«Μετωπική» για το πόθεν έσχες

Πολιτική θύελλα ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις τού πόθεν έσχες των βουλευτών. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε τα τελευταία 24ωρα ο κ. Κ. Καραμανλής μετά τα δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Το Καρφί» που τον φέρουν να διαθέτει το 65% των μετοχών τεχνικής εταιρείας την οποία έχει ιδρύσει ο πατέρας του. Η Ρηγίλλης κατηγόρησε ευθέως τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού μιλώντας για «σχέδιο γενικής σπίλωσης και κατασυκοφάντησης του πολιτικού κόσμου το οποίο εκκολάπτεται εδώ και αρκετό καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου». Η κυβέρνηση πάντως, διά του υφυπουργού Τύπου κ. Τηλέμαχου Χυτήρη, προσπέρασε τις καταγγελίες της Ρηγίλλης και κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να δώσει απαντήσεις στα ερωτηματικά που δημιουργούν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο. Και η Ρηγίλλης ανταπάντησε: «Άξιος ο μισθός τους».

Σύμφωνα με το άρθρο 57 του Συντάγματος, οι εταιρείες στις οποίες είναι μέτοχοι οι βουλευτές δεν επιτρέπεται να παίρνουν δουλειές από το Δημόσιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Και αν αυτό συμβεί, τότε ο βουλευτής εκπίπτει του αξιώματός του. Το ερώτημα στο οποίο η κυβέρνηση καλεί τον κ. Καραμανλή να απαντήσει είναι αν η οικογενειακή επιχείρηση του προέδρου της Ν.Δ. η οποία ειδικεύεται στις χωματουργικές εργασίες έχει πάρει δουλειές από το Δημόσιο. Οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. πάντως χθες ήταν κατηγορηματικοί. «Η εταιρεία δραστηριοποιείται μόνο στον ιδιωτικό τομέα», έλεγαν με έμφαση.

Το θέμα πάντως πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά τη δήλωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης: «Το πόθεν έσχες των βουλευτών δίνεται στη δημοσιότητα για να καθίσταται δυνατός ο δημόσιος έλεγχος. Οι πολιτικοί οφείλουν απαντήσεις για τυχόν ερωτηματικά που δημιουργούνται· αυτό ισχύει για όλους. Η κυβέρνηση κατήγγειλε το νοσηρό κλίμα που καλλιεργείται με τη διαπλοκολογία και κάλεσε τη Ν.Δ. να ασχολείται με τα σοβαρά θέματα εφόσον έχει προτάσεις». Η απάντηση του κ. Θ. Ρουσόπουλου ήταν άμεση: «Με τη σημερινή δήλωσή του ο υφυπουργός Τύπου απλώς και μόνο επιβεβαιώνει ποιοι κρύβονται πίσω από την επιχείρηση λάσπης κατά του προέδρου της Ν.Δ. Άξιος ο μισθός τους…».

Όλα άρχισαν με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Καρφί», σύμφωνα με το οποίο ο κ. Κ. Καραμανλής διαθέτει το 65% της τεχνικής εταιρείας ΑΚΕΤΕ Α.Ε. που ίδρυσε ο πατέρας του Αλέκος Καραμανλής το 1947. Είχε προηγηθεί άλλο δημοσίευμα που ανέφερε ότι η περιουσία του κ. Κ. Καραμανλή ξεπερνά το 1 δισ., ενώ πριν από τρεις ημέρες η ίδια εφημερίδα ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. φιλοξενήθηκε για 15 ημέρες στο κότερο του κ. Β. Βαρδινογιάννη.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «η εταιρεία άρχισε να δραστηριοποιείται στη διάρκεια της χούντας και συγκεκριμένα το 1968 αφού τότε δημοσιοποιείται και ο πρώτος ισολογισμός. Είναι μια σχετικά μικρή αλλά ιδιαίτερα δυναμική εταιρεία και μάλιστα στην αξιολόγηση που κάνουν ειδικοί οργανισμοί τη χαρακτηρίζουν ”αρίστη των πέντε αστέρων”. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο είναι πάρα πολύ μικρό, της τάξεως των 20.088.000 δρχ., ο τζίρος της είναι ιδιαίτερα υψηλός σε σύγκριση με το κεφάλαιο αυτό και τις τρεις τελευταίες χρονιές έφθασε τα 600 εκατομμύρια δραχμές με κέρδη περίπου 100 εκατομμυρίων δραχμών, δηλαδή έχουμε μια αποδοτικότητα ιδίου κεφαλαίου της τάξεως του 422%».

Επισήμως η Ν.Δ. δεν αντέδρασε για το θέμα αυτό. Η μόνη αντίδραση ήταν το σχόλιο στη δήλωση του κ. Τ. Χυτήρη. Στελέχη του κόμματος όμως μιλούσαν και πάλι για «συντονισμένη προσπάθεια σπίλωσης του προέδρου». Και πρόσθεταν: «Οι πάντες γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια παλιά οικογενειακή επιχείρηση η οποία λειτουργεί με πλήρη νομιμότητα, δημοσιεύει ισολογισμούς και δεν παίρνει δουλειές από το Δημόσιο. Κάνει χωματουργικές εργασίες στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμη ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο πόθεν έσχες ανέφερε τις μετοχές τις οποίες διαθέτει».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πάντως, όπως λένε οι συνομιλητές του, δεν κρύβει την «οργή» για τις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες. Και είναι αποφασισμένος να αντιδράσει με τον πλέον έντονο τρόπο εντός και εκτός Βουλής καταγγέλλοντας με κάθε ευκαιρία «τη συνεργασία του Μεγάρου Μαξίμου με οικονομικά συμφέροντα με στόχο να τον εξοντώσουν πολιτικά».

Ενδεικτικές των προθέσεών του είναι οι δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Τετάρτης από τη Θεσσαλονίκη. Προανήγγειλε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση για τη διαπλοκή, μέχρι τέλους. Τι σημαίνει αυτό; Οι συνεργάτες τού προέδρου της Ν.Δ. λένε ότι στο εξής «ο κ. Καραμανλής δεν θα κρατήσει τα προσχήματα. Θα λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Δηλαδή όταν αναφέρεται στη διαπλοκή θα λέει πρόσωπα και πράγματα υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης που διαπλέκονται με οικονομικούς παράγοντες». Μια πρώτη γεύση ήταν η προχθεσινή δήλωση του κ. Θ. Ρουσόπουλου.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. δήλωσε ότι «τέτοιες επιχειρήσεις λάσπης αφενός τεκμηριώνουν πλήρως τις καταγγελίες για το ποιοι είναι οι πραγματικοί φορείς της διαπλοκής και αφετέρου δείχνουν τον πανικό που την έχει καταλάβει». Άλλα στελέχη της Ν.Δ. ωστόσο εκτιμούν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του ακολούθησαν λάθος τακτική και οι ίδιοι με τον τρόπο που κινήθηκαν ανέδειξαν το θέμα και εξηγούν: «Δεν θα πρέπει να απαντήσει η Ν.Δ. στα δημοσιεύματα της εφημερίδας “Το καρφί”.

Με τη σιωπή και την αδιαφορία της θα περιθωριοποιούσε την εφημερίδα και τις δήθεν πληροφορίες. Από τη στιγμή όμως που το κόμμα πήρε θέση, έφερε τις καταγγελίες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “