Κράτησαν ζεστά τα σενάρια

Την ώρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιοδεύει ανά την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τα χαμηλά οικονομικά στρώματα και ιδιαίτερα τους αγρότες, στην Αθήνα φουντώνουν τα σενάρια για τη δημιουργία νέου πόλου στον λεγόμενο κεντροδεξιό χώρο.

 

Συνέδριο Φιλελευθέρων. Ο Α. Ανδριανόπουλος δήλωσε ότι συμφωνεί με πολλές από τις απόψεις του κ. Σ. Μάνου

Τα σενάρια είναι πολλά και σε όλα εμπλέκονται οι κ.κ. Δ. Αβραμόπουλος και Γ. Σουφλιάς, οι οποίοι ωστόσο αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις που δέχονται για συγκρότηση μετώπου το οποίο θα αποτελέσει το πυρήνα ενός νέου πολιτικού φορέα.

Αυτό συνέβη και το Σαββατοκύριακο όταν ο κ. Στέφανος Μάνος μιλώντας στο πρώτο συνέδριο του κόμματός του κάλεσε τους κ.κ. Αβραμόπουλο, Σουφλιά και Ανδριανόπουλο αλλά και όλους τους «φιλελευθέρους» που βρίσκονται εκτός και εντός της Ν.Δ. να συμπαραταχθούν με το εξής επιχείρημα: «Χρειάζονται ιδέες και άνθρωποι για να αλλάξει η Ελλάδα. Όποιος ή όποια μπορεί να προσθέσει σε αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να νομίζει ότι έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί απ’ έξω ­ χωρίς ευθύνη ­ τις εξελίξεις, καραδοκώντας τη στιγμή ή το σχήμα που θα προσπορίσει το μεγαλύτερο πολιτικό όφελος».

Ο Ανδριανόπουλος

Ο κ. Α. Ανδριανόπουλος ήταν παρών στο συνέδριο και στην ομιλία του είπε ότι «μολονότι η απόφασή του προς το παρόν είναι να βρίσκεται εκτός πολιτικής συμφωνεί με πολλές από τις απόψεις του κ. Σ. Μάνου».

Οι κ.κ. Δ. Αβραμόπουλος και Γ. Σουφλιάς απέφυγαν να σχολιάσουν τα όσα είπε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων. Και αυτό γιατί ο μεν κ. Γ. Σουφλιάς δεν επιθυμεί να αποκαλύψει το επόμενο βήμα του, ο δε δήμαρχος έχει τα δικά του σχέδια. Δηλαδή επιθυμεί να ιδρύσει ένα κόμμα που να έχει στην πρώτη φάση μόνο τη δική του σφραγίδα και στην πορεία να δεχθεί και άλλα επώνυμα στελέχη αλλά με τους δικούς του όρους. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σ. Μάνος ­ όπως λένε οι συνεργάτες του ­ θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση διότι επιθυμεί «να είναι ο καταλύτης στη νέα περίοδο».

Καμία αναφορά

Αλλά και ο κ. Καραμανλής που περιόδευσε στην Πελοπόννησο απέφυγε τις αναφορές σε αυτό το θέμα μολονότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που τον απασχολούν.

Στις ομιλίες και στις δηλώσεις του έδωσε έμφαση στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες που ζουν στην περιφέρεια, ενώ στην ομιλία του στην Καλαμάτα ανέβασε και πάλι τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση λέγοντας: «Αυτή η κυβέρνηση γεννήθηκε κουρασμένη. Αυτή η κυβέρνηση σέρνεται διχασμένη. Αγκομαχεί κάτω από το βάρος των προβλημάτων που η ίδια δημιούργησε. Επιχειρεί τώρα να δημιουργήσει οξύτητα, διχασμό. Διάλεξε λάθος, επικίνδυνο δρόμο. Υπονομεύει τους θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος. Περιφρονεί τον άνθρωπο και επιδεικνύει επικίνδυνη αλαζονεία». Και πρόσθεσε: «Ύστερα από 20 χρόνια στην εξουσία ανακαλύπτουν ότι “δημιουργήθηκαν διαφορετικές Ελλάδες” και αυτό για να πουν ­ χωρίς ντροπή ­ ότι “φταίνε οι άλλοι”. Πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι. Ποιος το λέει αυτό; Εκείνοι που καταλήστευσαν και κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα. Αυτοί δεν φταίνε! Εκείνοι που παρανομούν και αυθαιρετούν δεν φταίνε;».

Η κρίση στην ΟΝΝΕΔ

Την ίδια ώρα η κρίση που έχει ξεσπάσει στην ΟΝΝΕΔ προσλαμβάνει απειλητικές για τη συνοχή του κόμματος διαστάσεις. Και αυτό διότι πρόκειται για ενδοκαραμανλικό πόλεμο. Από τη μια πλευρά είναι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Γ. Οικονόμου και ο στυλοβάτης του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος και από την άλλη οι κ.κ. Γ. Τουσιάκης, Α. Λυκουρέζος και Χρ. Ζώης. Οι τελευταίοι στηρίζουν τα 33 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Νεολαίας που κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου τους. Η πρόταση θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες μέσα σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα. Όσοι στηρίζουν τη σημερινή ηγεσία της ΟΝΝΕΔ λένε ότι αυτή η πρόταση δεν θα περάσει σε καμία περίπτωση, η άλλη πλευρά όμως εκτιμά ότι η ανατροπή του κ. Γ. Οικονόμου πρέπει να θεωρείται βεβαία.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “