Συναγερμός κατά εφησυχασμού

Ανάσαναν και πάλι στη Ρηγίλλης. Κορυφαία στελέχη, επιτελείς και απλοί βουλευτές έπειτα από καιρό χαμογελούν με αισιοδοξία και ελπίζουν ότι σύντομα θα έρθει επιτέλους η ώρα τους. Κανείς από τους αισιόδοξους ωστόσο δεν είναι σε θέση να εξηγήσει γιατί «χαμογελά και χαίρεται ο κόσμος της Ν.Δ.».

Έτσι οι περισσότεροι αναπτύσσουν την αγαπημένη θεωρία περί… ώριμου φρούτου: «Το ΠΑΣΟΚ πάει από το κακό στο χειρότερο. Τα στελέχη του καταφέρονται το ένα εναντίον του άλλου με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς. Να μου το θυμηθείτε, θα πάμε σύντομα σε εκλογές. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα τις κερδίσουμε».

Τα προηγούμενα περιστατικά

Αυτό, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την περίοδο ακόμη του Ανδρέα Παπανδρέου, στη Ρηγίλλης υπήρχε η βεβαιότητα ότι η εξουσία θα χτυπήσει την πόρτα τους όταν πλέον ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορεί να κυβερνήσει.

Το ίδιο πίστευαν και στο συνέδριο της διαδοχής και είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη σύγκρουση μέχρι εσχάτων ανάμεσα στον Κώστα Σημίτη και τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Αλλά και πριν από σχεδόν δύο χρόνια, όταν η κυβέρνηση Σημίτη υπέστη μεγάλο πλήγμα από την υπόθεση Οτζαλάν, στη Ρηγίλλης τα στελέχη μοίραζαν ­ μεταξύ τους βεβαίως ­ τα υπουργεία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα.

Μόνος ψύχραιμος ο πρόεδρος

Στα πηγαδάκια, βουλευτές «ορκίζουν» κυβερνήσεις, ενώ στον πρώτο όροφο της Ρηγίλλης, όπου βρίσκεται το γραφείο του προέδρου, πυκνώνουν οι επισκέψεις. Ο μόνος ψύχραιμος ­ όπως λένε οι συνομιλητές του ­ είναι ο κ. Κ. Καραμανλής. « Κάθε φορά που ακούει ότι το ΠΑΣΟΚ πέφτει όπου να ‘ναι και ερχόμαστε εμείς, γίνεται έξαλλος» τονίζει ένας στενός φίλος του και προσθέτει:

«Ο Καραμανλής έχει πλήρη επίγνωση τι ακριβώς συμβαίνει αυτή την ώρα στο κόμμα και την κοινωνία. Γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ίσως στη χειρότερη στιγμή του, ξέρει όμως ότι και το δικό του κόμμα δεν έχει πείσει όσο απαιτείται τους πολίτες ότι είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας».

Και επιπλέον τον απασχολεί ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα. «Φοβάται ότι το κόμμα του θα χάσει πολύτιμο χρόνο από τώρα μέχρι και τον Μάρτιο, που θα γίνει το συνέδριο».

Διχογνωμίες για το συνέδριο

 

Ο Κώστας Καραμανλής αρχίζει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Επί τρεις μήνες ­ λένε συνεργάτες του ­ θα οργώνει όλη την Ελλάδα ώστε να προσπαθήσει να περάσει το μήνυμα «ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι επικίνδυνη». (Αλλά και για να στρέψει το ενδιαφέρον τόσο των στελεχών του όσο και της κοινής γνώμης πέραν και μακράν των εσωκομματικών τριβών και των αντιπαραθέσεων εν όψει συνεδρίου)

Εκ των πραγμάτων, όσο κι αν πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τη μητσοτακική πτέρυγα, οι προβολείς θα είναι στραμμένοι στην εσωστρέφεια.

«Η αίσθηση που θα δίνουμε στην κοινωνία θα είναι ότι ακόμη δεν έχουμε λύσει τα του οίκου μας. Τον περασμένο Μάρτιο κάναμε ιδεολογικό συνέδριο, τον Ιούνιο κάναμε έκτακτο, τι το θέλουμε τώρα το τακτικό; Τι θα αλλάξει δηλαδή, αφού πάλι, ο Καραμανλής θα είναι πρόεδρος;» λέει ένας παλιός συνεργάτης του προέδρου και εκφράζει την άποψη ότι αυτό το συνέδριο γίνεται σε λαθος στιγμή.

Τυπικά εντάξει…

Η απάντηση των επιτελών της Ρηγίλλης είναι ότι «ο πρόεδρος της Ν.Δ. γνωρίζει τα προβλήματα αλλά θέλει να τηρήσει κατά γράμμα το Καταστατικό, που λέει ότι κάθε τρία χρόνια γίνεται συνέδριο, ώστε να μη δώσει την ευκαιρία στους αντιπάλους του να τον κατηγορήσουν ότι λειτουργεί ηγεμονικά αγνοώντας τους κανόνες του παιχνιδιού».

Τα στελέχη πάντως, που επιμένουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι αυτό το συνέδριο δεν πρέπει να γίνει, προσθέτουν ένα ακόμη επιχείρημα: «Το Καταστατικό ως προς το προσυνέδριο το παραβίασε πολλές φορές ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και άλλες τόσες ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Και έγιναν και πρωθυπουργοί, διότι ασχολούνταν με την ουσία και όχι με τους τύπους. Μα δεν καταλαβαίνει κανείς στη Ρηγίλλης ότι τον κόσμο δεν τον αφορά αν ο Καραμανλής θέλει να είναι τυπικός και να μη δίνει λαβές στους αντιπάλους του; Αντίθετα, τον θελει στην πρώτη γραμμή της μάχης των προβλημάτων προκειμένου να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα».

Περιοδείες επί τρίμηνο

Στη Ρηγίλλης ωστόσο λένε πως όπως και να έχουν πλέον τα πράγματα δεν μπορεί ο πρόεδρος να πάρει πίσω τη δέσμευσή του για διεξαγωγή συνεδρίου τον Μάρτιο. Θα επιχειρήσει όμως να στρέψει από το θέμα αυτό το ενδιαφέρον τόσο των στελεχών όσο και της κοινής γνώμης. Για τον λόγο αυτό αρχίζει περιοδείες σε όλη τη χώρα. Επί τρεις μήνες θα οργώνει την Ελλάδα, χωριό-χωριό και πόλη-πόλη, ώστε να περάσει παντού το μήνυμά του «ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι επικίνδυνη πλέον για τη χώρα και είναι ταυτισμένη με τη διαφθορά». Στις μεγάλες πόλεις θα φροντίσει μάλιστα να κάνει συγκεντρώσεις σε κλειστά γυμναστήρια. Η πρώτη ομιλία του θα είναι στη Λάρισα και η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη.

«Μ’ αυτό τον τρόπο θα θέσει το κόμμα σε κατάσταση συναγερμού και όποιο στέλεχος ανοίξει εσωκομματικό μέτωπο θα έχει πλέον να αντιμετωπίσει τους απλούς ψηφοφόρους» υποστηρίζουν στη Ρηγίλλης. Παραλείπουν όμως να πουν ότι εκείνοι πρώτοι μετρούν τα κουκιά ένα-ένα ώστε να ελέγξουν στις εσωκομματικές εκλογές τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων του Μαρτίου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “