Γεύμα με μήνυμα...

Για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια έφαγαν και ήπιαν μαζί μέσα σε φαινομενικά καλό κλίμα ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και ο Αχιλλέας Καραμανλής.

Οι σχέσεις τους από την περίοδο του συνεδρίου του 1997, οπότε εξελέγη πρόεδρος ο κ. Κ. Καραμανλής, ήταν ιδιαίτερα κακές. Όμως τώρα, μπροστά στον κίνδυνο του νέου κόμματος Αβραμόπουλου, επιχειρούν να εμφανιστούν και πάλι φίλοι.

Ο κ. Κ. Καραμανλής πήγε να μιλήσει στις Σέρρες και προσκάλεσε μαζί του όλη την παλιά καραμανλική φρουρά προκειμένου να συμφάγουν στο πατρικό σπίτι του ιδρυτή του κόμματος. Με αυτή την κίνηση ήθελε να στείλει μήνυμα στην Αθήνα με πρώτους αποδέκτες τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και την Ντόρα Μπακογιάννη, ότι η καραμανλική πτέρυγα βαδίζει ενωμένη προς το συνέδριο.

Οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή λένε ότι η βάση του κόμματος είδε θετικά αυτή την πρωτοβουλία. Δεν συνέβη όμως το ίδιο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στο μεγαλύτερο μέρος της οποίας το δείπνο προκάλεσε θυμηδία. Οι βουλευτές γνωρίζουν καλά ότι πλέον είναι περισσότερα αυτά που χωρίζουν από αυτά που ενώνουν την ιστορική ηγεσία της Ν.Δ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εδώ και καιρό έχει πάρει αποστάσεις από τους κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτη και Αχ. Καραμανλή, όπως και από τον κ. Γ. Κεφαλογιάννη, διότι θεωρεί ότι η συχνή παρουσία τους στη Ρηγίλλης και η απαίτησή τους ουσιαστικά να συγκυβερνούν μαζί του το κόμμα προκαλούν μεγάλη ζημιά στον ίδιο. Όσο για τον κ. Μ. Έβερτ είναι δύσκολο να ξεχάσει ότι αυτά τα στελέχη τον εγκατέλειψαν και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την εκλογή του σημερινού προέδρου.

Επιστροφή στο παρελθόν

Στην πρωτοβουλία Καραμανλή υπάρχει μια ακόμη αρνητική, επικοινωνιακά, διάσταση που επισημαίνεται από τους βουλευτές του λεγόμενου μεσαίου χώρου. «Ο πρόεδρος ήθελε να συμβολίσει την ενότητα μ΄ αυτή την κίνηση, έδωσε όμως και το μήνυμα της επιστροφής στο παρελθόν. Από τη μια δείχνει να επιθυμεί την ανανέωση του κόμματος, και από την άλλη μπροστά στον κίνδυνο Αβραμόπουλου καλεί τα παλιά στελέχη κοντά του δηλώνοντας εμμέσως ότι χρειάζεται “δεκανίκια “». Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι «πρέπει ο κ. Κ. Καραμανλής να επιλέξει προς τα πού θέλει να κατευθύνει το κόμμα και να είναι σταθερός σ΄ αυτή την πορεία χωρίς παλινδρομήσεις». Στο δείπνο παρακάθησαν ακόμη ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Ευ. Μεϊμαράκης και ο εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος. Είχε κληθεί και ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, αλλά ενημέρωσε τον πρόεδρο ότι έπρεπε να επιστρέψει από τις Σέρρες στην Αθήνα τη νύχτα του Σαββάτου.

Τα σενάρια για Αβραμόπουλο

Την ίδια ώρα τα σενάρια για επιτάχυνση της ίδρυσης του κόμματος από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο δίνουν και παίρνουν. Πολιτικοί φίλοι του σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους αφήνουν να εννοηθεί ότι η πολιτική συγκυρία υποχρεώνει τον δήμαρχο να βιαστεί. Ο ίδιος όμως εξακολουθεί να μην αποκαλύπτει τα σχέδιά του. Ο κ. Κ. Καραμανλής από τις Σέρρες τού απηύθυνε και πάλι προειδοποίηση να μην προχωρήσει: «Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει εκείνους που πιστεύουν στην ορθότητα του δρόμου που διάλεξαν. Πορευόμαστε σταθερά και αταλάντευτα» είπε με έμφαση και πρόσθεσε: «Προχωρούμε σε μια νέα μορφή κόμματος που θα ανταποκρίνεται πληρέστερα στις απαιτήσεις της νέας εποχής και τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας». Από την άλλη πλευρά ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας: «Χάνουμε τον χρόνο μας να συζητάμε για υποθετικά σενάρια. Έχω πολύ σοβαρότερα πράγματα και εγώ και η Ν.Δ. να ασχοληθούμε».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “