Στο «παρά πέντε» Καραμανλής - Μητσοτάκης χαμήλωσαν τους τόνους

Απέφυγαν τη σύγκρουση ο κ. Κ. Καραμανλής και ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Και οι δύο αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στη ρήξη και στο πάρα πέντε χαμήλωσαν τους τόνους. Και για να καταδείξουν έμπρακτα την καλή τους πρόθεση προχώρησαν ταυτόχρονα σε δύο χειρονομίες καλής θέλησης. Ο κ. Κ. Καραμανλής απέφυγε να διαβάσει μία παράγραφο της ομιλίας του, η οποία, κατά πολλούς, φωτογράφιζε τον κ. Κ. Μητσοτάκη, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο «κ. Καραμανλής βαδίζει προς την εξουσία».

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα από βουλευτές και στελέχη και των δύο πλευρών είχε δημιουργηθεί κλίμα ότι την Κυριακή επέρχεται νέος ­ πιο σκληρός ­ γύρος αντιπαράθεσης. Οι πληροφορίες από συνομιλητές του κ. Καραμανλή ανέφεραν πως ο πρόεδρος της Ν.Δ., από τη Λάρισα, θα κατακεραυνώσει τον κ. Κ. Μητσοτάκη και θα τραβήξει διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν. «Αν συμβεί αυτό θα πάρει την απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο Mega, απαντούσαν βουλευτές φίλοι τού κ. Κ. Μητσοτάκη.

Ούτε το ένα συνέβη όμως ούτε το άλλο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αντήλλαξαν και φιλοφρονήσεις. Οι αιχμές και και οι πλάγιες επιθέσεις έδωσαν και πήραν. Ωστόσο, δεν διαμορφώθηκε σκηνικό σύρραξης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών και οπαδών του κόμματος, στη Λάρισα, είπε χαρακτηριστικά: «Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να δυσκολέψουν την πορεία μας; Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να δυσκολέψουν την πορεία της Ν.Δ.; Που δεν θέλουν τη συνέχιση του δρόμου της ανόδου που μαζί χαράξαμε; Είναι το κατεστημένο της διαφθοράς. Το καθεστώς της αδιαφάνειας και της ατιμωρησίας.

Οι συνασπισμένοι εταίροι των διαπλεκόμενων σχέσεων και των οργανωμένων συμφερόντων. Είναι αυτοί που θέλουν τη χώρα μας καθηλωμένη στην παρακμή. Που τους βολεύει η Ελλάδα της αρπαχτής και της μίζας. Όλοι αυτοί θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στο χθες». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Μια κουβέντα φίλες και φίλοι είναι το χθες. Και το χθες δεν μπορεί να πάει παραπέρα. Δεν αντέχει άλλο. Άρχισε ήδη να υποχωρεί, βεβαίως εξακολουθεί να αντιδρά. Αναπτύσσει σπασμωδικές κινήσεις. Επιστρατεύει μεθόδους αποπληροφόρησης. Μάταια όμως. Γιατί έχει απέναντί του το 43% του ελληνικού λαού και τις πολύ ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες απαιτούν σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και τη δημοκρατία. Γιατί όλοι αυτοί εκούσιοι και ακούσιοι σύμμαχοι εκπροσωπούν αυτό που φεύγει. Είναι το χθες και είμαστε το αύριο. Είναι οι λίγοι και είμαστε οι πολλοί». Η φράση που δεν διάβασε από αυτή την ενότητα της ομιλίας του ο κ. Κ. Καραμανλής, είναι η εξής: «Είναι εκείνες οι δυνάμεις του παρελθόντος που ηθελημένα ή αθέλητα κάθε φορά συντάσσονται με τις δυνάμεις της διαπλοκής και εξυπηρετούν έμπρακτα τα σχέδιά τους».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη διαπλοκή, λέγοντας πως μεταφέρει μονοπώλια από το κράτος στους «κατακτητές του κράτους». Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούσαν ότι «φωτογράφισε» τον επιχειρηματία κ. Σ. Κόκκαλη.

Την ίδια ώρα ο κ. Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» και τον Γ. Πρετεντέρη, δεν επετέθη στον κ. Κ Καραμανλή, απέφυγε τις ερωτήσεις-παγίδες, ενώ εξέφρασε την ενόχλησή του διότι ­ όπως είπε ­ μολονότι προεκλογικά έφθασε στα πέρατα της Ελλάδας για να βοηθήσει το κόμμα στη Ρηγίλλης, υπάρχει «μια γκρίνια» από κάποιους ότι δεν βοηθάει. Ακόμη επέκρινε για μια ακόμη φορά με δριμύτητα τον Α. Σαμαρά. Μάλιστα ζήτησε από τη Βουλή να άρει την ασυλία, ώστε η υπόθεση να πάρει τη δικαστική οδό.

Πάντως, στη Ρηγίλλης χθες το βράδυ επικρατούσε ικανοποίηση. Στελέχη του περιβάλλοντος του προέδρου εξέφραζαν την άποψη ότι συγκέντρωση της Λάρισας πήγε καλά και τα μηνύματα που πέρασαν προς κάθε κατεύθυνση ήταν «σωστή δοσολογία τη σωστή στιγμή». Άλλα στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι για μια ακόμη φορά λειτούργησαν «οι ενδιάμεσοι» και οι «γεφυροποιοί». Έτσι ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μαγνητοσκόπησε τη συνέντευξή του το βράδυ του Σαββάτου, είχε μάθει ότι ο κ. Καραμανλής ήθελε να ρίξει τους τόνους και θα απέφευγε την επίθεση. Αλλά ο πρόεδρος της Ν.Δ. από την πλευρά του πληροφορήθηκε πως ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξή του δεν του επιτέθηκε και έπραξε και εκείνος το ίδιο στην ομιλία του.

Ο υπουργός Τύπου κ. Δ. Ρέππας σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Καραμανλή, τόνισε ότι «ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει επιλέξει να συντηρήσει και να δημιουργήσει ένα νοσηρό πολιτικό κλίμα».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “