Ν.Δ.: Γραμμή για ψυχραιμία από τον Καραμανλή

Με… χαμηλωμένες τις μηχανές σχεδιάζει ο κ. Κ. Καραμανλής να διαχειριστεί τους επόμενους δύο μήνες την κρίση που έχει ξεσπάσει στο κόμμα του. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αφού άκουσε τις απόψεις όλων των κορυφαίων στελεχών του, κατέληξε στην απόφαση ότι αυτή την ώρα πρέπει να επιδείξει ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σε κάθε περίπτωση ο ίδιος και οι επιτελείς του να αποφεύγουν τις προκλήσεις. Η γραμμή είναι σαφής: «Δεν πρέπει οι πέτρες που πέφτουν στη Ρηγίλλης να επιστρέφονται μέχρι το συνέδριο». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και εκείνοι που συμμερίζονται τις απόψεις της επικρίνουν τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του δεν θα παίρνουν απαντήσεις, ώστε να μην αναπαράγεται ο φαύλος κύκλος της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

Για Ντόρα

Ο κ. Κ. Καραμανλής απέρριψε χωρίς πολλή σκέψη τις εισηγήσεις που δέχθηκε να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα τους λογαριασμούς του με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Το σχόλιο των συνεργατών του είναι πως αν καλούσε την πρώην υπουργό να διαπραγματευθούν ουσιαστικά θα αναγνώριζε τη «διαρχία» στο κόμμα.

Η γραμμή της σιωπηλής πορείας προς το συνέδριο ισχύει πολύ περισσότερο για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Θα αδιαφορούμε πλήρως», λένε τώρα στη Ρηγίλλης, αφού επί 15 ημέρες τα στελέχη της Ν.Δ. ουσιαστικά κατέστησαν την ίδρυση του νέου κόμματος εσωκομματικό τους ζήτημα.

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν πως «ο πανικός που επέδειξε το κόμμα την πρώτη στιγμή ήταν λάθος. Όσο περνούν οι ημέρες διαπιστώνουν ότι δεν έχουν εκδηλωθεί σημαντικά στελέχη στο κέντρο και επαρχία υπέρ του Αβραμόπουλου. Το μόνο που έχει συμβεί ­ όπως λένε ­ είναι ότι ορισμένοι κομματικοί παράγοντες «εκβιάζουν», προκειμένου να εξασφαλίσουν ρόλους και αξιώματα εν όψει συνεδρίου. Απειλούν δηλαδή με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα πάνε στο νέο κόμμα. Πάντως, οι χαμηλοί τόνοι, όπως λένε στη Ρηγίλλης, δεν θα κρατήσουν για πολύ καιρό. Την επόμενη ημέρα του συνεδρίου η τακτική θα αλλάξει. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με νωπή πλέον την εντολή της κομματικής βάσης θα επιχειρήσει να βρει τον παλιό του εαυτό. Η πρώτη κίνησή του θα είναι να ανοίξει τις πόρτες του κόμματος. Θα παλέψει με κάθε τρόπο να φέρει πίσω τον Γιώργο Σουφλιά, ο οποίος αυτή την ώρα απολαμβάνει το γεγονός πως είναι ο πιο περιζήτητος πολιτικός.

Τον θέλει το Μαξίμου, τον θέλει η Ρηγίλλης, τον θέλει και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος, κατά την πάγια τακτική του, αποφεύγει να πει λέξη για τον δρόμο τον οποίο θα ακολουθήσει. Στη Ν.Δ. όμως ελπίζουν ότι στο τέλος θα επιστρέψει εκει απ’ όπου ξεκίνησε. Όσο για τον κ. Στέφανο Μάνο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιθυμεί να συνεχισθεί η συνεργασία τους όπως είναι τώρα. Το σκεπτικό του είναι ότι επειδή ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων εκφράζει αυτόνομες απόψεις αν ενταχθεί στο κόμμα κάθε φορά που θα λέει κάτι διαφορετικό θα προκύπτει εσωκομματικό ζήτημα. Την ίδια ώρα ο κ. Δ. Αβραμόπουλος πυκνώνει τις ηγετικές του εμφανίσεις.

Οι πυρήνες

Στη Ρηγίλλης λένε ότι ακόμη δεν έχει βρει στελέχη για τη συγκρότηση πυρήνων στην επαρχία. Το σχόλιο των φίλων τού δημάρχου είναι πως αυτό είναι ψευδές, διότι οι πυρήνες είναι έτοιμοι και τα στελέχη περιμένουν την οδηγία για να εκφραστούν δημοσίως.

Προς το παρόν ο δήμαρχος σέρνει μόνος του τον χορό διότι, όπως εξηγεί, αυτή την ώρα δεν εξουσιοδοτεί κανέναν να τον εκπροσωπεί. Οι ημέρες των γιορτών σε κάθε περίπτωση τον ευνοούν. Με την ιδιότητα του δημάρχου βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο και μέσα από τις κοινωνικές εμφανίσεις του ενισχύει το πολιτικό του προφίλ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “