Ετοιμάζει τιμητικές αποστρατείες

Ένα ακόμα βήμα στην προσέγγιση του Κώστα Καραμανλή με την Ντόρα Μπακογιάννη αποτελεί η απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να συγκροτήσει ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, το οποίο θα ονομασθεί Πολιτικό Συμβούλιο. Την ίδια ώρα, ο κ. Κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να οδηγήσει σε τιμητική αποστρατεία ιστορικά στελέχη του κόμματος ώστε να σηματοδοτήσει, μετά το συνέδριο, την ανανέωση και τη νέα πορεία της Ν.Δ. με πολιτικούς της νεώτερης γενιάς.

 

Μητσοτάκης και Τζαννετάκης μοιάζουν να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν ­ στο τέλος της τετραετίας ­ την ενεργό πολιτική. Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γ. Βαρβιτσιώτης και Αχ. Καραμανλής, τα άλλα ιστορικά στελέχη της Ν.Δ. για τα οποία σχεδιάζεται τιμητική αποστρατεία

Η πρώην υπουργός ­ όπως λένε οι συνεργάτες της ­ εμφανίζεται ικανοποιημένη, διότι είναι η δεύτερη πρότασή της που είναι έτοιμος να αποδεχθεί ο κ. Κ. Καραμανλής. Η πρώτη ήταν η εκλογή του προέδρου από το συνέδριο σε τακτά χρονικά διαστήματα, η οποία θεωρείται βέβαιον ότι θα γίνει γίνει αποδεκτή. Η συγκρότηση Πολιτικού Συμβουλίου πάντως, μέχρι αυτήν την ώρα τουλάχιστον, δεν συναντά αντιδράσεις. Όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη επικροτούν την κίνηση η οποία ­ όπως τονίζουν θέτει τη βάση για τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, αφού οι σημαντικές πολιτικές αποφάσεις θα λαμβάνονται πλέον από ένα συλλογικό καθοδηγητικό όργανο και δεν θα επιδέχονται αμφισβήτηση από όσους κατηγορούν τον πρόεδρο ότι «διοικεί το κόμμα με την παρέα του».

Είναι πιθανό όμως στην πορεία προς το συνέδριο να προκύψουν σημαντικά εμπόδια. Και αυτό γιατί ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει με τα ιστορικά στελέχη του κόμματος. Δηλαδή τους κ.κ. Γ. Κεφαλογιάννη, Γ. Βαρβιτσιώτη και Αχ. Καραμανλή. Πολλοί συνεργάτες του προέδρου εισηγούνται να τους οδηγήσει σταδιακά σε τιμητική αποστρατεία, αλλά με τρόπο που να μην προκαλέσει τριβές και εντάσεις. Η πρόταση για αποστρατεία περιλαμβάνει και τους κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Τζ. Τζαννετάκη. Δηλαδή να μην είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές. Τα στελέχη, τα οποία ζητούν την ανανέωση του κόμματος, επισημαίνουν: «Ο κ. Κ. Καραμανλής είναι ανάγκη να συναντηθεί με όλα τα παλαιά στελέχη που έχουν ιστορία και μεγάλη προσφορά στο κόμμα και να τους εξηγήσει με πειστικό τρόπο πως η ανανέωση του κόμματος είναι προϋπόθεση για τη νίκη του στις εκλογές, ενώ παράλληλα να τους αναγνωρίσει δημοσίως την προσφορά και τις υπηρεσίες τους στο κόμμα». Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τζαννετάκη δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ­ εκτός και αν τους αιφνιδιάσει ή χειριστεί την υπόθεσή τους άκομψα ­ διότι μοιάζουν να είναι έτοιμοι από καιρό να εγκαταλείψουν με το τέλος της τετραετίας την ενεργό πολιτική. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός, όπως πολλοί εκτιμούν, θα ζητήσει μόνος του να μην είναι στο ψηφοδέλτιο της Β’ Αθηνών, αν κατέλθει στην πολιτική ο γιος του Κυριάκος.

Όλα αυτά τα θέματα όμως πρέπει να δρομολογηθούν από τώρα ­ όπως λένε στη Ρηγίλλης ­ ώστε στο Πολιτικό Συμβούλιο να υπάρχουν στελέχη της νέας γενιάς τα οποία θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή πορείας. «Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος ο πρόεδρος της Ν.Δ. να διολισθήσει από την αρχική απόφαση για εκλογή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και να οδηγηθεί στη σκέψη πως σε πρώτη φάση πρέπει να διορισθούν από τον ίδιο τα μέλη του οργάνου, ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ των παλαιών και των νέων στελεχών», λέει χαρακτηριστικά έμπιστος συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή. Και προσθέτει: «Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε η Ν.Δ. θα έχει κάνει και πάλι μια στροφή γύρω από τον εαυτό της που θα την οδηγήσει στο ίδιο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “