ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ

Πιστεύετε πως μπορείτε να κερδίσετε την κούρσα, ρώτησαν κάποτε, πριν από το ράλι, έναν οδηγό.

Όχι, απάντησε εκείνος.

Τότε γιατί τρέχετε;

Γιατί οι άλλοι μπορεί να χάσουν.

Σ’ αυτή τη λογική ανήκει και η θεωρία που όλο και περισσότεροι ενστερνίζονται τελευταία στη Ν.Δ. πιστεύοντας πως, αργά ή γρήγορα, η κυβέρνηση θα καταρρεύσει από το βάρος των προβλημάτων και η εξουσία θα… χτυπήσει την πόρτα τους. Θεωρία που επικράτησε ­ και διαψεύστηκε ­ και πριν από έξι χρόνια, την περίοδο της ηγεσίας του Μιλτιάδη Έβερτ, και πριν από σχεδόν δύο χρόνια όταν η κυβέρνηση Σημίτη είχε υποστεί το πλήγμα της υπόθεσης Οτζαλάν και στη Ρηγίλλης τα στελέχη μοίραζαν ­ μεταξύ τους ­ υπουργεία.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με την τραγωδία του «Σαμίνα» και τις καταγγελίες για «διαπλεκόμενες» σχέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ με οικονομικούς παράγοντες. Και κινούνται ωσάν να μην έχουν δει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το κόμμα τους βαδίζει με βήμα σημειωτόν και βρίσκεται στην ίδια θέση που ήταν και πριν από τις εκλογές.

Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, όταν δεν εμφανίζει τις δικές της προτάσεις για όσα προβλήματα απασχολούν σήμερα την κοινή γνώμη, είτε πρόκειται για την ανεργία και τις εργασιακές σχέσεις, είτε για το ασφαλιστικό και το μέλλον του ΟΤΕ ή της ΔΕΗ, είτε για τις σχέσεις με την Τουρκία και τις προοπτικές του Κυπριακού; Και έτσι η ηγεσία της Ν.Δ. απέφυγε να πάρει η ίδια θέση, για τον Αλβανό μαθητή και τη σημαία, ωσάν το πρόβλημα πώς θα μπορέσει η ελληνική κοινωνία να ενσωματώσει τους εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες, που θέλουν να ζήσουν στη χώρα μας, να μην υπάρχει. Και όμως αυτό το πρόβλημα βρίσκεται πίσω από το θέμα του μαθητή και αυτό ακριβώς αντιμετωπίζουν ­ εδώ και δέκα ή είκοσι χρόνια ­ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει τις τόσες παραμέτρους του η δική μας. Και πρόβλημα είναι βεβαίως και η διαπλοκή, αλλά όσο η Ν.Δ. δεν αντιμετωπίζει με δικές της λύσεις τα προβλήματα που όλα δείχνουν πως πράγματι απασχολούν τον μέσο Έλληνα, τόσο το «ώριμο φρούτο» της εξουσίας πολύ δύσκολα θα το γευθεί.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “