Σύννεφα πάλι στη Ρηγίλλης

Πυκνά σύννεφα συγκεντρώνονται και πάλι στη Ρηγίλλης με αφορμή τη νέα ­ δικαστική αυτή τη φορά ­ αντιπαράθεση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος της «Άνοιξης» κατέθεσε χθες μήνυση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού και παράλληλα εξαπέλυσε εναντίον του δριμύτατη επίθεση, χαρακτηρίζοντάς τον «αρχιερέα της διαπλοκής».

Όλα ξεκίνησαν με τη συνέντευξη του κ. Κ. Μητσοτάκη στο «Μαγκαζίνο» του «Βήματος της Κυριακής», στην οποία είπε ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς «εξαγοράστηκε» και έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ. το 1993. Στην μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο πρόεδρος της «Άνοιξης», ζητεί «να καταδικαστεί παραδειγματικά ο κ. Μητσοτάκης, γιατί είναι ο μεγαλύτερος συκοφάντης στη σύγχρονη πολιτική ιστορία αυτού του τόπου και ο μόνος Έλλην πολιτικός που ανερυθρίαστα και καιροσκοπικά υποστηρίζει το “μαύρο” ως “άσπρο”, σπιλώνοντας υπολήψεις και προσβάλλοντας τη νοημοσύνη των άλλων».

Και απειλή αγωγής

Στο ίδιο κλίμα ήταν οι δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το γραφείο του εισαγγελέα Πρωτοδικών. Μάλιστα, κάλεσε τον κ. Κ. Μητσοτάκη ενώπιον της Δικαιοσύνης να αποδείξει τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς του. Διαφορετικά, αν δεν αρθεί η ασυλία του, «θα προσφύγω εναντίον του με αγωγή, ώστε τελικά να μην μπορέσει να αποφύγει την κρίση της Δικαιοσύνης και της Ιστορίας».

Ο κ. Α. Σαμαράς αναφέρθηκε και στη συνέντευξη που είχε δώσει πέρυσι στα «ΝΕΑ» ο κ. Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας: «Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε παραδεχθεί σε συνέντευξή του πέρυσι τον Μάιο, που σήμερα θέλει να ξεχνάει, ότι ο ίδιος έριξε την κυβέρνησή του το 1993 για να πάει σε εκλογές, ενώ έχοντας 150 βουλευτές μπορούσε από το Σύνταγμα να εξαντλήσει τη θητεία του».

Κανένα σχόλιο

Ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε χθες να κάνει νέο σχόλιο. Επανέλαβε μόνο αυτό που έλεγαν οι συνεργάτες του από την πρώτη στιγμή. Ότι δηλαδή «με καθυστέρηση 7 ετών ευαισθητοποιήθηκε ο κ. Α. Σαμαράς». Είναι βέβαιον ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει να αρθεί η ασυλία του, είναι όμως επίσης βέβαιο ότι οι πλειοψηφία των βουλευτών δεν θα ψηφίσει υπέρ της άρσης, έλεγαν βουλευτές φίλοι του πρώην πρωθυπουργού και πρόσθεταν ότι «σε κάθε περίπτωση το θέμα δεν είναι δικαστικό, είναι πολιτικό και οι πάντες αντιλαμβάνονται πως ο κ. Σαμαράς είναι σε αδιέξοδο». Τα ίδια στελέχη υποστήριζαν ακόμη ότι «τώρα πλέον ο πρόεδρος της “Άνοιξης” έκλεισε διά παντός την πόρτα της Ρηγίλλης διότι ακόμη και αν τον συγχωρέσει κάποτε ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα τον συγχωρέσει η βάση του κόμματος».

Αμηχανία στη Ν.Δ.

Στη Ρηγίλλης πάντως επικρατεί αμηχανία. Επισήμως το κόμμα αποφεύγει να πάρει θέση. Ο κ. Κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να πάρει ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές. Αν κάνει κατι τέτοιο όμως, θα έρθει αντιμέτωπος με τον κ. Κ. Μητσοτάκη και έτσι προς το παρόν επιλέγει τη σιωπή.

Την ίδια ώρα ο πρώην εκπρόσωπος κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος τόνιζε ότι «καταγγελίες που έχουν πολλές φορές ειπωθεί, και πολλά δεν έχουν αποδειχθεί, δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαπλοκής, ένα θέμα που είναι κυρίαρχο για τη Ν.Δ. και θα εξακολουθήσει να είναι».

Κορυφαία στελέχη πάντως εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση από αυτή την ιστορία το κόμμα θα βγει ζημιωμένο αφού η αίσθηση που μένει από τον θόρυβο είναι ότι «στη Ν.Δ. πάλι μαλώνουν για το παρελθόν τους».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “