Έκλεισε η πόρτα για τον Σαμαρά

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει πλέον η Ρηγίλλης την επιστροφή Σαμαρά στο κόμμα. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης και η κ. Ντ. Μπακογιάννη, με ένα συντονισμένο σχέδιο που κράτησε σχεδόν τρεις μήνες, κατάφεραν να κόψουν τις γέφυρες επικοινωνίας του προέδρου της “Άνοιξης” με τους επιτελείς της Ν.Δ. “Τώρα, όπως ήρθαν τα πράγματα, δυστυχώς δεν μπορεί να επιστρέψει στο κόμμα ο Αντώνης Σαμαράς”. Η φράση ανήκει στον κ. Μ. Έβερτ και αποτυπώνει με ακρίβεια το κλίμα που υπάρχει στη Ρηγίλλης.

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. είναι ένα από τα ιστορικά στελέχη που πριν από ένα χρόνο είχαν ζητήσει δημοσίως την επιστροφή του προέδρου της”Άνοιξης” στο κόμμα. Ήταν η περίοδος που ο Κώστας Καραμανλής και οι συνεργάτες του είχαν ανοίξει διαύλους συνεννόησης με τον κ. Α. Σαμαρά. Η συνεργασία τους είχε πάει καλά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και γίνονταν συζητήσεις το κόμμα της “Άνοιξης” να μην πάρει μέρος στην κρίσιμη αναμέτρηση των εθνικών εκλογών.

Συμφωνία

Έτσι και έγινε. Οι μεσολαβητές έκαναν καλή δουλειά, η οποία είχε αποτελέσματα. Η πλειοψηφία των στελεχών της “Άνοιξης” επέστρεψαν στη Ρηγίλλης, το κόμμα τους δεν πήρε μέρος στις εκλογές και όλα έδειχναν ότι αργά και σταθερά δρομολογείται η επιστροφή του κ. Α. Σαμαρά. Μάλιστα δεν ήταν λίγα τα στελέχη της Ν.Δ. που άφηναν να εννοηθεί ότι υπάρχει μυστική συμφωνία Καραμανλή – Σαμαρά που έλεγε ότι αν “κέρδιζε τις εκλογές η Ν.Δ., την επομένη θα καλούσε ο κ. Καραμανλής τον κ. Σαμαρά να επιστρέψει, και αν τις έχανε ­ όπως συνέβη ­ η επιστροφή Σαμαρά θα γινόταν πριν ή μετά το τακτικό συνέδριο του κόμματος”.

Άλλες οι βουλές όμως του κ. Κ. Καραμανλή και άλλες ­ ως συνήθως ­ του κ. Κ. Μητσοτάκη και της κ. Ντ. Μπακογιάννη. Στην Αραβαντινού γνώριζαν καλά τις συνεννοήσεις της Ρηγίλλης με τον πρόεδρο της “Άνοιξης” ­ και όσες δεν γνώριζαν δεν είχαν δυσκολία να τις υποθέσουν ­ και οργάνωσαν αντεπίθεση. Παλιός μαέστρος στην τακτική του αιφνιδιασμού των αντιπάλων ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Νεώτερη, αλλά εξίσου ικανή σ’ αυτά τα ζητήματα η κ. Ντ. Μπακογιάννη, δεν δυσκολεύτηκαν να φέρουν τα πάνω κάτω.

Η προειδοποιητική βολή έπεσε τον Αύγουστο. Μια δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη στα “ΝΕΑ” (“Θα φύγω από το κόμμα αν επιστρέψει ο Αντώνης Σαμαράς”) αποκάλυπτε τα όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν. Για μια εβδομάδα άνοιξε συζήτηση για το αν και πότε πρέπει να επιστρέψει ο κ. Α. Σαμαράς. Ο κ. Κ. Καραμανλής, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την αναταραχή, αναγκάστηκε να δηλώσει στη σύσκεψη των τομεαρχών ότι δεν “τίθεται τέτοιο ζήτημα”. Αυτό ­ για εκείνη την ώρα ­ ήταν αρκετό για την κ. Ντ. Μπακογιάννη. Της έδινε τη δυνατότητα να λέει με κάθε ευκαιρία ότι “το θέμα Σαμαρά έχει κλείσει οριστικά για το κόμμα”. Γνώριζε όμως καλά τόσο εκείνη όσο και ο κ. κ. Μητσοτάκης, ότι όχι μόνο δεν έχει κλείσει το θέμα, αλλά ότι ο κ. Κ. Καραμανλής ψάχνει την ευκαιρία να ανοίξει την πόρτα στον πρόεδρο της “Άνοιξης”.

«Εξαγοράστηκε»

Έτσι ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε τη χαριστική βολή. Είπε την έκφραση που δεν είχε πει ποτέ μέχρι σήμερα: “Εξαγοράστηκε ο Σαμαράς”. Γνώριζε καλά ο επίτιμος ότι η αντίδραση του κ. Α. Σαμαρά θα ήταν τέτοια που θα προκαλούσε νέα αναταραχή. Και οι εξελίξεις τον δικαίωσαν. Ο κ. Α. Σαμαράς προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ­ “γιατί αν δεν το έκανε, θα ήταν σαν να υπέγραφε το πολιτικό του τέλος” λένε οι φίλοι του ­ προκαλώντας νέα αναταραχή στη Ν.Δ. Η αναταραχή όμως αυτή τη φορά ήταν τέτοια που δεν επιτρέπει, όπως παραδέχονται όλοι πλέον στη Ρηγίλλης, την επιστροφή του προέδρου της “Άνοιξης”, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. “Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στο κόμμα ένας άνθρωπος που έχει μηνύσει τον επίτιμο πρόεδρό του”, λένε στελέχη της Ν.Δ. και προσθέτουν: “Για μια ακόμη φορά απεδείχθη ότι τον χορό στο εσωκομματικό παιχνίδι στη Ρηγίλλης εξακολουθεί να τον συντονίζει και να τον κατευθύνει ο κ. Κ. Μητσοτάκης”.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “