Με βαριές αποσκευές στη Λάρισα

Προς τη Λάρισα οδεύει σήμερα ο κ. Κ. Καραμανλής για να κάνει τη… «φυγή προς τα εμπρός». Πράγματι έχει αποφασίσει με την ομιλία του να γυρίσει σελίδα και να βάλει τέλος στις εσωκομματικές συγκρούσεις, λέγοντας ότι δεν μπορεί να απολογείται για όσα συνέβησαν πριν από πολλά χρόνια στη Ν.Δ. και να τραβήξει διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν. Κουβαλά όμως μαζί δύο πολύ « βαριές αποσκευές» ­ δύο εμπόδια που δεν έρχονται από το παρελθόν αλλά είναι του παρόντος και αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πορεία του προς την εξουσία.

«Η δική μας γενιά δεν έχει μιλήσει ακόμη», είπε πριν από λίγες ημέρες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προκαλώντας ανοιχτά τον κ. Κ. Καραμανλή, αφού ανήκουν στην ίδια γενιά. «Εγώ θα συνεχίζω να δημοσιοποιώ τις προτάσεις για το συνέδριο», λέει όπου σταθεί και όπου βρεθεί η κ. Ντόρα Μπακογιάννη αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Ρηγίλλης να καταθέτει τις απόψεις της εντός των οργάνων. Ουδείς αμφιβάλλει πλέον εντός και εκτός Ν.Δ. ότι ο δήμαρχος Αθηναίων και η πρώην υπουργός θέλουν να γίνουν αρχηγοί. Και για να συμβεί αυτό είναι προφανές πως ο κ. Κ. Καραμανλής πρέπει να αποτύχει ως πρόεδρος του κόμματος.

Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος πάντως όλο και πιο κοντά βρίσκεται προς την ίδρυση δικού του κόμματος. Η τελευταία του δήλωση είναι πως «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια νέα πολιτική πρόταση». Οι συνομιλητές του εκτιμούν ότι το κόμμα θα είναι έτοιμο έξι μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Ίσως αυτός να είναι ο αρχικός σχεδιασμός του δημάρχου. Αν όμως μέχρι τότε η Ν.Δ. τα έχει πάει καλά και είναι κοινή πεποίθηση ότι θα είναι η αυριανή κυβέρνηση, τότε τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα. Τότε ο δήμαρχος περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα έρθει αντιμέτωπος με την οργισμένη βάση της Ν.Δ. Ο δρόμος για τον κ. Δ. Αβραμόπουλο θα είναι ανοιχτός αν μέχρι τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπαίει και ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της στραφεί προς το νέο που θα δίνει ελπίδες για το μέλλον.

Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν κρύβει την ανησυχία του για τα σχέδια του δημάρχου. Ωστόσο, ακόμη δεν είναι σίγουρος ο κ. Δ. Αβραμόπουλος αν θα κάνει το μεγάλο βήμα. Ελπίζει ότι ίσως απρόοπτες εξελίξεις βάλλουν φρένο στην ίδρυση νέου κόμματος στον λεγόμενο κεντροδεξιό χώρο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πάντως στους συνομιλητές του λεει πως «θα με ανησυχούσε πολύ εάν γινόταν ένα κόμμα που θα εμβόλιζε τη Ν.Δ. από τα δεξιά. Από αριστερά δεν με πειράζει, άρα δεν έχω λόγο να ανησυχώ για τις κινήσεις Αβραμόπουλου». Το επιχείρημα του κ. Κ. Καραμανλή δεν καθησυχάζει όμως κανέναν στη Ρηγίλλης για δύο λόγους: Πρώτον, διότι ουδείς γνωρίζει αυτή την ώρα το στίγμα τού υπό ίδρυσιν κόμματος και δεύτερον, διότι είναι γνωστό ότι η Ν.Δ. επιχειρεί διεύρυνση στον μεσαίο χώρο διότι μόνον έτσι μπορεί να κερδίσει εκλογές.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται στους συνομιλητές του ο κ. Κ. Καραμανλής και για τη δράση της κ. Ντ. Μπακογιάννη: «Έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα αμφισβητήσει τον κ. Κ. Καραμανλή στο συνέδριο και έχει αυτοδεσμευθεί», λένε οι φίλοι του προέδρου. Και προσθέτουν. «Ό,τι και αν συμβεί μέχρι τις εκλογές θα στηρίξει τον κ. Κ. Καραμανλή, διότι δεν έχει άλλο δρόμο». Οι φίλοι του προέδρου της Ν.Δ. ξεχνούν όμως ότι η πρώην υπουργός ουδέποτε έθεσε θέμα ηγεσίας. «Το πρόβλημα είναι ότι βρίσκονται σε παράλληλους δρόμους με τον κ. Κ. Καραμανλή», λένε βουλευτές οι οποίοι συμφωνούν με τις απόψεις της. Και προσθέτουν: «Δεν έχουν ουσιαστική επικοινωνία, δεν μιλούν ποτέ ανοιχτά ο ένας στον άλλον, έτσι η καχυποψία είναι μόνιμο χαρακτηριστικό στη σχέση τους». Ακόμη όμως και αν λυθεί το θέμα της επικοινωνίας θα είναι πολύ δύσκολο να βαδίσουν μαζί. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχει ηγετικές φιλοδοξίες, άρα σε κάθε περίπτωση θα επιδιώκει την αυτόνομη παρουσία της εντός και εκτός κόμματος και αυτή η τακτική στην πορεία προς το συνέδριο θα είναι εμφανής», υποστηρίζουν όσοι συνομιλούν μαζί της.

Έτσι στην ομιλία της Λάρισας, ίσως να καταφέρει ο κ. Κ. Καραμανλής να τραβήξει τη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν και να απεμπλακεί ο ίδιος από τη διαμάχη Μητσοτάκη – Σαμαρά – Κεφαλογιάννη, σίγουρα πάντως δεν θα καταφέρει να απαλλαγεί από το βάρος των δύο μεγάλων προβλημάτων του παρόντος.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “