Επίθεση Καραμανλή με 2 στόχους

Χωρίς αντιπαραθέσεις και αμφισβήτηση των επιλογών της ηγεσίας συνεδρίασε χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

 

Θερμό χειροκρότημα για τον Καραμανλή στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Μόνον κάποιες φωνές βουλευτών που εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους, διότι ­ όπως είπαν ­ δεν αξιοποιούνται σωστά όλα τα στελέχη, ηλέκτρισαν προς στιγμήν την ατμόσφαιρα και θύμισαν παλαιότερες συνεδριάσεις του κόμματος. Κατά τα άλλα, ο κ. Κ. Καραμανλής χειροκροτήθηκε θερμά από τους βουλευτές του όταν εξαπέλυσε για μια ακόμη φορά δριμύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης επικεντρώνοντας και πάλι σε δύο θέματα: τις σχέσεις της πολιτικής εξουσίας με τα οικονομικά συμφέροντα και την εξωτερική πολιτική που ασκείται αυτή την ώρα, κυρίως στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όσο για την κ. Ντ. Μπακογιάννη ήταν στο ίδιο κλίμα με τον πρόεδρο όσον αφορά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Η μόνη παρέμβασή της που ενόχλησε την ηγετική ομάδα ήταν ότι ζήτησε ειδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με μοναδικό θέμα την πορεία προς το συνέδριο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέφυγε να της απαντήσει, κλείνοντας όμως τη συνεδρίαση έδωσε διαβεβαιώσεις ότι τον Μάρτιο θα διεξαχθεί ένα ανοιχτό και δημοκρατικό συνέδριο.

Το μονοπώλιο στο Αιγαίο

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην ομιλία του αναφέρθηκε λεπτομερώς για μια ακόμη φορά στο μονοπώλιο που υπάρχει στην ακτοπλοΐα, τονίζοντας: «Η πολύνεκρη τραγωδία στο Αιγαίο ανέδειξε κατά τον πιο τραγικό τρόπο την παράδοση του κράτους στο κόμμα. Η απουσία αναγκαίων κανόνων και η παραβίαση άλλων, καθώς και η γιγάντωση της συγκεκριμένης εταιρείας που διαπλέκεται με το ταμείο του ΠΑΣΟΚ και την επιβολή μονοπωλιακού καθεστώτος στην ακτοπλοΐα του Αιγαίου, αποτελούν βασικά αίτια της τραγωδίας. Αν έλειπαν όλα αυτά, ενδεχομένως να μη θρηνούσαμε θύματα. Και δεν το λέμε μόνον εμείς αυτό. Τα ερωτήματα είναι πολλά, υποχρεούται τώρα η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για όλα. Να εξηγήσει πώς γιγαντώθηκε η συγκεριμμένη εταιρεία. Ποιο ρόλο έπαιξαν οι κρατικές τράπεζες και ποια παιχνίδια στήθηκαν στο Χρηματιστήριο. Ποια μοίραζαν και γιατί αφειδώς άδειες σκοπιμότητας στα σαπιοκάραβα όταν τις αρνούταν για σύγχρονα πλοία. Ποιοι είναι οι μέτοχοι της συγκεκριμένης εταιρείας;».

«Βυθίζεται ο ΟΤΕ»

Ο κ. Κ. Καραμανλής πρόσθεσε: «Η διαπλοκή στρέφεται εναντίον της πλειοψηφίας του επιχειρηματικού κόσμου. Εναντίον του υγιούς ανταγωνισμού, της αναπτυξιακής διαδικασίας και της απασχόλησης». Και συνέχισε φωτογραφίζοντας τον επιχειρηματία κ. Σ. Κόκκαλη χωρίς να κατονομάσει: «Ο ΟΤΕ βυθίζεται στη διαπλοκή», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: « Ποιος και με ποιον τρόπο αναθέτει σχεδόν όλες τις προμήθειες του ΟΤΕ στα ίδια οργανωμένα συμφέροντα;. Ποιος και με ποιες διαδικασίες παρέδωσε όλα σχεδόν τα συστήματα μηχανοργάνωσης των δημοσίων υπηρεσιών και των κρατικών τραπεζών στον ίδιο μονοπωλιακό προμηθευτή; Ποιος επέβαλε τη φόρμουλα που ουσιαστικά συνεπάγεται απ’ ευθείας αναθέσεις στα δημόσια έργα; Αυτή είναι η διαφάνεια; Έτσι έκλεισαν τον δρόμο στους κρατικοδίαιτους;».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας για τις πορισματικές αναφορές, τις οποίες πρόσφατα διαβίβασε στη Βουλή ο εισαγγελέας κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ότι κάθε τι πρέπει να ερευνάται εξονυχιστικά γιατί μόνον έτσι ενισχύεται ή, αν θέλετε, μπορεί να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της δημόσιας ζωής. Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει η ίδια το θέμα στη Βουλή. Αν δε το πράξει ­ και ήδη καθυστερεί ­ θα αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι τρέμει το φως, ότι τρέμει την έρευνα, τρέμει την αλήθεια. Και έτσι μένει απόλυτα εκτεθειμένη. Αν δεν το πράξει, θα το πράξουμε εμείς. Και θα το πράξουμε όλοι και όλες τις επόμενες ημέρες. Γιατί είναι χρέος μας προς τον τόπο, είναι χρέος μας προς τη δημοκρατία».

«Βήματα πίσω»

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο κ. Κ. Καραμανλής και για τα εθνικά θέματα, ενώ επεσήμανε ότι στο Κυπριακό «πάμε βήμα βήμα πίσω». Η πιο φορτισμενένη στιγμή της συνεδρίασης ήταν όταν ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Αρ. Παυλίδης υπερασπίστηκε της εφαρμογής του καμποτάζ και διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις θέσεις που έχει σήμερα το κόμμα του, αλλά και με τα πρόσωπα που χειρίζονται τα θέματα της ναυτιλίας. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν ήταν παρών, παρενέβη λίγο αργότερα, δηλώνοντας ότι σωστά έπραξε η κυβέρνησή του το 1992 όταν πέτυχε την εφαρμογή του καμποτάζ, που ήταν τότε διακομματικό αίτημα. Πρόσθεσε όμως ότι «η κυβέρνηση έχει χρέος σήμερα πέραν της επίσπευσης της άρσης του καμποτάζ ­ την οποία ορθώς προωθεί ­ να σπάσει αμέσως το εσωτερικό μονοπώλιο».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “