Κλείνει τα μέτωπα... εν όψει Συνεδρίου

«Γεια σου, Κώστα», «τι κανείς, Μιχάλη;». Αυτό τον τυπικό χαιρετισμό αντήλλαξαν πριν από ενάμιση μήνα, μέσα στο πλοίο της γραμμής με το οποίο ταξίδευαν προς την Τήνο, τα… ξαδέλφια της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής και Μιχάλης Λιάπης. Στο πρώτο σπάσιμο του πάγου βοήθησε ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στο πλοίο. Μίλησαν όλοι μαζί για την πολιτική κατάσταση και ύστερα ο πρόεδρος έπαιξε με τα παιδιά του Μιχάλη και της Αμαλίας, για να δείξει με τον τρόπο του ότι το… αίμα νερό δεν γίνεται.

Βελτίωση σχέσεων

Η επόμενη συνάντηση ήταν λίγες ημέρες αργότερα, στον γάμο της κόρης του θείου τους Αχιλλέα Καραμανλή. Και εκεί οι συζητήσεις τους ήταν τυπικές. Μάλιστα, ο κ. Μ. Λιάπης ακούστηκε να αποκαλεί τον κ. Κ. Καραμανλή, Κώστα, και όχι πρόεδρε και να του μιλάει με ύφος του μεγάλου εξαδέλφου προς τον μικρό. Και αυτό είχε τη σημασία του, διότι ο κ. Μ. Λιάπης από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ. ο κ. Κ. Καραμανλής τον αποκαλούσε πάντα «κύριε πρόεδρε» και ουδέποτε είχε διανοηθεί να τον συμβουλέψει και μάλιστα δημοσίως. Οι σχέσεις τους δεν βελτιώθηκαν εκείνο το βράδυ, αλλά ένα μήνα μετά, οπότε συνέφαγαν με τις συζύγους τους μέσα σε οικογενειακή ζεστή ατμόσφαιρα. Ακολούθησε μία ακόμη συνάντηση οικογενειακού τύπου και όλα τώρα δείχνουν να είναι μέλι γάλα.

Κοινωνικές επαφές

Οι κ.κ. Καραμανλής και Λιάπης συμφώνησαν ­ και δείχνουν διατεθειμένοι και οι δύο να τηρήσουν τη συμφωνία τους ­ να μη διαταράξουν ποτέ ξανά την οικογενειακή τους σχέση. Δηλαδή, θα μιλούν με τα καλύτερα λόγια ο ένας για τον άλλον και θα έχουν στενή κοινωνική επαφή. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι γεφυρώθηκαν και οι πολιτικές τους διαφορές. Ο κ. Μ. Λιάπης ξεκαθάρισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι θα συνεχίσει να προβάλλει με συνεντεύξεις και άρθρα του τις απόψεις του. Είναι γνωστό ότι σε πολλά θέματα οι δύο εξάδελφοι έχουν διαφορετικές θέσεις τόσο για την πολιτική του κόμματος όσο και για την οργάνωση και τη λειτουργία του. Αυτό καταγράφηκε με τον πιο έντονο τρόπο στο άρθρο του κ. Μ. Λιάπη την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα».

«Μας βοηθούν οι απόψεις σου»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., επειδή ο στόχος του είναι να γεφυρώσει το χάσμα πάση θυσία, όχι μόνο δεν έδειξε να είναι ενοχλημένος με το άρθρο, αλλά αντίθετα του είπε: «Μιχάλη, με τις απόψεις αυτές βοηθάς και εμένα και το κόμμα». Έτσι, ο κ. Μ. Λιάπης είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να διατυπώνει τις πολιτικές του θέσεις δημοσίως, αλλά ουδέποτε θα χτυπήσει κάτω από τη ζώνη τον πρόεδρο της Ν.Δ.«Αυτό, άλλωστε, δεν το έχει κάνει ποτέ, ούτε όταν ο κ. Κ. Καραμανλής τον απομάκρυνε με άκομψο τρόπο, και χωρίς να τον ενημερώσει, από τη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού την επομένη των εκλογών», λένε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., που γνωρίζουν καλά όλο το παρασκήνιο εκείνης της περιόδου. Επίσης, ο κ. Μ. Λιάπης είναι αποφασισμένος στο κρίσιμο συνέδριο της Ν.Δ. να μη δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στον κ. Κ. Καραμανλή. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ζητήσει να πάρει τον λόγο.

Η νέα τακτική

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και ιδιαίτερα οι πρώην φίλοι του προέδρου, οι οποίοι σήμερα είναι οι μεγαλύτεροι επικριτές του, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις κατηγορούν τον κ. Κ. Καραμανλή ότι πλέον το δόγμα του είναι «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» και σπεύδει άρον άρον να κλείσει όλα τα εσωκομματικά μέτωπα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις οργανωμένες αντιδράσεις των διαφωνούντων στο συνέδριο του Μαρτίου. Η πρώτη κίνησή του ήταν να δώσει «γη και ύδωρ» ­ όπως λένε χαρακτηριστικά ­ στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Δηλαδή, της διαμήνυσε να σταματήσει τις επιθέσεις και τις αμφισβητήσεις της και ότι στο συνέδριο θα υιοθετηθούν αρκετές από τις προτάσεις, με πρώτη εκείνη που λέει ότι ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια. Η δεύτερη κίνηση ήταν να προσεγγίσει, μέσω της συγγενικής οδού, τον κ. Μ. Λιάπη.

«Έσπασε η ρομφαία»

Τα στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τα οποία πλέον συμμαχούν σε πολλά ζητήματα με τους παλιούς φίλους του κ. Κ. Καραμανλή, δεν κρύβουν τη μεγάλη ικανοποίησή τους με τη νέα τακτική του προέδρου, η οποία αποκαλύπτει, όπως υποστηρίζουν, τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει. Και σχολιάζουν με τρόπο ειρωνικό: «Έσπασε η ρομφαία των διαγραφών.

Τώρα ανακάλυψε ο κ. Κ. Καραμανλής ότι μας χρειάζεται όλους. Έτσι, εγκατέλειψε τη σκληρή γραμμή της απομάκρυνσης από το κόμμα όποιου διαφωνούσε με τις απόψεις του και ρίχνει διαρκώς γέφυρες σε βουλευτές και στελέχη. Είναι τα ίδια πρόσωπα για τα οποία πριν από λίγους μήνες θεωρούσε ότι ο τρόπος λειτουργίας και η παρουσία τους ζημιώνουν την παράταξη».

Ένας παλιός βουλευτής, που αντιμετωπίζει πάντα με χιούμορ όσα συμβαίνουν στο κόμμα, πριν από τρεις ημέρες έκλεισε σχετική συζήτηση σε πηγαδάκι βουλευτών στο καφενείο της Βουλής με τη γνωστή ρήση: «Έχει ο καιρός γυρίσματα και νουν ο χρόνος φέρνει».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “