Προσκλητήριο κορυφαίων από Καραμανλή

Την ίδρυση Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ. σχεδιάζει ο κ. Κ. Καραμανλής και είναι πιθανό να του εκχωρήσει εξουσίες σημαντικότερες από εκείνες που διαθέτει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Με την κίνηση αυτή ουσιαστικά επιχειρεί να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ παράλληλα διαμηνύει στους εσωκομματικούς αντιπάλους του «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», αφού δίνει δυνατότητα στη βάση με άμεσο ή έμμεσο τρόπο να αξιολογήσει τα επώνυμα στελέχη που θα θέσουν υποψηφιότητα για το κορυφαίο όργανο. Ύστερα από πολλή σκέψη ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε να απαντήσει με μια κίνηση τακτικού ελιγμού στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και σε όσους άλλους τον κατηγορούν για ιδιοκτησιακή αντίληψη στο κόμμα και για «παρέες» που λαμβάνουν τις σημαντικές αποφάσεις. Έτσι μέχρι στιγμής δείχνει να αποδέχεται την πρόταση της πρώην υπουργού, του Μιχάλη Λιάπη και αρκετών ακόμη στελεχών, που ζητούν εδώ και πολύ καιρό τη συγκρότηση ενός κορυφαίου οργάνου το οποίο θα χαράσσει τη γραμμή του κόμματος. Το νέο πολιτικό όργανο της Ν.Δ. θα συνεδριάζει κάθε 15 ημέρες και θα διαθέτει 9 ή 15 μέλη.

Μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εισηγούνται στον πρόεδρο τα μέλη αυτά να εκλέγονται απ’ ευθείας από το συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή, με το εξής σκεπτικό: «Με αυτή την απόφασή του ο πρόεδρος της Ν.Δ.», λένε, «μπορεί να πετύχει μ’ έναν σπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μια θα ικανοποιήσει την απαίτηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και από την άλλη μέσα από την ψηφοφορία θα μετρηθεί η δύναμη του κάθε στελέχους στη βάση, ώστε την επόμενη μέρα θα γνωρίζουν οι πάντες πόσο “ζυγίζει” η γνώμη του καθενός». Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη, μέσα από μια τέτοια διαδικασία το μόνο στέλεχος που εκλέγεται σίγουρα και σε πολύ καλή σειρά είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Για όλους τους άλλους που θα θέσουν υποψηφιότητα το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, αφού οι εκλέκτορες θα είναι σχεδόν 4.000 και κανείς δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν. Είναι προφανές πάντως πως αν ένα στέλεχος θέσει υποψηφιότητα και δεν καταφέρει να είναι μέσα στα 9 μέλη του οργάνου, η φωνή του μετά το συνέδριο δεν μπορεί να έχει την ίδια ένταση όταν επικρίνει την ηγεσία.

Ισχυροί πόλοι εξουσίας

Άλλα στελέχη εισηγούνται στον κ. Κ. Καραμανλή να μην προχωρήσει σε απ’ ευθείας εκλογή των μελών του νέου κορυφαίου οργάνου, διότι έτσι θα δημιουργήσει νέους ισχυρούς πόλους εξουσίας οι οποίοι θα αυτονομούνται με κάθε ευκαιρία και θα επικαλούνται την εκλογή τους από το συνέδριο: «Η εκλογή πρέπει να γίνεται από την Κεντρική Επιτροπή. Και με αυτή τη διαδικασία πάλι θα μετρηθεί η δύναμη του καθενός από τη βάση», λένε χαρακτηριστικά και εξηγούν: «Είναι βέβαιο ότι η διαδικασία εκλογής μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα είναι στην πραγματικότητα διαδικασία εκλογής εκλεκτόρων για την ανάδειξη των μελών του νέου σημαντικού οργάνου. Άρα θα φανεί στην πράξη πόσα μέλη της Κεντρικής μπορεί να εκλέξει ή να επηρεάσει μετά την εκλογή τους το κάθε κορυφαίο στέλεχος». Πάντως η συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό συνεχίζεται και ο πρόεδρος δεν έχει πάρει ακόμη την τελική του απόφαση. Το σίγουρο είναι ότι θα καταργηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή η οποία σήμερα είναι υποβαθμισμένο όργανο. Οι τομεάρχες όμως θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά θα ασχολούνται με τα τρέχοντα θέματα και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Κ. Καραμανλής το τελευταίο 15ήμερο είδε σχεδόν όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι συναντήσεις έγιναν με τρόπο διακριτικό ώστε να μη δοθεί δημοσιότητα στο θέμα. Άλλους τους συνάντησε στη Βουλή και άλλους στο γραφείο του στη Ρηγίλλης.

Για παράδειγμα στη Βουλή συνάντησε τα ιστορικά στελέχη κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτη, Γ. Κεφαλογιάννη και Αχ. Καραμανλή. Είδε έναν έναν χωριστά και μετά όλους μαζί. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άκουσε με προσοχή τις απόψεις νέων και παλαιών βουλευτών για τον νέο τρόπο λειτουργίας του κόμματος αλλά και για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει ο ίδιος μέχρι το συνέδριο. Οι περισσότεροι αναφέρθηκαν στον ρόλο της Ντόρας Μπακογιάννη. Άλλοι μίλησαν με πολύ θετικά σχόλια ζητώντας από τον πρόεδρο να της αναθέσει υψηλά καθήκοντα και άλλοι είπαν ότι πρέπει να την επιπλήξει για τις δημόσιες διαφοροποιήσεις της. Ένα κορυφαίο στέλεχος μάλιστα έφθασε στο σημείο να πει στο πρόεδρο, αν επιμένει στις διαφωνίες της να την διαγράψει.

Ο κ. Κ. Καραμανλής πάντως, όπως λένε οι συνεργάτες του, έχει ξεκαθαρίσει μέσα του τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν επιθυμεί ούτε να την περιθωριοποιήσει αλλά ούτε να καθιερώσει διαρχία στο κόμμα διότι, όπως χαρακτηριστικά λέει, «τέτοια πειράματα είναι καταδικασμένα διότι στηρίζονται στο ψέμα». Η εκλογή της στο Πολιτικό Συμβούλιο από μεγάλο μέρος των συνέδρων ή από την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής ­ λένε στη Ρηγίλλης ­ σίγουρα θα αναβαθμίσει τον ρόλο της.

Λύνονται κι άλλα…

Η συγκρότηση ωστόσο αυτού του οργάνου λύνει και άλλα προβλήματα στον κ. Κ. Καραμανλή. Τον απαλλάσσει από τη διαδικασία να μοιράσει ρόλους και αξιώματα. Για παράδειγμα, αν ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος θέσει υποψηφιότητα και εκλεγεί σ’ αυτό το όργανο, επιστρέφει στη Ρηγίλλης με εντολή της βάσης του κόμματος και όχι με διορισμό του προέδρου, που ενδεχομένως να προκαλέσει νέες αντιδράσεις από τους άσπονδους φίλους του πρώην εκπροσώπου. Κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. προσθέτει ένα ακόμη πιο σημαντικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση: «Αν ο Γιώργος Σουφλιάς», λέει, «θέλει να επιστρέψει στη Ν.Δ. τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Διότι είναι σίγουρο ότι θα εκλεγεί πανηγυρικά στο Πολιτικό Συμβούλιο, άρα δεν θα υπάρχει η ανάγκη να διαπραγματευθεί με τον κ. Κ. Καραμανλή τον διακριτό ρόλο του στο κόμμα».

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “