Σκληρή επίθεση Καραμανλή

Ανεβάζοντας τους τόνους η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να κερδίσει πόντους από το βεβαρημένο κλίμα των ημερών. Ο κ. Κ. Καραμανλής αιφνιδίασε φίλους και αντιπάλους του χθες με τις ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε στην επίθεσή του εναντίον της κυβέρνησης.

 

Χειραψία Καραμανλή – Έβερτ λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αργότερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιτέθηκε δριμύτατα κατά της κυβέρνησης

Μιλώντας στην Κεντρική Εεπιτροπή επικέντρωσε την κριτική του σε δύο άξονες: στα θέματα της διαπλοκής με σημείο αιχμής την κατάσταση στην ακτοπλοΐα και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά.

Πρώτα ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στις Μινωικές Γραμμές και μίλησε για «ισχυρότατο ομφάλιο λώρο» που συνδέει την εταιρεία αυτή με το περιβάλλον του Πρωθυπουργού και αναφέρθηκε στους κ.κ. Σ. Σουμάκη και Χρήστο Ροκόφυλλο χωρίς να τους κατονομάσει: «Πώς επετεύχθη μέσα σε ελάχιστο χρόνο η γιγάντωση του συγκεριμμένου Ομίλου; Ποιοι συνέπραξαν και πώς τα κατάφεραν; Ποια είναι η εμπλοκή στελεχών των κρατικών τραπεζών και του Χρηματιστηρίου; Ποια ταμεία μετατράπηκαν σε συγκοινωνούντα δοχεία; Τι συνδέει την κυβέρνηση με τους μετόχους της εταιρείας; Τι συμβαίνει στις υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας. Πώς δίνονταν οι άδειες σκοπιμότητας; Γιατί τόση απλοχεριά στον ταμία του ΠΑΣΟΚ και στενό φίλο του Πρωθυπουργού, πρώην υπουργό Ναυτιλίας; Και δεύτερος φίλος του, και μάλιστα του στενού περιβάλλοντος, εκλήθη να προσφέρει χθες το βράδυ τις νομικές του υπηρεσίες στον Όμιλο που μονοπωλεί την ακτοπλοΐα. Και μάλιστα έσπευσε να βγάλει το πόρισμα ότι δεν υπάρχουν ευθύνες», είπε με έμφαση ο κ. κ. Καραμανλής.

«Ομφάλιος λώρος»

Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται άλλη απόδειξη για τον ισχυρότατο ομφάλιο λώρο που συνδέει το περιβάλλον του κ. Σημίτη με τον συγκεκριμένο Όμιλο; Πόσο ψεύτικες και γιατί είναι οι επιθεωρήσεις πλοίων; Και χρειάστηκε να θρηνήσουμε τόσους νεκρούς για να ξηλώσουν ­ αν ξήλωσαν πραγματικά ­ τη συγκεκριμένη υπηρεσία».

Η δεύτερη σκληρή φραστική επίθεση του κ. Κ. Καραμανλή προς την κυβέρνηση ξάφνιασε ακόμη περισσότερο τα μέλη της κεντρικής επιτροπής. Μιλώντας ο πρόεδρος της Ν.Δ. για την πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας έναντι της Τουρκίας, είπε επί λέξει: «Τελικά ένα είναι σήμερα περισσότερο από βέβαιο: Ότι καμιά τουρκική κυβέρνηση δεν μπορούσε να είναι τόσο χρήσιμη στη χώρα μας όσο αποδεικνύεται για την Τουρκία η κυβέρνηση των δήθεν εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ. Είναι πια περισσότερο από βέβαιο ότι οι κυβερνητικές υποχωρήσεις δεν βρίσκουν ανταπόκριση στην αντίπερα όχθη».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τη χθεσινή ομιλία του κατέστησε σαφές, όπως λένε οι συνεργάτες του, ποια είναι τα θέματα στα οποία θα επικεντρώσει την τακτική του το προσεχές διάστημα. Για τη διαπλοκή «θα δικαιωθεί σύντομα ενώ για τα ελληνοτουρκικά η δικαίωση θα έρθει αργότερα», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του.

Όχι σε πρόσωπα

Ο κ. Κ. Καραμανλής προς το παρόν όταν θα μιλάει για τη διαπλοκή δεν θα αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, διότι, όπως εξηγεί, τα ζητήματα αυτά δεν είναι προσωπικά. Η απάντηση προς ένα μέλος της Κκεντρικής Εεπιτροπής που ρώτησε «γιατί δεν αναφερόμαστε σε συγκεριμμένα πρόσωπα;». «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα», είπε ο κ. Κ. Καραμανλής. Και πρόσθεσε: «Απλώς πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν είναι θέμα προσωπικής αντιπαράθεσης, δεν είναι θέμα γιατί κάποιον συμπαθούμε ή κάποιον αντιπαθούμε. Κανένα δεν συμπαθούμε, κανέναν δεν αντιπαθούμε σε προσωπικό επίπεδο. Θέλετε να πάμε και ένα βήμα παραπέρα. Είναι βέβαιο ότι τα συμφέροντα μικρά, μεγάλα οργανωμένα ή μη πιέζουν τις κυβερνήσεις σε κάθε ιστορική εποχή, σε κάθε κοινωνία».

Εσωκομματικές εντάσεις στη χθεσινή συνεδρίαση δεν υπήρξαν, καθώς όλοι στη Ν.Δ. έχουν την άποψη πως αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα πρέπει να μην αναδεικνύουν δημοσίως τις διαφορές, διότι θα έρθουν αντιμέτωποι με τη βάση του κόμματος. Μόνον ο κ. Θ. Κασσίμης στην αρχή της συνεδρίασης ζήτησε να πάρει απόφαση η Κεντρική Επιτροπή για τον χρόνο του συνεδρίου. Ο Δ. Σιούφας τού απάντησε πως «αυτή η απόφαση ελήφθη στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς στην εισήγησή του ο κ. Κ. Καραμανλής είχε πει ότι το συνέδριο θα γίνει τον Μάρτιο και η εισήγησή του εγκρίθηκε».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “