας προς την πρώην υπουργό.

Για να πετύχει η προσέγγιση, δεν είπαν ούτε λέξη για τις εσωκομματικές τους διαφορές όσες ώρες συνέτρωγαν ή έπιναν καφέ υπό το βλέμμα του κ. Γ. Βαρβιτσιώτη, άλλων κορυφαίων στελεχών και δημοσιογράφων. Μιλούσαν για άσχετα θέματα μέσα σε φιλική ατμόσφαιρα. Άλλωστε όσα είχαν να πουν για το κόμμα τα είπαν με κάθε λεπτομέρεια στη δίωρη μυστική συνάντηση που είχαν το πρωί της περασμένης Κυριακής στη Ρηγίλλης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., έπειτα από πολλή σκέψη και αφού άκουσε τον τελευταίο μήνα τις απόψεις όλων των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ., αποφάσισε να προχωρήσει σε επίθεση φιλίας προς την πρώην υπουργό, αγνοώντας όσους τού έλεγαν να την περιθωριοποιήσει.

Να προχωρήσουν μαζί

Οι απόψεις που εξέφρασε στην ίδια την Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και διατυπώνει με κάθε ευκαιρία στους συνεργάτες του είναι ότι αυτή την ώρα πρέπει να προχωρήσουν μαζί. «Και το “μαζί” δεν τελειώνει στο συνέδριο αλλά συνεχίζεται, καθώς είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των οπαδών το κόμμα να προχωρήσει ενωμένο στις εκλογές», λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή και προσθέτουν με έμφαση: «Οι φιλοδοξίες της Ντόρας όπως και άλλων είναι θεμιτές. Πρόεδρος όμως του κόμματος αυτή την ώρα είναι ο Κώστας Καραμανλής και σ’ αυτή τη θέση τον θέλει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος. Άρα, δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγής του. Αν στο μέλλον η κοινωνία δεν τον θέλει, ακόμη και με την Ντόρα να είναι σύμμαχοι και φίλοι, δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του. Κανείς δεν γαντζώνεται στην καρέκλα με το ζόρι κάνοντας συσχετισμούς στα υψηλά κλιμάκια».

Πολλές σωστές θέσεις

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., όπως λένε οι συνομιλητές του, βρίσκει σωστές πολλές από τις θέσεις της κ. Ντόρας Μπακογιάννη για την οργάνωση και λειτουργία του κόμματος.

Και είναι έτοιμος να τις υιοθετήσει σχεδόν όλες στο συνέδριο, με πρώτες την εκλογή του προέδρου κάθε τρία χρόνια και τη συγκρότηση Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο θα λαμβάνει τις σημαντικές αποφάσεις.

Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν κρύβει τη μεγάλη ανακούφισή του για τη στάση την οποία κράτησε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εκτιμά ότι αυτό ακριβώς που έκανε ήθελε η βάση του κόμματος τούτη την κρίσιμη ώρα.

Στελέχη και ψηφοφόροι απαιτούσαν να πέσουν οι τόνοι και το κόμμα να δώσει τη μάχη ενωμένο στις εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές.

Σε ετοιμότητα

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. από την επομένη κιόλας του συνεδρίου θα καλέσει τα στελέχη του κόμματος να βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα.

«Δεν μπορεί να προβλέψει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά δεν μπορεί και να την αποκλείσει, διότι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ είναι ρευστή», λένε οι συνεργάτες του και προσθέτουν: «Ένα είναι σίγουρο. Δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση η Ν.Δ. στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου ή τροποποίησή του, διότι δεν εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, είναι έτοιμος να συζητήσει αλλαγές που θα ισχύσουν στις μεθεπόμενες εκλογές».

«Θα ξεφουσκώσει…»

Όσο για τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, ο κ. Κ. Καραμανλής πιστεύει, όπως λένε οι συνομιλητές του, ότι «το εγχείρημά του ξεφουσκώνει». Και εξηγούν: «Όλες οι πληροφορίες που φθάνουν στη Ρηγίλλης λένε ότι σε κανένα μέρος της χώρας δεν έχει συγκροτηθεί πυρήνας στελεχών του δημάρχου. Το κόμμα του θα έχει την τύχη που είχαν τα αντίστοιχα πειράματα στο παρελθόν».

Τι λένε στην Πλατεία Κοτζιά για τις εκτιμήσεις της Ρηγίλλης; «Βιάζονται πολύ να βγάλουν συμπεράσματα στη Ν.Δ. Τα στελέχη που θα πλαισιώνουν το νέο κόμμα δεν τα βλέπει ακόμα ο κ. Κ. Καραμανλής, διότι δεν έχουν πάρει το πράσινο φως από τον δήμαρχο να εκδηλωθούν», λένε οι φίλοι του δημάρχου και προσθέτουν με νόημα: «Προς το παρόν, ας πληροφορηθούν τι λένε οι δημοσκοπήσεις και θα διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει στην κοινωνία».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “