Τώρα έχω ελευθερία κινήσεων

Μία εβδομάδα πριν από την απομάκρυνσή του από τη θέση του εκπροσώπου της Ν.Δ., ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος στη συνεδρίαση των τομεαρχών διαχώρισε ανοιχτά τη θέση του από τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. για το θέμα των ταυτοτήτων. «Δεν πρέπει να ταυτιστούμε εμείς με τις ακραίες φωνές για το θέμα της αναγραφής τού θρησκεύματος. Αντίθετα πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά από την κυβέρνηση. Να καταγγείλουμε τις μεθοδεύσεις του κ. Κ. Σημίτη και τους χειρισμούς του σε αυτήν την υπόθεση και να πούμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί νέες διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία». Την ίδια άποψη είχε τότε η κ. Μ. Γιαννάκου, η οποία την εξέφρασε ακόμη με εντονότερο τρόπο λέγοντας σχεδόν ότι έχει δίκιο η κυβέρνηση. Ύστερα από λίγα 24ωρα προέκυψε το θέμα αν θα πρέπει ή όχι να εξετάζονται οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ στο μάθημα των Θρησκευτικών. Και σε αυτό το ζήτημα ο τότε εκπρόσωπος ήρθε αντιμέτωπος με πολλούς βουλευτές του κόμματός του, όταν δήλωσε ότι «στο μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να εξετάζονται μόνον οι υποψήφιοι για τις Θεολογικές Σχολές». Έναν μήνα αργότερα ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος προσπάθησε να πείσει τον κ. Κ. Καραμανλή να μην υπογράψει στις λίστες της Εκκλησίας και να μη νομιμοποιήσει με αυτόν τον τρόπο την ανάμειξη της Ιεραρχίας στην πολιτική. Και δεν ήταν μόνον ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος που είχε αυτή την άποψη. Αρκετοί συνεργάτες και φίλοι του τον συμβούλεψαν να μην προχωρήσει σε αυτό το βήμα.

Οι ταυτότητες

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. όμως είχε άλλη γνώμη. Πήγε μαζί με τη σύζυγό του ένα πρωί Κυριακής στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και ενίσχυσαν με την υπογραφή τους τη σταυροφορία του κ. Χριστόδουλου. Για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κ. Κ. Καραμανλής, ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος λέει το εξής: «Είναι αστείο να ισχυρίζονται κάποιοι ότι επηρεάζουν καθοριστικά τις απόψεις του προέδρου της Ν.Δ. Ακούει όλες τις απόψεις, σε κάνει να αισθάνεσαι ισότιμος σ’ ένα τραπέζι, αλλά τελικά αποφασίζει μόνος του».

28η Οκτωβρίου

Την 28η Οκτωβρίου ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ξαναχτύπησε. Ενώ η Ν.Δ. επισήμως απέφυγε να πάρει θέση για το αν θα πρέπει ή όχι ο μικρός Αλβανός Οδυσσέας να σηκώσει τη σημαία, ο πρώην εκπρόσωπος δήλωσε ευθέως ότι «βεβαίως και δικαιούται ο αριστούχος μαθητής να παρελάσει κρατώντας το εθνικό μας σύμβολο».

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και παλαιοί βουλευτές δεν κρύβουν την έκπληξή τους για τις θέσεις που εκφράζει ο έμπιστος φίλος και πρώην στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. «Κάτι τρέχει με τον Άρη», διαπιστώνει ο ένας, «πού το πάει ο Άρης» ερωτά ο άλλος. Πάντως, ο πρώην εκπρόσωπος της Ν.Δ. όταν ερωτάται για τις θέσεις που διατυπώνει, λέει: «Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο αυτό, αλλά από τότε που έφυγα από τη θέση του εκπροσώπου νιώθω καλύτερα. Έφυγε ένα βάρος και αισθάνομαι αυτή την ελευθερία σκέψης και την ελευθερία κινήσεων που εκ των πραγμάτων την προηγούμενη περίοδο δεν είχα σε αυτήν την έκταση». Και προσθέτει: «Η πολιτική τού μεσαίου χώρου για την οποία τόσο πολύ έχω μιλήσει, για μένα δεν ήταν ένα προεκλογικό πυροτέχνημα. Είναι μια πολιτική που την πιστεύω. Και εξηγούμαι. Όταν λέμε άνοιγμα στην κοινωνία αυτό να γίνεται με πράξεις και όχι με λόγια. Πάντα πρέπει να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού όλων μας ότι απαιτείται διερεύνηση σε άλλα κοινωνικά στρώματα. Η λογική τής περιχαράκωσης και του αυτοπεριορισμού δεν πρόκειται να δώσουν στο κόμμα ποτέ προοπτική εξουσίας».

Ψυχρότητα

Το ερώτημα ωστόσο που απασχολεί πολλούς στη Ν.Δ., την τελευταία περίοδο, είναι ποιες είναι οι σχέσεις του κ. Κ. Καραμανλή με τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου μετά την αντικατάστασή του από τον κ. Θ. Ρουσόπουλο. Αν ερωτηθούν και οι δύο, σίγουρα θα απαντήσουν ότι είναι άριστες. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη της Ν.Δ. επιμένουν ότι υπάρχει ψυχρότητα. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει φιλία και συμπάθεια, αλλά έχουν αραιώσει οι επαφές. Δεν συνομιλούν καθημερινά στο τηλέφωνο και σπανίως τα λένε από κοντά. Όταν όμως υπάρχουν σημαντικά θέματα επικοινωνούν και ανταλλάσσουν απόψεις. Ο ίδιος ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος λέει: «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι στενός φίλος του προέδρου. Ουδέποτε ήμουν αυτό. Έχει παλαιοτέρους και στενότερους φίλους ο πρόεδρος της Ν.Δ. Είναι αλήθεια όμως ότι μέσα από τη συνεργασία μας υπήρξε μια φιλία, η οποία έχει στεριώσει». Και προσθέτει: «Όταν έχεις μια εικόνα για κάποιον και αυτή είναι δική σου και δεν στη δημιούργησαν άλλοι, αυτή η εικόνα είναι δύσκολο να αλλάξει».

Όλα είναι τυπικά

Όσο για τις σχέσεις του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, όσοι γνωρίζουν καλά και τους δύο, λένε πως είναι αδιάφορη. Δημοσίως και κατ’ ιδίαν πάντως ο πρώην εκπρόσωπος μιλάει με καλά λόγια για τον νυν, αλλά δεν έχουν συχνή επικοινωνία. Όταν χρειαστεί, επικοινωνούν τηλεφωνικά, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική σχέση. Όλα είναι τυπικά. Εξάλλου είναι πολύ πιθανό στο μέλλον ο κ. Κ. Καραμανλής να αποφασίσει ότι θα πρέπει να συνεργαστούν. Ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος αποφεύγει να πει αν επιθυμεί να γυρίσει σε άλλη επιτελική θέση στη Ρηγίλλης. Στελέχη της Ν.Δ. όμως που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο κόμμα λένε ότι το πιθανότερο είναι μετά το συνέδριο να αξιοποιηθεί ξανά από τον κ. Κ. Καραμανλή. Μάλιστα ήδη του έχει δώσει ρόλο στην οργάνωση του συνεδρίου.

Σενάρια

Τα σενάρια είναι δύο: το πρώτο ότι θα αναλάβει τον Πολιτικό Σχεδιασμό, αν ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης αναβαθμισθεί και το δεύτερο ότι θα ορισθεί πολιτικός σύμβουλος του προέδρου. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα ο Άρης… επιστρέφει.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “