Στέλνουν μηνύματα ο ένας στον άλλον

Μετεκλογική συνεργασία του νέου κόμματος Αβραμόπουλου με τη Ν.Δ. βλέπουν οι φίλοι του Δημήτρη Αβραμόπουλου, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται ­ ακόμη ­ εντός της Ν.Δ. και διαμηνύουν στη Ρηγίλλης να κρατήσει τους χαμηλούς τόνους ώστε να μη σπάσουν οι γέφυρες της συνεννόησης στον φιλελεύθερο χώρο.

Το σενάριο που διακινούν οι μεσολαβητές Ρηγίλλης και Πλατείας Κοτζιά είναι το εξής: «Η Ν.Δ. να μην εμποδίσει την ίδρυση νέου κόμματος. Την προεκλογική περίοδο η αντιπαράθεση να γίνει με ευπρέπεια και με πολιτικούς όρους. Έτσι τα δύο κόμματα να μπορούν να σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση ­ αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία ­ και ο ηγέτης του κόμματος που θα έχει τη μεγαλύτερη δύναμη να γίνει πρωθυπουργός».

«Καλοστημένη παγίδα»

Ο κ. Κ. Καραμανλής το ακούει αυτό, χαμογελά ειρωνικά, ενώ ο αρκετοί επιτελείς του μιλούν «για καλοστημένη παγίδα του δημάρχου» που έχει στόχο να αποδυναμώσει το κόμμα τού 43%. «Είναι προφανές ότι αν τα δύο κόμματα οδηγηθούν στις κάλπες σε καλό κλίμα και δοθεί η εντύπωση στον κόσμο πως υπάρχει συνεννόηση για μετεκλογική συνεργασία αυτό θα βοηθήσει μόνον τον δήμαρχο», λένε οι επιτελείς της Ρηγίλλης. Και προσθέτουν: «Αυτό που φοβάται αυτήν την ώρα περισσότερο απ’ όλα ο κ. Δ. Αβραμόπουλος είναι η οργή των οπαδών της Ν.Δ. Τρέμει στην ιδέα ότι θα έχει την ίδια αντιμετώπιση με τον Αντώνη Σαμαρά και θα τον πούμε “προδότη”. Είναι προφανές ότι το ήρεμο κλίμα μόνον τον δήμαρχο ευνοεί».

Κεντροδεξιά πλειοψηφία

Αυτή είναι η μία άποψη που ακούγεται στη Ρηγίλλης. Υπάρχει όμως και άλλη, την οποία συμμερίζονται αρκετά στελέχη του κόμματος που λένε: «Σαφώς και πρέπει να αποδεχθούμε την πρόταση του δημάρχου για συμφωνία κυρίων στις εκλογές χωρίς χτυπήματα κάτω από τη μέση». Και προσθέτουν: «Με την ίδρυση του κόμματος του Αβραμόπουλου θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό. Με δεδομένο ότι το νέο κόμμα θα πάρει ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΝ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί κεντροδεξιά πλειοψηφία, η οποία θα εγγυάται μακροχρόνια διακυβέρνηση της χώρας από έναν συνασπισμό κομμάτων του φιλελευθέρου χώρου».

Υπενθυμίζουν δε την ομιλία του κ. Κ. Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο οποίος είχε πει: «Η Ελλάδα δεν είναι Γαλλία. Εκεί υπάρχει κεντροδεξιά πλειοψηφία, στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο, η πλειοψηφία είναι κεντροαριστερή. Για αυτό πρέπει η Ν.Δ. να κάνει ανοίγματα προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να γίνει κόμμα που πάρει εύκολα την εξουσία». Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, εκτός και αν η Ν.Δ. τον αποκηρύξει και τον θέσει απέναντί της.

Προεκλογική συνεργασία

Υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία στελεχών στη Ρηγίλλης, που αυτοαποκαλούνται «αισιόδοξοι». Τι λένε αυτοί; Εκφράζουν τη βεβαιότητα πως εάν ο κ. Κ. Καραμανλής κάνει τους σωστούς χειρισμούς, τότε είναι πιθανόν η Ν.Δ. να συνεργαστεί και προεκλογικά με το κόμμα Αβραμόπουλου, όπως συνέβη με το κόμμα του κ. Στ. Μάνου. Και επισημαίνουν: «Βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι σε μια τέτοια περίπτωση η συμφωνία θα προβλέπει να δοθεί η αντιπροεδρία της κυβέρνησης ή το υπουργείο Εξωτερικών στον δήμαρχο».

Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος όταν τον ρωτούν οι συνομιλητές του για όλα αυτά αποφεύγει να κάνει γνωστή τη θέση του. Δεν δείχνει όμως να εξορκίζει και τέτοιου είδους σενάρια. Μπορεί άλλωστε αυτό να είναι μέρος της τακτικής του μέχρι να δει πώς σχεδιάζει να αντιδράσει η ηγεσία της Ν.Δ., όταν ανακοινωθεί η ίδρυση κόμματος.

Ένα σχέδιο όμως που ουδείς ακόμη γνωρίζει στη Ρηγίλλης. Ο κ. Κ. Καραμανλής σε όλες τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με κορυφαία στελέχη και συνεργάτες του αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του και όταν ρωτούν τι θα κάνει με τον Αβραμόπουλο, λέει γελώντας: «Να μου έχετε εμπιστοσύνη».

Αγωνία στη βάση

Πάντως, η αγωνία στη βάση του κόμματος κορυφώνεται και τα τοπικά στελέχη επιχειρούν να πληροφορηθούν από τη Ρηγίλλης ποια θα είναι η γραμμή ώστε να προετοιμάζουν τους ψηφοφόρους.

Οι φίλοι του δημάρχου υποστηρίζουν ότι η απόφασή του να επιταχύνει την ίδρυση κόμματος βρήκε θερμή ανταπόκριση από τους πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ψηφοφόροι της Ν.Δ. Τα ίδια στελέχη λένε ακόμη ότι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος ήδη έχει ανασύρει από το συρτάρι του την παλιά δοκιμασμένη συνταγή με την οποία νίκησε τον Θεόδωρο Πάγκαλο στις δημοτικές εκλογές του 1994, για να αντιμετωπίσει τον Κώστα Καραμανλή και τα επώνυμα στελέχη της Ν.Δ., όταν θα αρχίσουν την ομοβροντία πιέσεων εναντίον του: «Εκείνοι θα χτυπούν και αυτός θα χαμογελά», λένε οι φίλοι του δημάρχου, οι οποίοι προεξοφλούν ότι αυτόν τον πόλεμο θα τον κερδίσει όποιος διατηρήσει την ψυχραιμία του».

Η απάντηση των στελεχών της Ρηγίλλης είναι ότι φίλοι του δημάρχου θέλουν να ξεχνούν πως «άλλος είναι ο Πάγκαλος και άλλος ο Καραμανλής, άλλο οι δημοτικές εκλογές και άλλο οι εθνικές εκλογές». Πάντως όσοι παρακολουθούν από κοντά όσα συμβαίνουν στη Ρηγίλλης και την Πλατεία Κοτζιά διαβεβαιώνουν ότι το προσεχές διάστημα δεν θα… πλήξει όποιος ασχολείται με την πολιτική.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “