Προειδοποίηση στον Αβραμόπουλο

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο κ. Κ. Καραμανλής και προειδοποίησε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο τον κ. Δ. Αβραμόπουλο να μην προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος.

«Προέρχεται από τη Ν.Δ., η οποία τον στήριξε και υπήρξε και βουλευτής της. Η θέση του είναι στη Ν.Δ.», είπε με έμφαση ο κ. Κ. Καραμανλής. Με αυτόν τον τρόπο, όπως διευκρινίζουν στελέχη της Ν.Δ., έδωσε το μήνυμα προς τη βάση του κόμματος ότι η όποια κίνηση του δημάρχου θα αντιμετωπισθεί ως «εμπόδιο στην πορεία του κόμματος για την άνοδό του στην εξουσία».

Πάντως, την ίδια ώρα στη Ρηγίλλης μαδούν τη μαργαρίτα για να… μάθουν αν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα προχωρήσει τελικά στην ίδρυση κόμματος ή για μια ακόμη φορά μπλοφάρει με στόχο να αποσταθεροποιήσει τα δύο μεγάλα κόμματα και ιδιαίτερα τη Ν.Δ.

Οι ελπίδες της Ν.Δ.

Ηγεσία και κορυφαία στελέχη ελπίζουν ότι ο δήμαρχος ίσως την τελευταία στιγμή ματαιώσει τα σχέδιά του, όταν διαπιστώσει ­ όπως λένε ­ ότι η αντίδραση της βάσης της Ν.Δ. θα είναι τεράστια και πως λίγα περιθώρια θα έχει το κόμμα του να εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος. Ελπίζουν όμως και σε κάτι ακόμη: ότι ίσως η κυβέρνηση καθιερώσει τον μητροπολιτικό δήμο της Αθήνας με εκλογή τού «υπερδημάρχου» απ’ ευθείας από τον λαό. «Αυτό είναι ένα αξίωμα που ο κ. Δ. Αβραμόπουλος το θέλει. Εάν το ΠΑΣΟΚ διαπιστώσει από τις μετρήσεις ότι θα υποστεί ανάλογη ζημιά με εκείνη που θα υποστεί η Ν.Δ. από το κόμμα Αβραμόπουλου είναι πιθανόν να προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση», λένε κορυφαία στελέχη. Προσθέτουν ωστόσο ότι «όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, το πιθανότερο είναι ο δήμαρχος να κάνει το μεγάλο βήμα».

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Αθηναίων οργανώνει τους πυρήνες του νέου φορέα σε όλη τη χώρα και ετοιμάζεται για τα εγκαίνια του πολιτικού γραφείου.

Πάντως ο κ. Δ. Ρέππας όταν ρωτήθηκε χθες για τις κινήσεις Αβραμόπουλου έδειξε ότι το κυβερνών κόμμα αυτή την ώρα τουλάχιστον δεν ανησυχεί: «Αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας. Το πολιτικό σύστημα είναι “ευρύχωρο”. Δίνει τη δυνατότητα σε όλους να εκφράζουν τις απόψεις τους και να διεκδικούν το δικαίωμα της εκπροσώπησης των πολιτών, προσφέροντας προς τον τόπο και τον λαό».

Δύο εισηγήσεις

Η στρατηγική της αντιμετώπισης από τη Ν.Δ. δεν έχει ακόμη αποφασισθεί, καθώς στη Ρηγίλλης υπάρχουν δύο απόψεις για το θέμα. Από τη μία είναι εκείνοι που εισηγούνται σκληρή γραμμή έναντι του δημάρχου και οι άλλοι οι οποίοι ζητούν χαμηλούς τόνους ώστε να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε συνέντευξή του χθες στο Mega και τον Νίκο Χατζηνικολάου επιχείρησε να συμβιβάσει και τις δύο απόψεις. Τόνισε ότι η χώρα δεν χρειάζεται νέα κόμματα και επανέλαβε ότι οι πόρτες για τον δήμαρχο όπως και για τον Γιώργο Σουφλιά είναι ανοιχτές, όχι όμως και για τον Αντώνη Σαμαρά. Και όταν ρωτήθηκε αν από τη Ν.Δ. η ίδρυση νέου κόμματος θα αντιμετωπισθεί ως προδοτική πράξη απάντησε: «Δεν σχολιάζω εικοτολογίες». Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποβάθμισε τα εσωκομματικά του προβλήματα, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές.

Έβερτ υπέρ Αγγελοπούλου

Αίσθηση προκάλεσε χθες και η παρέμβαση του κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια Αβραμόπουλου απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι θα κάνει κανένα βήμα ο δήμαρχος πριν τελειώσει η θητεία του. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι ποιος θα διαδεχθεί στον Δήμο Αθηναίων τον Αβραμόπουλο και πιστεύω ότι η πρόταση για την κ. Αγγελοπούλου είναι σωστή και μπορεί να προχωρήσει».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “