Βάζουν πλώρη για άρση του καμποτάζ

Ολοταχώς προς άρση του καμποτάζ, μέσα στο 2002, που θα δώσει την δυνατότητα για άμεση απελευθέρωση και ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό της ακτοπλοΐας, προχωρεί η κυβέρνηση.

Αυτό αποφάσισαν χθες ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Ναυτιλίας στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του κ. Σ. Σουμάκη. Ακόμη, ο κ. Χρ. Παπουτσής μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου προανήγγειλε την κατάργηση του μονοπωλιακού καθεστώτος στο Αιγαίο, φωτογραφίζοντας τις Μινωικές Γραμμές, οι οποίες ως γνωστόν πραγματοποιούν σχεδόν το 80% των δρομολογίων του Αιγαίου. «Μονοπωλιακές καταστάσεις τέλος» είπε ο κ. Χρ. Παπουτσής, προσθέτοντας ότι «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην εμπορική ναυτιλία και κανένας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτή την πορεία. Όποια εμπόδια υπάρχουν ­ και σε αυτόν τον χώρο υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα ­ θα ξεπεραστούν» και τόνισε πως «η προσπάθεια για την τιμωρία των ενόχων συνεχίζεται και θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία».

Ο υπουργός Ναυτιλίας διευκρίνισε ότι η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε για να προετοιμαστεί το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα της ακτοπλοΐας και της ποντοπόρου ναυτιλίας. Αυτή η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και δύο μήνες. Όσο για το καμποτάζ, η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί προτείνει να αρθεί στις 21 Οκτωβρίου του 2002 ή ακόμη και νωρίτερα και όχι στις 31 Δεκεμβρίου του 2003 που είναι και καταληκτική ημερομηνία.

Ο κ. Σ. Σουμάκης που είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό χαρακτήρισε αθλιότητες τα όσα ακούγονται για τις σχέσεις του με τις Μινωικές Γραμμές και τόνισε ότι τα τελευταία 3 χρόνια που ήταν υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων κατέβηκε από τα 27 στα 21 χρόνια. Υποστήριξε επίσης ότι το γιγάντωμα της εταιρείας είναι αποκλειστική ευθύνη των εταιρειών και όχι του υπουργείου. «Αλίμονο αν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας παρέβαινε. Εμείς δώσαμε άδειες σε όσους έφεραν καινούργια πλοία», είπε χαρακτηριστικά.

Το πρωί ο κ. Δ. Ρέππας όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει γιατί κρύβεται ο κ. Σ. Σουμάκης, απάντησε με έμφαση: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο κ. Σουμάκης δεν κρύβεται, γιατί άλλωστε δεν έχει κανένα λόγο. Είναι ένας άνθρωπος συνετός, σοβαρός, ο οποίος αυτή την ώρα που από πολλούς γίνεται ένα “κυνήγι μαγισσών” προσπαθεί να προασπιστεί την αξιοπρέπειά του και να το κάνει με τον δικό του τρόπο».

Στο μεταξύ, νέα δριμύτατη επίθεση εξαπέλυσε ο κ. Κ. Καραμανλής εναντίον του κ. Κ. Σημίτη και της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στην ακτοπλοΐα, ενώ παράλληλα παρουσίασε τις εννέα προτάσεις του κόμματός του για την Ναυτιλία. «Μια εβδομάδα μετά το τραγικό ναυάγιο του “Εξπρές Σαμίνα”, ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να κρύβεται», είπε με έμφαση μετά την σύσκεψη των τομεαρχών και πρόσθεσε:

«Η άρνησή του να αποδεχθεί μια σε βάθος συζήτηση, ισοδυναμεί με φυγομαχία και επιβεβαιώνει την έλλειψη πολιτικού θάρρους που χαρακτηρίζει τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Η πλήρης πολιτική κάλυψη που έσπευσε να παράσχει στον πρώην υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Σουμάκη, εγείρει εύλογα ερωτηματικά για το εύρος των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης, για το πόσο ψηλά πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες όσον αφορά τη δημιουργία πρωτοφανούς μονοπωλιακού καθεστώτος στην ελληνική ακτοπλοΐα». Η Ν.Δ., όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, στη σύσκεψη θα ζητήσει να διερευνηθούν πλήρως οι σχέσεις του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας με τις Μινωικές Γραμμές. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά πολιτικό, καθώς ο κ. Σ. Σουμάκης ήταν ο υπεύθυνος για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Ν. Κωνσταντόπουλος δήλωσε σότι «η ενθάρρυνση της μονοπωλιακής εκμετάλλευσης, η έλλειψη αξιόπιστων ελέγχων, η διαρκής συναλλαγή μεταξύ ιδιωτικών συμφερόντων και κρατικών μηχανισμών και η μετατροπή των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από δημόσιο αγαθό σε χρηματιστηριακό παιχνίδι κερδοσκοπίας, διαμόρφωσαν τη σημερινή αμαρτωλή πραγματικότητα. Για όλα αυτά υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που δεν πρέπει να κρυφτούν πίσω από τα ανθρώπινα λάθη».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “