Αιφνιδίασε Νέα Δημοκρατία - ΠΑΣΟΚ ο Αβραμόπουλος

Αιφνιδίασε τους πάντες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι πρόσφατες δημοκοπήσεις, οι οποίες τον έφεραν και πάλι στο κέντρο της δημοσιότητας με την υψηλή δημοτικότητά του, τον οδήγησαν να επιταχύνει το βήμα του.

 

Ο δήμαρχος αιφνιδίασε πρώτα τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος περιοδεύει στην Κύπρο και ετοιμαζόταν για ήρεμες χριστουγεννιάτικες διακοπές. Ύστερα αιφνιδίασε την Ντόρα Μπακογιάννη, που βρίσκεται για κοινωνικούς λόγους στις ΗΠΑ και δρομολογεί τη σύγκρουσή της με τον πρόεδρο της Ν.Δ. εν όψει συνεδρίου. Και βεβαίως αιφνιδίασε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία ανέμενε τις εξαγγελίες του δημάρχου λίγο πριν ή λίγο μετά το συνέδριο της Ν.Δ.

Ο δήμαρχος στη δήλωση του ξεκαθάρισε ότι προχωρεί στην ίδρυση κόμματος, δεν αποκάλυψε όμως το πότε, το πώς και με ποιους. Περιορίστηκε να πει ότι ” νέοι άνθρωποι με οράματα, ιδέες, ενθουσιασμό και έμπνευση εργάζονται για την κατάρτιση της ιδρυτικής διακήρυξης του καταστατικού χάρτη και του προγράμματος τα οποία δεσμεύομαι να θέσω υπ’ όψιν σας τους προσεχείς μήνες”. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος θα ανακοινωθεί τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο, οπότε θα διεξαχθεί και το πρώτο συνέδριο του κόμματος. Είναι πιθανό τότε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος να παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου. Για το θέμα αυτό ωστόσο απέφυγε χθες να πει οτιδήποτε ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Στόχος προς το παρόν του κ. Δ. Αβραμόπουλου είναι να αποφύγει με κάθε τρόπο τις μετωπικές επιθέσεις από την ηγεσία και στελέχη της Ν.Δ., οι οποίες ενδεχομένως θα στρέψουν την πλειοψηφία της κομματικής βάσης εναντίον του και αυτό θα τον δυσκολέψει να στελεχώσει το κόμμα του στο κέντρο και την περιφέρεια. Για τον λόγο αυτό απέφυγε την αντιπαράθεση τόσο με τη Ν.Δ. όσο και με το ΠΑΣΟΚ. Επανέλαβε ότι “οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί εξήντλησαν την βιοϊστορική τους τροχιά”, έσπευσε όμως να προσθέσει ότι “στη μεταπολιτευτική περίοδο προσέφεραν πολλά στον τόπο συμβάλλοντας καθοριστικά με τις ιστορικές τους ηγεσίες στην εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών και την ένταξή μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι”, υποδηλώνοντας έτσι τον σεβασμό του στον πατριάρχη της συντηρητικής παράταξης, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Παράλληλα τόνισε ότι “η πολιτική μας πρόταση δεν θα προκύψει από αντίθεση με τα υπάρχοντα κόμματα αλλά μέσα από μια διαδικασία δημιουργικής ανασύνθεσης, μακριά από ευτελείς αντιπαραθέσεις και προσωπικές συγκρούσεις”.

Ο Κ. Καραμανλής

Ο κ. Κ. Καραμανλής παρακολούθησε από την Κύπρο μαζί με τον εκπρόσωπό του τις εξαγγελίες του δημάρχου. Αμέσως μετά έδωσε εντολή στον κ. Θ. Ρουσόπουλο να δηλώσει τα εξής: “Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να είναι ζωντανοί οργανισμοί. Δεν δημιουργούνται για να υπηρετήσουν προσωπικά ή άλλα συμφέροντα. Υπάρχουν και μπορούν να υπάρξουν μόνο όταν ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και του λαού. Οι πολιτικοί κρίνονται και καταξιώνονται μέσα από το έργο, τις ιδέες, την πολιτική πρακτική, τη συνέπεια και το δημόσιο ήθος τους. Το πολιτικό σύστημα δεν ανανεώνεται με επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες πολιτικών προθέσεων. Η παράταξή μας ενωμένη συνεχίζει την πορεία της. Στις προκλήσεις απαντάμε θετικά. Αποφασισμένοι χαράζουμε νέους δρόμους για μια νέα Ελλάδα. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την ελληνική κοινωνία μαζί με τη Ν.Δ. να συνεχίσουν τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο”.

Η επίσημη δήλωση του κόμματος ήταν σε χαμηλούς τόνους διότι ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι εάν αυτή την ώρα η επίθεση προς τον δήμαρχο ήταν σκληρή, η Ν.Δ. “θα έπαιζε το παιχνίδι του δημάρχου επαναλαμβάνοντας το σκηνικό των δημοτικών εκλογών του 1994, όταν ο κ. Πάγκαλος έχασε τη μάχη λόγω της σκληρής επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του”. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις των περισσοτέρων στελεχών του κόμματος.

Ο Μ. Έβερτ

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Μ. Έβερτ. Μίλησε αμέσως μετά τον κ. Δ. Αβραμόπουλο και έδωσε τον τόνο αγγίζοντας παράλληλα και το συναίσθημα των οπαδών του κόμματος. “Οι δηλώσεις του δημάρχου με στενοχωρούν και με απογοητεύουν. Επίσης με θλίψη είδα η εξαγγελία για την ίδρυση κόμματος να γίνεται από το δημαρχείο” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι περίμενε τον δήμαρχο να γυρίσει στη Ν.Δ. Το νέο κόμμα, όπως τόνισε, θα το κρίνει αφού πρώτα δει το πρόγραμμα, ενώ παρατήρησε με έμφαση πως δεν κρύβονται οικονομικά συμφέροντα πίσω από την κίνηση Αβραμόπουλου αλλά οι προμηθευτές του Δημοσίου χαίρονται με την πολυδιάσπαση των κομμάτων.

Πάντως κοινή εκτίμηση είναι ότι η Ν.Δ. έχασε χθες τη μάχη των εντυπώσεων καθώς οι βουλευτές και τα στελέχη που είχαν πάρει από νωρίς θέση στα τηλεοπτικά παράθυρα αντιδρούσαν νευρικά, έκαναν εμφανή την αγωνία και την ταραχή τους και ουσιαστικά κατέδειξαν ότι το κόμμα Αβραμόπουλου αφορά πρωτίστως τη Ν.Δ. και όχι το σύνολο των πολιτικών κομμάτων.

Και αν ο ένας λόγος που οδήγησε τον κ. Δ. Αβραμόπουλο να επιταχύνει ήταν οι δημοσκοπήσεις, ο άλλος ήταν ο φόβος μήπως φθαρεί λόγω της καθυστέρησης. Πολιτικά στελέχη εκτιμούν πως φοβήθηκε ότι θα υποστεί μεγάλη φθορά από τις συνεχείς επικρίσεις και καυστικά σχόλια στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ότι για μια ακόμη φορά μαδάει τη μαργαρίτα και δεν τολμά να λάβει αποφάσεις. Ήδη είχε την τραυματική εμπειρία της περασμένης διετίας, όταν όλοι ανέμεναν πως θα ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός του τον Μάρτιο του 1998 και αυτό ουδέποτε συνέβη. Έτσι τώρα ήθελε να καταστήσει σαφές στις πολιτικές ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., αλλά και κυρίως στους ψηφοφόρους, πως όταν λέει κάτι το εννοεί.

Είναι γεγονός ότι τόσο ο κ. Κ. Καραμανλής όσο και οι επιτελείς του ήλπιζαν ότι ίσως την τελευταία στιγμή ο δήμαρχος πειστεί από τη βάση του κόμματος αλλά και οικονομικούς παράγοντες να ματαιώσει τα σχέδιά του. Μάλιστα κορυφαίοι παράγοντες της Ν.Δ. ετοίμαζαν άρθρα για τα κυριακάτικα φύλλα στα οποία ανέφεραν τους λόγους που θα εμποδίσουν τον δήμαρχο να προχωρήσει. Σ΄ αυτή την παγίδα της αμφιβολίας είχε οδηγήσει ο ίδιος ο δήμαρχος τα στελέχη της Ν.Δ.. Στις κατ΄ ιδίαν του συνομιλίες με βουλευτές καθώς και πρώην και νυν συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. άφηνε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση με τον κ. Κ. Καραμανλή, για προεκλογική ή μετεκλογική συνεργασία τού υπό ίδρυση φορέα με τη Ν.Δ. Αν κανείς σε όλα αυτά λογαριάσει και τη ραστώνη της πολιτικής ζωής 10 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, είναι εύκολο να αντιληφθεί το μέγεθος του αιφνιδιασμού. Η απόφαση του δημάρχου να προχωρήσει στην εξαγγελία του κόμματος έγινε γνωστή χθες, αργά το απόγευμα. Λίγο μετά τις 4 μ.μ. ενημέρωσε τηλεφωνικώς για τις προθέσεις του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια ειδοποίησε τους δημοσιογράφους ότι στις 8 το βράδυ θα κάνει δηλώσεις σε εθνικό δίκτυο από το δημαρχείο της Αθήνας. Στη Ρηγίλλης σήμανε αμέσως συναγερμός. Ο κ. Κ. Καραμανλής πληροφορήθηκε τι πρόκειται να συμβεί από κορυφαία στελέχη του κόμματος με πρώτο τον κ. Δ. Σιούφα.

«Τηλεφωνική κατασκοπεία» των αβραμοπουλικών

Μετά την πρώτη αναταραχή που προκάλεσαν στη Ρηγίλλης οι εξαγγελίες του δημάρχου, η προσοχή των επιτελών του κ. Κ. Καραμανλή στρέφεται τώρα στους ύποπτους βουλευτές. «Ύποπτοι» θεωρούνται όσοι τα τελευταία δύο χρόνια είχαν κοινωνική συναναστροφή με τον δήμαρχο, επικοινωνούσαν τηλεφωνικώς μαζί του, απέφευγαν επιμελώς να του επιτεθούν, ενώ με κάθε ευκαιρία τον αποκαλούσαν χρυσή εφεδρεία για την παράταξη. Η επιχείρηση «τηλεφωνικής κατασκοπείας» των αβραμοπουλικών κράτησε μέχρι τα ξημερώματα. Η προσοχή ωστόσο των επιτελών του κ. Κ. Καραμανλή είναι επικεντρωμένη σε τρία πρόσωπα των οποίων οι σχέσεις με τον δήμαρχο είναι γνωστές. Ο ένας είναι βουλευτής νομού της Πελοποννήσου, ο άλλος εκλέγεται στο Λεκανοπέδιο και ο τρίτος είναι ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. Όσο για τους δημάρχους και νομάρχες η λίστα των υπόπτων δεν έχει τέλος.

«Πάνω από 80»

Ο ίδιος ο δήμαρχος λέει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. που επικοινωνούν μαζί του ξεπερνούν τους 80, χωρίς αυτό να σημαίνει ­ όπως διευκρινίζει ­ ότι κάποιοι απ’ αυτούς πρόκειται να τον ακολουθήσουν. Εξάλλου εγκαίρως είχε υποστηρίζει ότι δεν επιθυμεί αυτή την ώρα να κατηγορηθεί πως διασπά τα υπάρχοντα κόμματα. Για αυτό τον λόγο η θέση του είναι ότι πρέπει να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα όσοι θέλουν να τον ακολουθήσουν, ώστε το κόμμα από το οποίο προέρχονται να μην απολέσει τη βουλευτική έδρα. Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος κάνοντας αυτή τη δήλωση γνώριζε ότι είναι ελάχιστοι (ίσως και κανένας) εκείνοι που θα χάσουν τη βουλευτική τους έδρα για ένα αβέβαιο πολιτικό μέλλον. Οι συνεργάτες του δημάρχου εξηγούν τη στάση του αυτή ως εξής: «Η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από το κέρδος αν ξαφνικά 20 ή 30 βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων έτρεχαν στην Πλατεία Κοτζιά και ζητούσαν να ενταχθούν στον νέο φορέα και την ίδια ώρα οι ψηφοφόροι τους να τους αποκαλούν προδότες».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “