Ανατροπή στυλ

«Πού ήσουν νιότη που έδειχνες πως θα γινόμουν άλλος». Αυτή είναι η μόνη ρήση που μπορεί να περιγράψει τη «μεταμόρφωση» του δημάρχου Αθηναίων στην πρώτη τηλεοπτική εμφάνισή του μετά την ανακοίνωση ότι προχωρεί στη δημιουργία κόμματος.

 

Το νέο στυλ που παρουσίασε στους ψηφοφόρους αυτή την ώρα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν άρεσε στους πολίτες περισσότερο ή λιγότερο από εκείνο που είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα. Μόνο σε ένα πράγμα δείχνουν να συμφωνούν οι πάντες: ότι «ο δήμαρχος ξάφνιασε». Η εμφάνιση που Δημήτρη Αβραμόπουλου στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega ήταν το κύριο θέμα συζήτησης χθες στα πηγαδάκια της Βουλής, στα πολιτικά γραφεία βουλευτών όλων των κομμάτων, αλλά και στα λεγόμενα «πολιτικά στέκια». Οι μόνοι που δεν ξαφνιάστηκαν είναι εκείνοι που γνωρίζουν τον δήμαρχο καλά. Όσοι έχουν συνεργαστεί ή έχουν μιλήσει αρκετά μαζί του γνώριζαν από χρόνια και αυτή την πλευρά του, την οποία τώρα αποφάσισε να δείξει στους πολίτες.

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν διαπιστώσει ότι δήμαρχος διοικεί με αυστηρό τρόπο ­ με «πυγμή» λένε οι φίλοι του ­, ενίοτε γίνεται ιδιαίτερα απαιτητικός και «σκληρός» με τους συνεργάτες του, ενώ οι επιτελείς του έχουν δυσκολία να τον συναντήσουν.

Τον βλέπουν από κοντά μόνο όταν εκείνος το αποφασίσει. Αρχή του είναι ότι οι πολλές οικειότητες την ώρα της δουλειάς δυσκολεύουν τα πράγματα στη διοίκηση. Διευκρινίζουν όμως ότι «είναι δίκαιος» στη συμπεριφορά του, δεν φωνάζει χωρίς λόγο και ανταμείβει τους εργατικούς.

Κοινή εκτίμηση είναι ότι ο δήμαρχος εγκατέλειψε το παλιό, μειλίχιο, χαμογελαστό, ψύχραιμο και ευγενικό δημόσιο ύφος του. Αυτή τη φορά ήταν αυστηρός, απόλυτος και κάποιες φορές μάλλον αυταρχικός. Χαμογελούσε ελάχιστα και σπάνια επέτρεπε στον δημοσιογράφο να τον διακόψει: «Μισό λεπτό, κύριε Πρετεντέρη, να ολοκληρώσω». «Κύριε Πρετεντέρη, περιμένετε να πω κάτι ακόμη που είναι σημαντικό και ενδιαφέρει όλους». Αυτές οι εκφράσεις ακούστηκαν τουλάχιστον 15 φορές στη συνέντευξη και ο δημοσιογράφος που αντελήφθη από την αρχή πού το πάει ο δήμαρχος, χαμογελώντας του επέτρεπε να ολοκληρώσει διότι γνώριζε ότι το νέο στυλ του δημάρχου ήταν… είδηση.

Είναι προφανές ότι ο δήμαρχος Αθηναίων όταν μπήκε στο στούντιο του Mega είχε μελετήσει καλά όλες τις δημοσκοπήσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι αυτή την ώρα διαθέτει το πιο υψηλό ηγετικό προφίλ. Ξεπερνά και τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σημίτη. Αυτό ακριβώς το προφίλ ήθελε να ενισχύσει. Όλες οι κινήσεις έδειχναν να είναι μελετημένες. Ο τρόπος που σήκωνε τα χέρια, η στιγμή που κοιτούσε την κάμερα για να περάσει κάποιο μήνυμα στον κόσμο και ο τρόπος που σταματούσε τον δημοσιογράφο όταν πήγαινε να υποβάλει ερώτηση ήταν όλα μελετημένα και προσχεδιασμένα.

Ερωτηματικά για τα μηνύματα που πέρασε

Το ερώτημα είναι αν με το νέο ο στυλ του ο δήμαρχος πέρασε τα μηνύματα που ήθελε. Οι απόψεις διίστανται. Κορυφαία πολιτικά στελέχη τονίζουν ότι «στη πρώτη εμφάνισή του ο κ. Δ. Αβραμόπουλος ήθελε να απευθυνθεί σε συγκεκριμένα στρώματα του πληθυσμού, σε εκείνα που επιθυμούν την ανάδειξη στην πολιτική μιας νέας ισχυρής ηγετικής φιγούρας. Και η συνταγή σ’ αυτούς ακριβώς τους πολίτες έπιασε τόπο». Άλλοι βουλευτές έχουν την αντίθετη άποψη. Υποστηρίζουν ότι «ο δήμαρχος μέχρι σήμερα τα πήγε καλά διότι ήταν ο ήπιος πολιτικός, που μιλούσε συνεχώς σε χαμηλούς τόνους. Ο άνθρωπος που δεν ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου και είχε πάντα να πει έναν καλό λόγο για όλους». Και προσθέτουν: «Αυτό το όπλο το ακύρωσε χθες και μπήκε δυναμικά στο πεδίο της σκληρής αντιπαράθεσης με ύφος που παρέπεμπε στο παρελθόν. Χθες υπερέβαλε. Ήθελε να δείξει ότι είναι ηγέτης, αλλά του ξέφυγε η συνταγή και πήγε αρκετά κλικ πιο πάνω απ’ αυτό που έπρεπε. Σύντομα θα εισπράξει τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα». Τώρα μένει να δείξει ο χρόνος ποια από τις δύο απόψεις είναι η σωστή.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “