Συνέχισαν τον καβγά στη Ν.Δ.

«Φθάνει έως εδώ». Αυτό διαμηνύει ο κ. Κ. Καραμανλής στα κορυφαία στελέχη και τους βουλευτές που μέσα σε τρία 24ωρα μετέτρεψαν σε αρένα το κόμμα, ενώ είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αποφασισμένος να λύσει τον «γόρδιο» δεσμό, όπως λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του.

Η πρώτη κίνησή του θα είναι να απευθύνει την Κυριακή από τη Λάρισα αυστηρή προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση. Είναι αυτονόητο ότι οι πρώτοι αποδέκτες θα είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ο οποίος ­ όπως λένε πολλοί βουλευτές ­ εμφανίστηκε αυτόκλητος κατήγορος του πρώην πρωθυπουργού ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Οι συνομιλητές του λένε ότι η οργή του είναι όμοια με εκείνη την περίοδο όταν πήρε την απόφαση να διαγράψει τους κ.κ. Γ. Σουφλιά, Στ. Μάνο και Β. Κοντογιαννόπουλο. Μόνο τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να λάβει τις ίδιες αποφάσεις. Ούτε τον κ. Κ. Μητσοτάκη μπορεί να διαγράψει ούτε τον κ. Γ. Κεφαλογιαννη, για διαφορετικούς βεβαίως λόγους τον καθένα. «Και το χειρότερο δεν μπορεί να επιβάλλει πειθαρχικά μέτρα στους βουλευτές που συμφωνούν μαζί τους, διότι τότε εύλογα θα κατηγορηθεί ότι “δεν μπορεί να χτυπήσει τον γάιδαρο και χτυπάει το σαμάρι”», λένε κορυφαία στελέχη, τα οποία αδυνατούν να προβλέψουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη Ν.Δ.

Τρεις κατηγορίες

Πάντως αυτή την ώρα τα στελέχη της Ν.Δ. χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη είναι οι «σκληροί καραμανλικοί», οι οποίοι έχουν την άποψη ότι «ο πρόεδρος πρέπει να τολμήσει επιτέλους τη ρήξη με τη μητσοτακική πτέρυγα με το όποιο κόστος». Ακόμη και αν φθάσει το κόμμα το 30% θα έχουμε ελπίδες κάποια ημέρα να γίνουμε πάλι μεγάλο κόμμα και να κερδίσουμε τις εκλογές. Έτσι, με τις ισορροπίες, θα κάνουμε κύκλους γύρω από τον εαυτό μας», υποστηρίζουν με έμφαση.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν εκείνοι που συμφωνούν με τη διαπίστωση των προηγουμένων, διαφωνούν όμως ριζικά με συγκρούσεις διότι φοβούνται τη διάσπαση και εισηγούνται να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την ηγεσία για βελτίωση του κλίματος με την Αραβαντινού.

Στην τρίτη κατηγορία είναι τα στελέχη της μητσοτακικής πτέρυγας, τα οποία εκτιμούν ότι για όλα φταίει ο πρόεδρος και οι φίλοι του που δεν ανοίγουν το παιχνίδι. Δηλαδή δεν δίνουν στην κ. Ντ. Μπακογιαννη τον ρόλο που της αξίζει, δεν περιποιούν τιμές στον κ. Κ. Μητσοτάκη και περιθωριοποιούν τα ικανά στελέχη γιατί ανήκουν στην ομάδα τους.

Είναι προφανές ότι αποκλείεται όλα αυτά στελέχη συμφωνήσουν μεταξύ τους για το ποιος φταίει και το τι πρέπει να γίνει. Συμφωνούν όμως όλοι ότι είναι ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις και αυτές μπορεί να τις πάρει μόνον ο κ. Κ. Καραμανλής. Προς ποία κατεύθυνση; Ο χρόνος θα δείξει.

«Μη ζητάτε να ασχοληθώ και με τον κ. Κεφαλογιάννη»

Ακόμη ένα επεισόδιο προσετέθη χθες στο σίριαλ της προσωπικής πλέον σκληρής κόντρας Μητσοτάκη – Σαμαρά – Κεφαλογιάννη. Ο πρώην πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για τα όσα είπε εναντίον του ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης, απάντησε: «Έλεος, τέλος πάντων. Μη ζητάτε να ασχοληθώ και με τον κ. Κεφαλογιάννη». Στο ίδιο κλίμα και η Ντόρα Μπακογιάννη όταν ρωτήθηκε από τον Φλας είπε: «Παγίως δεν σχολιάζω δηλώσεις του κ. Γ. Κεφαλογιάννη». Ασχολήθηκε όμως μαζί τους και πάλι ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος χθες επανήλθε δριμύτερος: κάλεσε τον κ. κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση αν θέλει ή όχι να κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ., ενώ ζήτησε και από την κ. Ντ. Μπακογιάννη να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Αλλά και ο κ. Α. Σαμαράς δεν έμεινε έξω από τον χορό. Βγήκε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha και έσυρε πάλι τα εξ αμάξης στον κ. Κ. Μητσοτάκη. Είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι το σωσίβιο του κ. Κ. Σημίτη κάθε φορά που αντιμετωπίζει προβλήματα, μίλησε για « θυσία πατρός για χάρη της θυγατέρας» και συγχρόνως προχώρησε σ’ ένα γενναίο άνοιγμα προς τον κ. Κ. Καραμανλή. Τόνισε πως δεν υπάρχει συμφωνία για την επιστροφή του στη Ν.Δ., μίλησε όμως για δημιουργία κεντροδεξιού μετώπου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “