Η σιωπή των κορυφαίων στη Ν.Δ.

Παραμονή 28ης Οκτωβρίου και τα ΜΜΕ από νωρίς το πρωί ασχολούνται -σχεδόν αποκλειστικά -με το θέμα του αριστούχου αλλοδαπού μαθητή. Ο Στέλιος Παπαθεμελής του ΠΑΣΟΚ και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος της Ν.Δ. είχαν πάρει θέση στα πάνελ των πρωινών τηλεοπτικών εκπομπών και ανέπτυσσαν ρητορικά ερωτήματα του τύπου «αν γίνει πόλεμος Ελλάδος-Αλβανίας με ποιους θα πολεμήσει ο μικρός Οδυσσέας, εφόσον είναι Αλβανός υπήκοος». Μέχρι το μεσημέρι η επίσημη κυβερνητική θέση και οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ κάλυψαν τη φωνή του Στέλιου Παπαθεμελή και στην κοινή γνώμη κατέστη σαφές ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επιθυμεί να σηκώσει τη σημαία ο μαθητής. Από τη Ρηγίλλης όμως δεν ακούστηκε ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Ο κ. Κ. Καραμανλής άφαντος, ο κ. Θ. Ρουσόπουλος σιωπηλός και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη απουσίαζε στο Παρίσι. Έτσι η νεοδημοκρατική θέση που κυριάρχησε ήταν εκείνη του κ. Γ. Γιακουμάτου. Και όταν επιχείρησε ο κ. Σ. Σπηλιωτόπουλος να πει το αντίθετο είχαν ήδη περάσει 24 ώρες και ήταν μάλλον αργά για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις. Μάταια η Ρηγίλλης διέρρεε ως εκτίμηση κύκλων «πως βεβαίως μπορούσε ο Οδυσσέας να παρελάσει με τη σημαία». Όσο για την κ. Ντ. Μπακογιάννη, πήρε θέση μόλις το θέμα είχε φύγει από την επικαιρότητα για να πει ότι «έπρεπε ο μαθητής να είχε σηκώσει τη σημαία». Δύο εβδομάδες αργότερα ξέσπασε το άλλο μεγάλο θέμα, της μεσολάβησης του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για να παραδοθεί στην Αστυνομία ένας ψυχικά διαταραγμένος άνθρωπος που κατέλαβε το λεωφορείο με τους Ιάπωνες τουρίστες. Βουλευτές και στελέχη του κόμματος κινούνταν μέσα σε πλήρη σύγχυση και δεν ήξεραν ποια θέση να πάρουν. Να καταγγείλουν δηλαδή την Αστυνομία για τη διαδικασία που επέλεξε ή να επαινέσουν τον δημοσιογράφο- μεσολαβητή. Μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου μάταια επιχειρούσαν να «πάρουν γραμμή» από τη Ρηγίλλης.

Η πρώτη εντύπωση που δημιουργήθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα ήταν ότι η ηγεσία του κόμματος δεν επιθυμεί να μιλήσει εν θερμώ για να μη δώσει την εντύπωση ότι εκμεταλλεύεται μια οικογενειακή τραγωδία για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση. Τελικά, όπως απεδείχθη, δεν ήταν αυτός ο λόγος. Ο κ. Κ. Καραμανλής για μία ακόμη φορά απέφυγε να πάρει θέση. Μόνο αργά το βράδυ κύκλοι της Ρηγίλλης διέρρεαν το εξής: «Τώρα καταλάβαμε τι εννοούσε ο κ. Κ. Σημίτης όταν έλεγε αυτή είναι η Ελλάδα». Και αυτή η θέση δόθηκε και το βράδυ στα ΜΜΕ ως σχόλιο κύκλων της Ρηγίλλης. Δεν ήταν μόνο άφαντος ο κ. Κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του αλλά και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία και πάλι σιώπησε. Αυτά είναι τα δύο πρόσφατα περιστατικά, δεν είναι όμως τα μοναδικά. Στο θέμα που είχε προκύψει στις αρχές Αυγούστου αν θα πρέπει ή όχι να εξετάζονται στα Θρησκευτικά οι υποψήφιοι στα ΑΕΙ ουδείς κατάλαβε ποια είναι η επίσημη θέση της Ν.Δ. Ήταν αόριστη και συγκεχυμένη, ώστε να ικανοποιεί όλες τις πλευρές και να έχει πολλές αναγνώσεις. Αλλά και στο θέμα της «σταυροφορίας» των ιεραρχών για τις υπογραφές δεν συνέβη το ίδιο. Η άποψη τόσο του κ. Κ. Καραμανλή όσο και της κ. Ντ. Μπακογιάννη ήταν «πως οι πολίτες πρέπει να πράξουν κατά συνείδηση».

Στελέχη της Ν.Δ. και βουλευτές δεν κρύβουν τη μεγάλη ανησυχία τους για την συστηματική απουσία θέσεων ηγεσίας και κορυφαίων στελεχών σε μείζονα θέματα στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι αυτή η τακτική δεν είναι τυχαία.

Ο κ. Κ. Καραμανλής και πολλά επώνυμα στελέχη αποφεύγουν «να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά» με στόχο να μην ενοχλήσουν κανένα και να τα έχουν καλά με στελέχη και ψηφοφόρους όλων των τάσεων. «Χρόνια και χρόνια όμως η εμπειρία έχει καταδείξει ότι με αυτή τη στάση η Ν.Δ. κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό της», λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν:

«Και το χειρότερο είναι ότι εφόσον το κόμμα αποφεύγει να πάρει επίσημη θέση σε σημαντικά θέματα δίνεται η δυνατότητα σε βουλευτές που εκφράζουν ακραίες θέσεις να βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και να μιλούν ως εκπρόσωποι μιας ολόκληρης παράταξης.

Αυτό συνέβη και με τις ταυτότητες και με τη σημαία, όπου οι κ.κ. Π. Ψωμιάδης και Γ. Γιακουμάτος έδιναν τον τόνο. Παλαιά κοινοβουλευτικά στελέχη αναρωτιούνται γιατί ο κ. Κ. Καραμανλής δεν κατανοεί ότι με αυτή την πολιτική «μόνο από σύμπτωση το κόμμα θα οδηγηθεί στην εξουσία.

Η εμπειρία δείχνει ότι ουδέποτε θα μπορέσει να προσεγγίσει το λεγόμενο μεσαίο χώρο αν δεν τολμήσει να εκφράσει σύγχρονες και τολμηρές πολιτικές θέσεις». Διαφορετικά – όπως εξηγούν -«η ηγεσία της Ν.Δ. θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το παραδοσιακό κομμάτι των ψηφοφόρων που κυμαίνεται από 35% έως 40%.

Ένα ποσοστό που δεν είναι ικανό να δώσει την πλειοψηφία στο κόμμα».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “