Επιταχύνει ο Αβραμόπουλος

Επιταχύνει το βήμα του ο κ. Δ. Αβραμόπουλος για τη δημιουργία νέου κόμματος. Μια ημέρα πριν ο πρόεδρος της Ν.Δ. δώσει την πρώτη ­ έπειτα από πολύ καιρό ­ πολιτική συνέντευξή του στο Mega και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο δήμαρχος Αθηναίων επιχείρησε να ακυρώσει τα μηνύματα που θα θελήσει να περάσει στην κομματική βάση και την κοινωνία ο κ. Κ. Καραμανλής.

 

Αβραμόπουλος – Καραμανλής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφεύγει να σχολιάσει τις κινήσεις του δημάρχου Αθηναίων

Μιλώντας λοιπόν ο κ. Δ. Αβραμόπουλος σε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πάτρα για πρώτη φορά αποκάλυψε με τόσο καθαρό τρόπο τα σχέδιά του: «Το πολιτικό σύστημα διέρχεται κρίση. Είναι γνωστές οι απόψεις μου από το 1993. Η νέα πολιτική πρόταση είναι αναμενόμενη, προσδοκώμενη και αναγκαία». Οι συνομιλητές του δημάρχου εκφράζουν πλέον τη βεβαιότητα ότι η ανακοίνωση του νέου φορέα είναι θέμα χρόνου. «Για τον δήμαρχο Αθηναίων ο κύβος ερρίφθη», λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Η άποψή του είναι ότι η ελπίδα του κόσμου για κάτι καινούργιο έγινε τώρα ώριμη προσδοκία και δεν υπάρχει πλέον για τον δήμαρχο δρόμος επιστροφής».

Πανελλαδικοί πυρήνες

Ήδη από το καλοκαίρι συγκροτούνται πυρήνες σε όλη τη χώρα, ενώ σύντομα ανοίγουν τα γραφεία του νέου φορέα, ο οποίος σε πρώτη φάση θα ονομάζεται από τους φίλους του δημάρχου Πολιτικό Εντευκτήριο για ανταλλαγή απόψεων. Το νέο κόμμα, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς του δημάρχου, θα ανακοινωθεί το καλοκαίρι του 2002, δηλαδή έξι μήνες πριν από την ολοκλήρωση της δημαρχικής θητείας. Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος και μετά την ίδρυση του κόμματος θα παραμείνει στον δήμο διότι, όπως εξηγεί, «ο θεσμικός μου ρόλος μου υπαγορεύει να παραδώσω στον νέο δήμαρχο την πόλη των Αθηνών».

Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του επισημαίνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί στο κόμμα βουλευτές και στελέχη άλλων κομμάτων, ενώ δεν πρόκειται να έρθει σε προσωπική αντιπαράθεση με τις ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. «Η νέα πολιτική πρόταση δεν θα θυμίζει τίποτα από το παρελθόν ­ λέει χαρακτηριστικά ­ και προσθέτει: «Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν στελέχη άλλων χώρων ούτε αποτυχόντες πολιτευτές».

Μετά τις εκλογές

Μετά τις εθνικές εκλογές, όμως, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Στο νέο κόμμα θα μπορούν να προσέλθουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. με την προϋπόθεση να παραιτηθούν από το βουλευτικό τους αξίωμα και να καταλάβει την έδρα τους ο πρώτος επιλαχών του κόμματος με το οποίο εξελέγησαν, ώστε να μην «παραχαραχθεί η εντολή του λαού».

Το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος επικρότησε ο κ. Σ. Μάνος, ο οποίος είπε ότι αυτό θα βοηθήσει στην αναδιάταξη του φιλελεύθερου χώρου, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού είπε οτι το ΠΑΣΟΚ ούτε προτρέπει ούτε αποθαρρύνει τον δήμαρχο και πρόσθεσε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το δόγμα «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Μετά την εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι θα πει σήμερα στη συνέντευξή του ο κ. Κ. Καραμανλής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα ερωτήματα που θα δεχθεί ο κ. Κ. Καραμανλής θα τονίσει ότι «ο κ. Αβραμόπουλος προέρχεται από τα σπλάχνα της Ν.Δ.» και θα προσθέσει ότι δεν σχολιάζει σενάρια για την ίδρυση νέου κόμματος.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “