Εμφύλιος «καραμανλικών» στην ΟΝΝΕΔ

«Καβγάς για το πάπλωμα» είναι η σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα των «καραμανλικών», που έχει ξεσπάσει στην ΟΝΝΕΔ. Και όταν λέμε «πάπλωμα» εννοούμε τις 385 ψήφους των στελεχών της Νεολαίας στο κρίσιμο συνέδριο του Μαρτίου.

Εδώ και χρόνια είναι σε όλους γνωστό στη Ρηγίλλης ότι η ΟΝΝΕΔ πάει από το κακό στο χειρότερο. Άλλοι στη Ν.Δ. την αποκαλούν «οργάνωση-σφραγίδα» και άλλοι «οργάνωση-φάντασμα» η οποία ­ όπως χαρακτηριστικά λένε ­ «δεν καταφέρνει ούτε καν να αξιοποιήσει τη δυναμική της ΔΑΠ και την επιρροή της στα ΑΕΙ». Ουδείς όμως μέχρι σήμερα είχε ασχοληθεί στα σοβαρά με το θέμα αυτό. Γιατί προέκυψε τώρα το ζήτημα; Η απάντηση κορυφαίου στελέχους της Ν.Δ., που γνωρίζει όλες τις κινήσεις του παρασκηνίου, είναι η εξής: «Πρόκειται για το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών παλιών στελεχών του λεγόμενου καραμανλικού πυρήνα με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο».

Είναι γεγονός ότι ο πρώην εκπρόσωπος της Ν.Δ. την περίοδο της παντοδυναμίας του είχε τον πλήρη έλεγχο της ΟΝΝΕΔ. Βοηθούσε και ενίσχυε τον πρόεδρό της κ. Γ. Οικονόμου και εκείνος ανταπέδιδε τη βοήθεια με την πλήρη στήριξη όλων των κινήσεων του εκπροσώπου. Κορυφαία πράξη στήριξης ήταν η μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε η Νεολαία προς τιμήν του, στη Θεσσαλονίκη, την περίοδο που δεχόταν ομοβροντία επιθέσεων. Παράλληλα, ο κ. Γ. Οικονόμου με κάθε ευκαιρία δήλωνε ότι «ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι η επένδυση του Κώστα Καραμανλή στη νέα γενιά και ο αρχιτέκτονας της επικοινωνιακής πολιτικής που οδήγησε το κόμμα στο 43%».

Το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ ήταν βαρύ απο το καλοκαίρι. Στις αρχές Αυγούστου η αμφισβήτηση του κ. Γ. Οικονόμου ήταν μεγάλη και κάποιοι μιλούσαν για κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του. Ο ίδιος γνώριζε καλά τι συμβαίνει και υπέβαλε την παραίτησή του για να εκτονώσει την ένταση. Η παραίτηση όμως δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Κ. Καραμανλή. Η μεγάλη κρίση ξέσπασε εδώ και ένα μήνα. Στελέχη του περιβάλλοντος του κ. Κ. Καραμανλή, με πρώτους τους κ.κ. Γ. Τουσιάκη, Ανδ. Λουκουρέντζου, Ευρ. Στυλιανίδη και Χρ. Ζώη πήραν την υπόθεση πάνω τους και ενθάρρυναν τους αντιπάλους του κ. Γ. Οικονόμου, δηλαδή του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, να προχωρήσουν στην τελική ρήξη.

Τα στελέχη αυτά κατηγορούν τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο ότι «έχει κάνει την ΟΝΝΕΔ τσιφλίκι του». Και συγκεκριμένα ότι «με εντολή του, ο κ. Γ. Οικονόμου διαγράφει και περιθωριοποιεί τους διαφωνούντες ώστε οι σύνεδροι της Νεολαίας να στηρίξουν σύσσωμοι τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο για να εκλεγεί μεταξύ των πρώτων στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος». Έτσι την περασμένη Πέμπτη συγκεντρώθηκαν οι 33 υπογραφές που χρειάζονται σύμφωνα με το καταστατικό για να κατατεθεί πρόταση μομφής. Στην κίνηση πρωτοστάτησε και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ισχυρό στέλεχος της Νεολαίας κ. Διομήδης Νταούλας, ο οποίος είχε στηρίξει στο παρελθόν τον κ. Γ. Οικονόμου αλλά στη συνέχεια οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν.

Στον χορό της αμφισβήτησης μπήκαν και τα πέντε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ελέγχονται από την κ. Ντ. Μπακογιάννη και έτσι το μέτωπο διευρύνθηκε.

Οι φίλοι της πρώην υπουργού λένε ότι «δεν παίρνουν μέρος στον ενδοκαραμανλικο καβγά ούτε στη νομή της εξουσίας αλλά υπογράφουν την πρόταση μομφής διότι δικαιώθηκαν αφού έστω και με καθυστέρηση κάποια στελέχη υιοθέτησαν τις απόψεις τους, για την κατάσταση που επικρατεί στην ΟΝΝΕΔ».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν κρύβει τη μεγάλη ενόχλησή του με όσα συμβαίνουν στην ΟΝΝΕΔ. Το είπε και στον κ. Γ. Οικονόμου, τον οποίο συνάντησε στην Καλαμάτα.

Παρ’ όλα αυτά έδωσε εντολή στον διευθυντή του γραφείου του κ. Γ. Αγγέλου να στηρίξει τον σημερινό πρόεδρο.

Έτσι ο κ. Γ. Αγγέλου τηλεφωνεί σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και τους λέει να μην επιτρέψουν να περάσει η πρόταση μομφής η οποία θα συζητηθεί το Σάββατο. Για να περάσει η πρόταση χρειάζονται 51 ψήφοι αφού τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είναι 100.

Οι διαφωνούντες αισιοδοξούν ότι θα ανατρέψουν τον κ. Γ. Οικονόμου διότι, όπως υποστηρίξουν, διαθέτουν «κρυφούς άσους στο μανίκι τους». Αυτό σημαίνει ­ όπως εξηγούν ­ ότι τουλάχιστον ακόμη 20 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία σήμερα δεν εκδηλώνονται, στη μυστική ψηφοφορία θα καταψηφίσουν τον σημερινό πρόεδρο. Πολλά στελέχη της Ρηγίλλης όμως δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη και λένε πως αν ανατραπεί ο κ. Γ. Οικονόμου, αυτό θα είναι ένα μεγάλο χτύπημα εναντίον του ίδιου του προέδρου της Ν.Δ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “