Η κόντρα στο λίμιτ-απ

Η πτώση των τιμών τών μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών άνοιξε δεύτερο γύρο πολιτικών συγκρούσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την άλλη πλευρά όμως, οι νέες μεγάλες ανατιμήσεις των υγρών καυσίμων, που φθάνουν έως τις 10 δραχμές, προκαλούν ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο βλέπει τον πληθωρισμό να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Όμως, οι πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία επισημαίνονται και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο μάλιστα ζητεί να υπάρξει ευρωπαϊκή «φόρμα» για τις αυξήσεις στους μισθούς ώστε να αποτραπεί περαιτέρω άνοδος του επιπέδου τιμών.

 

Σε νέα μετωπική σύγκρουση οδηγείται η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση για το Χρηματιστήριο. Το θέμα άνοιξε χθες η Νέα Δημοκρατία με ομοβροντία επιθέσεων από τα επώνυμα στελέχη της εναντίον του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των διοικητών κρατικών τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννου Παπαντωνίου επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους 19 μήνες έχουν χαθεί 33 τρισ. δραχμές στη Σοφοκλέους από λαθεμένους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ ο κ. Μιλτιάδης Έβερτ επισημαίνει ότι χάθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια από τις τσέπες των οικονομικά ασθενέστερων Ελλήνων 15 τρισ. Το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά στη σύσκεψη των τομεαρχών της Ν.Δ. υπό την προεδρία του κ. Κ. Καραμανλή ο οποίος είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει τις επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης με σημείο αιχμής την κατάσταση στη Σοφοκλέους.

Σχόλιο Ρέππα

Από την κυβέρνηση δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση διότι πάγια τακτική των οικονομικών υπουργών τους τελευταίους μήνες είναι να μην κάνουν δηλώσεις για το Χρηματιστήριο. Περιορίζονται μόνο να λένε ότι η Σοφοκλέους είναι μια αγορά που έχει θετικές προοπτικές, όπως θετικές είναι και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Για τον λόγο αυτό ο κ. Δ. Ρέππας όταν ρωτήθηκε για τα όσα είπε ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι ανάξιες σχολιασμού και παρέπεμψε στις δηλώσεις που είχε κάνει λίγο νωρίτερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Καμία δυνατότητα παρέμβασης δεν έχει η κυβέρνηση. Δεν πρέπει να έχει και δεν πρέπει να επιδιώκει να έχει γιατί κάτι τέτοιο θα κατέλυε την αυτονομία της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Το Χρηματιστήριο είναι ένας θεσμός που έχει τους δικούς του κανόνες βάσει των οποίων λειτουργεί. Πρέπει να σεβαστούμε την αυτονομία του».

Πρόωρες εκλογές!

Την ίδια ώρα, στελέχη της Ν.Δ. ξαφνικά χθες έθεσαν θέμα πρόωρων εκλογών μόλις έξι μήνες μετά την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος κάλεσε την κυβέρνηση «να φύγει αν είναι κουρασμένη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρώτος άνοιξε το θέμα ο κ. Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών είπε με έμφαση: «Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και πότε θα τις ζητήσουμε αυτές».

Διαφορετική γνώμη όμως είχε ο κ. Π. Παυλόπουλος, ο οποίος σχολίασε πως «δεν χρειάζεται να το ζητήσει η Ν.Δ. αυτή την ώρα διότι η κυβέρνηση κάτω από το βάρος των προβλημάτων κάποια στιγμή θα οδηγηθεί εκεί». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέφυγε πάντως να πει τη γνώμη του για όσα ειπώθηκαν περί πρόωρων εκλογών.

Οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. πάντως δεν συμμερίζονται την άποψη ότι το κόμμα τους πρέπει να ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και επισημαίνουν: «Θα γελούν όλοι μαζί μας. Θα λένε ότι δεν έχουμε τίποτε άλλο να πούμε και ζητάμε πάλι εκλογές».

Τι ζητεί ο Έβερτ

Στις δηλώσεις του ο κ. Μιλτιάδης Έβερτ για το Χρηματιστήριο ζητεί ελέγχους για το πού κατέληξαν τα κεφάλαια που έφυγαν από το ΧΑΑ, καθώς και να ληφθούν συγκεκριμένα φορολογικά και νομισματικά μέτρα για το Χρηματιστήριο ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του. Ο κ. Έβερτ ζητεί να υπάρξει μείωση στους φορολογικούς συντελεστές των εισηγμένων μετοχών, καθώς και μείωση του φόρου στις συναλλαγές μέσω ΧΑΑ, με δυνατότητα χρηματοδότησης επενδυτών και χρηματιστηριακών εταιρειών. Ο ίδιος επιτέθηκε για μια ακόμη φορά στις διοικήσεις κρατικών τραπεζών και των ΔΕΚΑ θεωρώντας τις υπεύθυνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Σοφοκλέους. Τις κατηγορεί ότι ενώ έκαναν παρεμβάσεις για να συγκρατήσουν τον δείκτη όταν ο τζίρος ήταν 200-300 δισ., τώρα που ο τζίρος είναι 45-50 δισ. και αρκούν 5-6 δισ. δραχμές για να συγκρατηθεί ο Γενικός Δείκτης δεν κάνουν τίποτε. Ο ίδιος προσθέτει: «Κεφάλαια 15 τρισ. αντί να τοποθετηθούν στην παραγωγική διαδικασία, έφυγαν στο εξωτερικό, έγιναν βίλες και κότερα».

Τα 3/4 του ΑΕΠ

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του τομέα Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, επισήμανε ότι τους τελευταίους δεκαεννέα μήνες έχουν χαθεί στο Χρηματιστήριο τα 3/4 του εθνικού εισοδήματος της Ελλάδας και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες που θα δώσουν «ανάσα» στη Σοφοκλέους: «Τους τελευταίους 19 μήνες έχει συντελεστεί στη χώρα μας η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου εις βάρος των πολλών. Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου έχει μειωθεί κατά 33 τρισ. δραχμές. Έχουν χαθεί στο ΧΑΑ τα 3/4 του εθνικού μας εισοδήματος». Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν ζητείται η παραίτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννου Παπαντωνίου, ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε: «Εάν δεν μπορεί ο κ. Παπαντωνίου να ασκήσει την εξουσία, ας παραιτηθεί».

Βαρύ κλίμα στη Σοφοκλέους

Πάντως το κλίμα στο Χρηματιστήριο παρά τη χθεσινή άνοδο των τιμών παραμένει βαρύ. Ο Γενικός Δείκτης χθες έκλεισε με άνοδο 2,07%, στις 3.407,16 μονάδες, ενώ με κέρδη έκλεισαν οι 309 στις 357 μετοχές που συνολικά έκαναν πράξεις. Ανησυχία ωστόσο εξακολουθεί να προκαλεί η αξία των συναλλαγών η οποία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Χθες ο τζίρος έφθασε τα 45,7 δισ. δραχμές. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξάλλου ο Γενικός Δείκτης έφθασε στις 3.286 μονάδες, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους δεκαεννέα μήνες. Οι επόμενες συνεδριάσεις θεωρούνται πλέον κρίσιμες για την πορεία που θα ακολουθήσει το ΧΑΑ καθώς αποτελούν το «βαρόμετρο» για την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν οι τιμές των μετοχών.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “