Νέο μέτωπο από Ντόρα

.

Με ένα ηχηρό «όχι» η κ. Ντόρα Μπακογιάννη αντέδρασε στην πρόταση του κ. Κ. Καραμανλή να συμμετάσχει στην Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, ανοίγοντας έτσι νέο μέτωπο μαζί του μέσα στην εορταστική περίοδο. Προβλήματα όμως ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει μόνο με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Δέχθηκε βροχή αρνήσεων από τους κ.κ. Στ. Δήμα, Β. Μιχαλολιάκο και Κ. Χατζηδάκη, ενώ ο κ. Μ. Λιάπης είχε διαμηνύσει εγκαίρως πως αν του γίνει πρόταση, θα αρνηθεί.

 

Το νέο «όχι» της Ντόρας προς τον αρχηγό μπορεί να τον οδηγήσει σε απρόβλεπτες ενέργειες, δηλώνουν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου κ. Τζ. Τζαννετάκης συναντήθηκε με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη το πρωί της Τρίτης και της μετέφερε την επιθυμία του προέδρου να μετάσχει στην επιτροπή που θα οργανώσει το κρίσιμο συνέδριο του Μαρτίου. Εκείνη τού απάντησε ότι δεν επιθυμεί να είναι διακοσμητικό μέλος σε μια επιτροπή και πρόσθεσε: “Αυτό το συνέδριο πρέπει να έχει ουσία και περιεχόμενο. Για να μπω στην επιτροπή πρέπει πρώτα να καθορίσουμε το πολιτικό πλαίσιο και ταυτόχρονα να ανοίξουμε τις πόρτες του κόμματος στην κοινωνία. Στην επιστολή που έστειλα στην Εκτελεστική Επιτροπή έχω γνωστοποιήσει τις απόψεις μου με σαφήνεια”. Ο κ. Τζ. Τζαννετάκης τής είπε ότι θα μιλήσουν και πάλι αφού επικοινωνήσει με το πρόεδρο του κόμματος. Λίγες ώρες αργότερα τής απάντησε ότι ο πρόεδρος είναι έτοιμος να ακούσει στο συνέδριο τις απόψεις όλων και να τις συνθέσει, όμως δεν προτίθεται να παραβιάσει το καταστατικό το οποίο ­ όπως ο ίδιος λέει ­ “είναι το σύνταγμα του κόμματος».

Τα σχόλια

Οι επιτελείς της Ρηγίλλης εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι με την αντίδραση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και λένε ότι δεν κατανοούν τους λόγους της άρνησής της. Την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη υποστηρίζουν ότι η πρώην υπουργός αναζητεί διαρκώς λόγους να ανοίγει μέτωπα ώστε το κόμμα να οδηγηθεί στο συνέδριο μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και προσθέτουν: “Αυτή την περίοδο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δείχνει να υπερτιμά τις δυνατότητές της και να υποτιμά τις αντιδράσεις του κ. Κ. Καραμανλή. Ξεχνά δηλαδή ότι αν αισθανθεί πιεσμένος μπορεί να προχωρήσει σε απρόβλεπτες ενέργειες”.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι “πως οι σχέσεις του κ. Κ. Καραμανλή με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη είναι πλέον πολύ δύσκολο να βελτιωθούν, αφού κάθε μέρα που περνά ένα νέο πρόβλημα προστίθεται”. Και προβλέπουν ότι αν δεν υπάρξει σύντομα μια κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στην οποία να μιλήσουν και οι δύο με ανοιχτά χαρτιά, το κόμμα δεν πρόκειται να προχωρήσει ενωμένο”.

Πάντως θα βρεθούν μαζί την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Βερολίνο όπου θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Δεν αποκλείεται εκεί να δοθεί ευκαρία να συζητήσουν στο περιθώριο της συνεδρίασης τα προβλήματα που ταλανίζουν τη Ν.Δ. αύτην τη περίοδο.

Οι άλλοι

Όσο για τους υπόλοιπους που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην Οργανωτική Επιτροπή, ο καθένας είχε τους λόγους του. Ο κ. Στ. Δήμας από τις εκλογές και μετά έχει πάρει μεγάλες αποστάσεις από τη Ρηγίλλης, ο κ. Β. Μιχαλολιάκος είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος διότι τον απομάκρυνε από τους τομεάρχες ο κ. Κ. Καραμανλής χωρίς να του δώσει καμιά εξήγηση, ενώ ο κ. κ. Χατζηδάκης συμφωνεί με τις περισσότερες θέσεις της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

Ύστερα από αυτά ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε τη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής. Τα περισσότερα μέλη της πρόσκεινται στον ίδιο και είναι τα εξής:

Πρόεδρος: Τζαννής Τζαννετάκης.

Μέλη: Μαριέττα Γιαννάκου, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Γεώργιος Ορφανός, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, Χρήστος Φώλιας, Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος, Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης, Παναγιώτης Βούτος, Κυριάκος Γριβέας, Ελευθέριος Ζαγορίτης, Μαργαρίτης Τζήμας, Ιωάννης Τραγάκης, Μερόπη Σπυροπούλου, Άγγελος Μοσχονάς, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “