Οι κόκκινες γραμμές του «ανθύπατου»

Ο ΠΟΟΥΛ ΤΟΜΣΕΝ χαιρέτησε υπεροπτικά τα μέλη της συνομοσπονδίας εμπόρων και κάθισε στο τραπέζι τους να τους εξηγήσει. Για την ακρίβεια, να ανακοινώσει τις αποφάσεις του ΔΝΤ. Ήταν το 2009, τότε που σχεδόν κανείς δεν είχε φανταστεί τον εφιάλτη που επρόκειτο να ζήσουμε.

– Με αυτά που μας λέτε, κύριε Τόμσεν, θα ζητήσετε στο τέλος να πάρουμε σύνταξη των 300 ευρώ, σχολίασε έντρομος ο πρόεδρος Βασίλης Κορκίδης, για να λάβει αμέσως την κυνική απάντηση του «ανθύπατου»:

– Γιατί να πάρετε περισσότερα; Τόσα παίρνουν στη Βουλγαρία.

Πέρασαν έξι χρόνια από τότε, αντέξαμε τρία μνημόνια και πάμε για τέταρτο. Είδαμε νοικοκυραίους να γίνονται φτωχοί και φτωχούς να εξαθλιώνονται. Ζήσαμε 12 μειώσεις συντάξεων! Παπανδρέου, Σαμαράς και Τσίπρας ποδοπάτησαν όλες τις κόκκινες γραμμές τους με τρόπο ταπεινωτικό. Ο Τόμσεν, όμως, ήταν πάντα εκεί. Τους παρατηρούσε να τον καταγγέλλουν στις κάμερες το πρωί και το βράδυ να υπογράφουν τα κείμενα που τους έστελνε αμετάφραστα. Τώρα, στην κορύφωση του δράματος, βγαίνει ξανά πίσω από την κουρτίνα και απειλεί στο παρά 5 να τινάξει την αξιολόγηση στον αέρα εάν δεν μπει βαθιά το μαχαίρι και στις κύριες συντάξεις. Αυτός είναι ο πραγματικός κυβερνήτης της χώρας και δεν παραβιάζει ποτέ τις κόκκινες γραμμές του. Μόνο που δεν υπογράφει αυτός τις αποφάσεις. Και δεν θα λογοδοτήσει για την κλοπή του κουμπαρά των ηλικιωμένων πραγματικών συνταξιούχων που δούλεψαν 40 χρόνια για να έχουν αξιοπρεπή γεράματα.

Το άρθρο του Γ. Πολίτη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Real News» την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016.