Εκεχειρία μέχρι τον Μάρτιο

Χέρι – χέρι επιχειρούν να φθάσουν στο συνέδριο του Μαρτίου ο κ. Κ. Καραμανλής και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Την τελευταία εβδομάδα και οι δύο δείχνουν διατεθειμένοι να ανακρούσουν πρύμναν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Και για να κλείσει από τώρα ο κ. Κ. Καραμανλής το βασικό μέτωπο που έχει ανοίξει η πρώην υπουργός, υιοθετεί την πρότασή της για εκλογή του προέδρου του κόμματος από το συνέδριο σε τακτό χρονικό διάστημα.

Η πρόταση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη που έγινε πριν από ένα μήνα για εκλογή του προέδρου κάθε δύο χρόνια είχε προκαλέσει αναταραχή. Στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας την κατηγόρησαν ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει πρόβλημα σε μια στιγμή που το κόμμα πρέπει να εμφανίζεται στην κοινωνία ενωμένο και σε καμιά περίπτωση να μην αμφισβητείται ο πρόεδρος. Ο κ. Κ. Καραμανλής απέφυγε να πάρει θέση τότε για να έχει περιθώρια ελιγμών. Στην πορεία διαπίστωσε ότι η πρόταση της πρώην υπουργού είχε απήχηση στην κομματική βάση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πρώτοι έσπευσαν να την υιοθετήσουν μέλη της λεγόμενης ομάδας των «λοχαγών», όπως οι κ.κ. Αθ. Νάκος, Σ. Τσιτουρίδης και Νικολόπουλος, οι οποίοι προέρχονται από την καραμανλική πτέρυγα. Αλλά και ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. και γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Β. Μεϊμαράκης είχε την ίδια άποψη και ανέλαβε για μια ακόμη φορά να στήσει γέφυρα μεταξύ Ρηγίλλης και Αραβαντινού. Αποτέλεσμα; Ο κ. Κ. Καραμανλής φέρεται τώρα αποφασισμένος να υιοθετήσει την πρόταση της πρώην υπουργού με δύο προϋποθέσεις:

Η πρώτη είναι ότι ο πρόεδρος θα εκλέγεται κάθε τρία χρόνια όπως γίνεται στο ΠΑΣΟΚ και όχι κάθε δύο όπως προτείνει η πρώην υπουργός. «Εμένα δεν με πειράζει αυτό. Και κάθε τέσσερα να εκλέγεται ο πρόεδρος, πάλι θα συμφωνήσω» λέει στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις της η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και προσθέτει: «Σημασία έχει ο πρόεδρος να εκλέγεται όπως συμβαίνει σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης». Οι συνεργάτες της πάντως υποστηρίζουν ότι η διετής θητεία που πρότεινε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ήταν μια τακτική κίνηση ώστε να δώσει τη δυνατότητα στον πρόεδρο να αυξήσει το διάστημα σε τρία ή τέσσερα χρόνια. Στελέχη της Ρηγίλλης εκτιμούν ωστόσο ότι αυτή η πρόταση «προκάλεσε τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό, διότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να κρατήσει σώνει και καλά την καρέκλα αν αμφισβητείται από τη βάση του κόμματος». Και προσθέτουν: «Το καταστατικό δεν προβλέπει εκλογή προέδρου σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά η Ν.Δ. είναι το μόνο κόμμα που έχει αλλάξει τόσους αρχηγ ούς».

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. πάντως και βουλευτές, φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή δεν αισιοδοξούν ότι θα βελτιωθούν για πολύ χρόνο οι σχέσεις του προέδρου της Ν.Δ. με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Υποστηρίζουν πως όποια συμφωνία και να γίνει θα κρατήσει για λίγο, καθώς «η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν πρόκειται να απεμπολήσει ποτέ τη φιλοδοξία της να ηγηθεί της Ν.Δ.».

Αλλά και η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη δεν αναλαμβάνει δεσμεύσεις ότι θα περιορίσει την κριτική της προς την ηγεσία. Ξεκαθαρίζει ότι «δεν αμφισβητείται ο ηγετικός ρόλος του κ. Κ. Καραμανλή», προσθέτει όμως ότι «θα συνεχίσει να καταθέτει δημοσίως τις απόψεις της με ένα και μοναδικό στόχο: τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του κόμματος».

Στη Ρηγίλλης λένε ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ανοίξει σε λίγο νέο μέτωπο με τον κ. Κ. Καραμανλή, η συμφωνία τους σε αυτό το μείζον θέμα της εκλογής του προέδρου θα περιορίσει τους προσυνεδριακούς κλυδωνισμούς.

Τώρα η επόμενη επιχείρηση του κ. Κ. Καραμανλή που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η βελτίωση των σχέσεων με τον εξάδελφό του κ. Μ. Λιάπη. Το πρώτο βήμα έχει γίνει. Συναντήθηκαν πρώτα σε οικογενειακή εκδήλωση, ύστερα επικοινώνησαν τηλεφωνικά και τώρα βρίσκεται σε εκκρεμότητα το τελικό ραντεβού. Στη Ρηγίλλης εκτιμούν πως ο πρόεδρος είναι διατεθειμένος να υιοθετήσει τις περισσότερες προτάσεις του κ. Μ. Λιάπη οι οποίες αφορούν στην καλύτερη αξιοποίηση των στελεχών που αυτή την ώρα έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα.

Οι πιο αισιόδοξοι πάντως προβλέπουν ότι ο κ. Μ. Λιάπης σύντομα θα επιστρέψει στην ενεργό δράση. Προσθέτουν όμως ότι οι σχέσεις των δυο εξαδέλφων δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ εγκάρδιες.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “