ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ

Όλοι έχουμε ακούσει ­ και επαναλαμβάνουμε ­ πως η εξουσία φθείρει. Η ρήση όμως έχει και την προέκταση: Αν κάθε εξουσία φθείρει και η έλλειψη εξουσίας επίσης φθείρει.

Και αν το ΠΑΣΟΚ έχει φθαρεί απο την εξουσία, που τόσα χρόνια κατέχει, η Ν.Δ. φθείρεται από την εξουσία που ­ τόσα επίσης χρόνια ­ δεν ασκεί. Δύο λόγοι εξηγούν ίσως το φαινόμενο:

Ο πρώτος είναι ότι επώνυμα στελέχη της, από το άγχος της δημοσιότητας, μιλούν πολύ. Και αυτό ίσως να μην είναι ­ πάντα ­ κακό στην πολιτική, αρκεί αυτός που μιλάει να ξέρει τι λέει και πότε το λέει. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Από τα στελέχη της ακούγονται πότε προτάσεις χωρίς τεκμηρίωση και πότε καταγγελίες χωρίς αποδείξεις, οι οποίες γι’ αυτό μένουν, στο τέλος, μετέωρες. Και τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν προτείνονται εύκολες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων, ακριβώς γιατί όλοι γνωρίζουν ότι ουδείς θα τους ζητήσει ευθύνες και ουδείς θα τους ζητήσει να τις εφαρμόσουν άμεσα. Έτσι στην πρόσφατη τραγωδία του «Εξπρές Σαμίνα» ακούστηκαν από αρμόδια ­ και αναρμόδια… ­ στελέχη της Ν.Δ. απόψεις για τη Ναυτιλία που άφηναν την εντύπωση ότι στη Ρηγίλλης τώρα ανακάλυψαν την Αμερική. Και χειρότερα βεβαίως έχουν συμβεί στην εξωτερική πολιτική με «κορόνες» που καταφανώς προορίζονται για εσωτερική ­ αποκλειστικά ­ κατανάλωση.

Ο δεύτερος λόγος είναι οι κακές προσωπικές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ στελεχών, τα οποία ούτε η μακρά παραμονή στον προθάλαμο της εξουσίας ούτε η προσμονή της ανάληψης ­ κάποια στιγμή ­ κυβερνητικών αξιωμάτων βοηθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Και όταν τα στελέχη αυτά κουβαλούν μαζί τους «αποσκευές από το παρελθόν, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη.

Η σκληρή προσωπική σύγκρουση των κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Γ. Κεφαλογιάννη είναι η πιο γνωστή περίπτωση, δεν είναι όμως η μοναδική. Γιατί δεκάδες στελέχη ­ και ανάμεσά τους κάποια νέα ­ έχουν, επίσης, διαμορφώσει μεταξύ τους αντίστοιχες εχθρικές σχέσεις, οι οποίες εκδηλώνονται με υπονοούμενα, αιχμές και υπαινιγμούς, που ακούγονται όχι μόνο όταν απευθύνονται σε δημοσιογράφους αλλά και όταν μιλούν σε ψηφοφόρους του κόμματός τους ­ την ίδια ώρα που τους μιλούν για ενότητα! Έτσι όσο και αν επιμένει ο κ. Κ Καραμανλής ότι «η Ν.Δ. διαθέτει τη νέα πρόταση εξουσίας», η εικόνα των στελεχών του παραπέμπει στο αντίθετο. Κάποιοι μάλιστα, ενώ ήταν υπουργοί πριν από πολλά πολλά χρόνια, ή δεν έχουν κυβερνήσει ποτέ, έχουν ήδη απομυθοποιηθεί και ίσως ήρθε η ώρα να σκεφθούν σοβαρά μήπως έχουν κιόλας κουράσει..

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “