Στα... δύο η Ν.Δ. για την αντιμετώπιση της υπόθεσης Αβραμόπουλου

Αυτοσυγκράτηση και υπομονή συστήνει η ηγεσία της Ν.Δ. αλλά και ο κ. Μ. Έβερτ σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος που ζητούν τη ” σκληρή αντιμετώπιση εδώ και τώρα του Δημήτρη Αβραμόπουλου”, ώστε να εμποδιστούν τα σχέδιά του.

Ο κ. Κ. Καραμανλής, όταν συνομιλεί με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, εμφανίζεται πεισμένος ότι ο δήμαρχος τελικά θα κάνει το μεγάλο βήμα, θεωρεί όμως ότι το παιχνίδι για τον ίδιο και το κόμμα του δεν έχει χαθεί. Η άποψή του είναι ­ όπως λένε οι συνομιλητές του ­ ότι “το νέο κόμμα δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ενδονεοδημοκρατικό πρόβλημα αλλά ως ζήτημα που αφορά εξίσου τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ καθώς και το σύνολο του πολιτικού κόσμου”. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, “δεν πρέπει αυτή την ώρα οι βουλευτές της Ν.Δ. με τις δηλώσεις τους να δώσουν την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι στη Ρηγίλλης υπάρχει πανικός”. Αυτή την άποψη όμως δεν τη συμμερίζονται πολλά κορυφαία στελέχη, όπως ο κ. Π. Παυλόπουλος, τα οποία επισημαίνουν ότι η στάση του κόμματος πρέπει να είναι από τώρα σαφής και ξεκάθαρη, ώστε να συσπειρωθεί το κόμμα και ο δήμαρχος να γνωρίζει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κομματική βάση που τον ανέδειξε βουλευτή και δήμαρχο δύο φορές”.

Η θέση του Πρ. Παυλόπουλου δεν είναι πάντως η πιο σκληρή. Υπάρχουν τουλάχιστον 20 βουλευτές ­ όπως υποστηρίζουν οι επιτελείς της Ρηγίλλης ­ που περιμένουν το σύνθημα από την ηγεσία για να βγουν στα “τηλεοπτικά παράθυρα” και να αρχίσουν τις κατηγορίες περί “προδοσίας” και “πισώπλατης μαχαιριάς”. Ο κ. Κ. Καραμανλής επιμένει πάντως ότι η Ρηγίλλης πρέπει να εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα στην κοινωνία και να μη δίνει την εντύπωση ότι το κόμμα βρίσκεται σε κρίση. Ενδεικτική των προθέσεών του ήταν η χθεσινή δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη: “Θα καλέσουμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να συνυπογράψουμε και να συνδιαμορφώσουμε ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης, το οποίο ως αυριανή κυβέρνηση θα σεβαστούμε”. Και πρόσθεσε: “Κυρίως όμως, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της νέας εποχής, που θέλει νέες αντιλήψεις, μια άλλη σχέση πολίτη – πολιτικής, θέλει δυναμική φυγή προς τα εμπρός και πάνω απ’ όλα ριζοσπαστικές τομές”.

Χαμηλούς τόνους και αδιαφορία συστήνει στους βουλευτές και στα στελέχη του επηρεάζει και ο κ. Μ. Έβερτ. “Είναι λάθος να αρχίσει από τώρα το κόμμα την επίθεση, θα κάψει το οπλοστάσιό του και όταν έρθει η κρίσιμη ώρα ό,τι και να πούμε θα ακούγεται ως κραυγή αγωνίας και όχι ως πολιτική θέση”, λέει και προσθέτει: “Πρέπει να αφήσουμε πρώτα τον δήμαρχο να ανοίξει τα χαρτιά του και ύστερα να περάσουμε στην αντεπίθεση αλλά με σχεδιασμένες κινήσεις και όχι με πυροβολισμούς στον αέρα”.

Πώς αντιδρά ο κ. Μ. Έβερτ με τις συζητήσεις και τους σχεδιασμούς της Ρηγίλλης; Οι φίλοι του υποστηρίζουν ότι “το διασκεδάζει” και εξηγούν: “Παριστάνουν τους αιφνιδιασμένους στη Ν.Δ. ωσάν να μη γνώριζαν αυτό που όλοι οι πολίτες γνωρίζουν. Ότι δηλαδή κάποια στιγμή ένα νέο κόμμα θα ερχόταν να καλύψει το πολιτικό κενό που υπάρχει αυτή την ώρα”. Και προσθέτουν: “Όσο και αν προσπαθήσουν οι λεγόμενοι σκληροί να στρέψουν εναντίον του δημάρχου τη βάση της Ν.Δ., δεν θα τα καταφέρουν, διότι οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί κάθε φορά η ηγεσία τους να ανακαλύπτει ένα εχθρό για να δικαιολογεί την αδυναμία της να κερδίσει τις εκλογές”.

Την ίδια ώρα ο κ. Δ. Αβραμόπουλος με διακριτικό τρόπο και χωρίς να αναλαμβάνει δεσμεύσεις ­ όπως λένε οι συνεργάτες του προχωρεί στη βολιδοσκόπηση προσώπων που θα στελεχώσουν τον νέο φορέα. Ήδη έχει απευθύνει προτάσεις σε γνωστούς πανεπιστημιακούς – πρόσωπα κύρους, τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν άμεση εμπλοκή την πολιτική, και βρίσκεται σε συζητήσεις με στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα ενισχύει τις φιλικές του σχέσεις με δημάρχους και νομάρχες σε όλη τη χώρα με στόχο να τους πείσει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές να ζητήσουν την ψήφο του λαού ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “