«Δεν αλλάζει ο πολιτικός χάρτης»

«Ούτε μας πήρε ο Αβραμόπουλος κάποιο σημαντικό στέλεχος ούτε πρόκειται να μας πάρει». Με τη φράση αυτή ο πρόεδρος της Ν.Δ. προειδοποίησε χθες τον δήμαρχο ότι δεν θα μπορέσει να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα προέβλεψε ότι με την παρουσία του νέου κόμματος δεν θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. «Ο δικομματισμός θα διατηρηθεί και έτσι πρέπει να γίνει». Την ίδια ώρα έριξε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν επανέλαβε τη θέση της Ρηγίλλης «για εμπόριο διαφωνιών», της διαμήνυσε ωστόσο ότι διαφωνεί με τη διαρχία.

Ο κ. Κ. Καραμανλής κάλεσε σε γεύμα χθες τους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Ν.Δ. και μίλησε μαζί τους για όλα τα θέματα που απασχολούν αυτή την ώρα τον ίδιο και το κόμμα του. Από την πρώτη κιόλας στιγμή επιχείρησε να υποβαθμίσει τον ρόλο τού υπό δημιουργία κόμματος. «Πολύ θόρυβος έγινε με μια δήλωση προθέσεων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Ο δικομματισμός θα συνεχίσει να υπάρχει και αυτό είναι το σωστό, αυτό τέλος πάντων θέλει και ο κόσμος. Εγώ προσωπικά δεν πίστευα ότι στις τελευταίες εκλογές τα δύο μεγάλα κόμματα θα έφθαναν το 87%. Η εκτίμησή μου είναι λοιπόν ότι δεν οδηγούμαστε στο πολυκομματικό τοπίο». Ο κ. Κ. Καραμανλής όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. από τις οποίες προέκυπτε η μεγάλη ανησυχία για το νέο κόμμα απάντησε με έμφαση: «Δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει τους βουλευτές να εκφράζονται δημοσίως». Και πρόσθεσε: «Το επίσημο κόμμα δεν έδειξε να ανησυχεί και δεν ανησυχεί. Το κόμμα Αβραμόπουλου δεν είναι εσωκομματικό ζήτημα της Ν.Δ. Άλλωστε αν κάποιο μεγάλο κόμμα υποστεί ζημιά αυτό θα είναι το ΠΑΣΟΚ και όχι εμείς. Για τον εξής λόγο: το ΠΑΣΟΚ έχει χαμηλότερη συσπείρωση και κυβερνά, και συνήθως έχει απώλειες από νέα σχήματα όποιος βρίσκεται στην εξουσία». Στην ερώτηση αν στους πυρήνες που συγκροτεί ο δήμαρχος σε Αθήνα και επαρχία έχουν προσχωρήσει και σημαντικά στελέχη της Ν.Δ. απάντησε με απόλυτο τρόπο: «Ούτε μας πήρε κάποιο σημαντικό στέλεχος ούτε πρόκειται να μας πάρει».

Ο κ. Κ. Καραμανλής ήταν αυστηρός με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, όχι όμως με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Κατέστησε σαφή από την πρώτη στιγμή την πρόθεσή του να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης μαζί της. Είπε ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη διατυπώνει τις θέσεις της για τη λειτουργία του κόμματος όπως κάνουν και άλλα στελέχη και στο συνέδριο θα υπάρξει διάλογος και σύνθεση απόψεων, αλλά θα τηρηθεί κατά γράμμα « το Σύνταγμα του κόμματος» που είναι το καταστατικό. «Είμαι έτοιμος για μεγάλες αλλαγές και ακούω με προσοχή όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί». Πάντως σε άλλο σημείο της συζήτησης τόνισε με έμφαση «Εγώ διαφωνώ με τη διαρχία. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στη Ν.Δ. Και στη Γερμανία που έγινε απέτυχε. Και δεν πετυχαίνει αυτό το μοντέλο γιατί στηρίζεται στο ψέμα. Εκείνο που πρέπει να γίνει στο κόμμα, και συμφωνώ, είναι να αλλάξει ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του. Η κοινωνία εκσυγχρονίζεται και το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στα κόμματα. Εγώ είμαι έτοιμος στο συνέδριο να προχωρήσω σε σύνθεση όλων των απόψεων». Ο κ. Κ. Καραμανλής ρωτήθηκε αν «τα βρήκαν» με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και απάντησε:«Ούτε τα βρήκαμε ούτε τα σπάσαμε. Συζητάμε και είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν σχεδιάζει να ζητήσει επαναβεβαίωση εμπιστοσύνης, και όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν τεθεί θέμα ηγεσίας, απάντησε ότι σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται υπογραφές και θα τηρηθεί το καταστατικό.

Ο κ. Κ. Καραμανλής απέφυγε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στο θέμα του Γιώργου Σουφλιά. Περιορίστηκε μόνο να πει δυο φράσεις από τις όποιες προκύπτει ότι έχει δρομολογήσει νέα επιχείρηση προσέγγισης του Θεσσαλού πολιτικού. «Τις απόψεις για το ζήτημα αυτό τις ξέρετε, όσο όμως μιλάμε δημοσίως γι’ αυτό το ζήτημα τόσο το χαλάμε».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “